Registeren Inloggen

Ook Essent rekent terugleverkosten, maar het reguliere energietarief gaat met 35 procent omlaag

Nu ook Essent per 1 juli terugleverkosten rekent, zoals Eneco en Vattenfall, wordt de rendabiliteit van zonnepanelen onzeker. De salderingsregeling, die in 2027 als het aan de nieuwe regeringscoalitie ligt abrupt ophoudt te bestaan, biedt voordelen, maar de nieuwe kosten zorgen voor verwarring bij consumenten. De gelijktijdige tariefverlaging met 35 procent voor ruim 1 miljoen huishoudens is dan weer een flinke opsteker.

Dit is er aan de hand op de energiemarkt

Kunt u er nog chocola van maken hoe het allemaal zit rond de aanschaf van zonnepanelen? Het ene bericht lijkt het andere tegen te spreken. Nu ook Essent terugleverkosten in rekening gaat brengen in navolging van Eneco en Vattenfall, werpt dat de vraag op hoe rendabel zonnepanelen überhaupt zijn.

Het ene moment prijst de koper van zonnepanelen zich gelukkig met de salderingsregeling, die het teveel in de zomer aan opgewekte stroom wegstreept tegen het verbruik in de winter. Het volgende moment brengen energieleveranciers terugleverkosten in rekening. Voor de gewone consument lijkt het een onbegrijpelijke chaos.

De dynamiek rondom zonnepanelen, terugleverkosten en de salderingsregeling verandert snel in Nederland. Dat heeft belangrijke gevolgen voor huidige en toekomstige bezitters van zonnepanelen. De salderingsregeling, die zonnepaneelbezitters toestaat om de opgewekte stroom in de zomer weg te strepen tegen het verbruik in de winter, wordt in 2027 in één keer afgeschaft. Dit plan uit het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringscoalitie heeft verregaande gevolgen, vooral in combinatie met de introductie van terugleverkosten door energieleveranciers.

Wat betekent invoering terugleverkosten door Essent voor het stroomtarief?

Essent, een van de 3 grote energieleveranciers, verlaagt per 1 juli het stroomtarief met 35 procent voor ruim 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract. Dat is vooral voordelig voor klanten zonder zonnepanelen. Dit wordt deels mogelijk gemaakt door de invoering van terugleverkosten op de overproductie van zonnestroom. Hierdoor dalen de energierekeningen van huishoudens zonder zonnepanelen met tientallen euro’s per maand. Het geschatte voordeel voor deze groep is ruim 250 euro voordeel per jaar. Dit is uiteraard een gunstige ontwikkeling. Maar zonnepaneelbezitters ervaren hierdoor juist extra kosten. Essent heeft nog niet verteld hoe hoog deze kosten worden, maar bij Eneco bedraagt dit 11,5 cent per kWh teruggeleverde stroom.

Salderingsregeling versus terugleverkosten

De terugleverkosten ondermijnen de voordelen van de salderingsregeling, die volgens het nieuw te vormen kabinet nog maar 2,5 jaar zal bestaan. Hoewel bezitters van zonnepanelen tijdens de salderingsperiode hun in de zomer opgewekte stroom in de winter kunnen gebruiken, betalen ze toch een aanzienlijk bedrag voor de teruggeleverde stroom. Dit bedrag ligt rond een derde van het reguliere tarief, waardoor de kosten voor zonnepaneelbezitters stijgen. De achterliggende reden is dat energiebedrijven niet veel kunnen met al die overtollige stroom die ’s zomers opgewekt wordt, simpelweg omdat ons stroomnet onvoldoende capaciteit bezit. En daar moet de komende jaren hard aan worden gewerkt door netbeheerders zoals Tennet en Liander. Dat is nog een hele klus.

Maar blijft de aanschaf van zonnepanelen zo nog wel rendabel?

Ondanks deze veranderingen blijft de investering in zonnepanelen volgens Essent rendabel. Met terugleverkosten is de terugverdientijd gemiddeld 8 jaar. Daarna hebben zonnepaneelbezitters nog ongeveer 17 jaar profijt van hun investering. Die levert een jaarlijkse besparing van gemiddeld 600 euro op. De terugverdientijd verschilt per energieleverancier door hogere of lagere terugleverkosten.

“We kennen de zorgen van zonnepaneelbezitters en hebben gekeken hoe we ook hen verder kunnen helpen,” zegt Boudewijn den Herder, commercieel directeur van Essent op de website van het energiebedrijf. “Een van de initiatieven is dat Essent een verduurzamingspot beschikbaar stelt. Voor de een komt dit in de vorm van korting op een warmtepomp, voor de ander deelname aan een proef met een thuisbatterij.”

Met zo’n batterij kan de overtollige stroom van de particuliere producent worden opgeslagen en blijft die buiten de teruglevering. De Herder wijst verder op de ‘slimme’ overweging voor de consument om een aantal zonnepanelen aan te schaffen dat past bij zijn verbruik. Zo produceer je nooit te veel energie. Ook beveelt hij de eigen laadpaal aan die is aangesloten op de eigen zonnepanelen. Op die manier gaat er zo min mogelijk zelfopgewekte stroom verloren. Lees in dit verband ook dit artikel met 5 relevante kijkersvragen over de aanschaf van zonnepanelen.

Groter probleem voor huurders in nul-op-de-meter-woningen

Voor huurders in nul-op-de-meter (NOM) woningen, die hun energieverbruik compenseren met zelfopgewekte stroom, zijn de gevolgen aanzienlijk. Deze woningen zijn ontworpen om over een jaar meer stroom op te wekken dan te verbruiken, dankzij zonnepanelen en warmtepompen.

De afschaffing van de salderingsregeling betekent dat deze huurders hun hoge winterverbruik niet meer kunnen compenseren met de zomerse opwekking, wat hun energiekosten fors verhoogt. Een warmtepomp werkt namelijk op stroom. Vooral huurders met lage inkomens, die sowieso al extra kwetsbaar zijn, worden hierdoor hard getroffen. De energieprestatievergoeding, die huurders betalen voor de verduurzamingsmaatregelen, is hierdoor moeilijker terug te verdienen. Daardoor zijn ze mogelijk financieel slechter af dan huurders zonder zonnepanelen.

(Bron: Essent, NU, MAX Vandaag, archief. Foto: Shutterstock)

Zonnepanelen: wel of niet installeren? 5 vragen beantwoord

 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ik heb sinds november een energie contract van Esssent verlengd met drie jaar, geen zonnepanelen. Is het wijsheid om mijn contract open te breken?

    Goed artikel, maar het wordt nog veel erger voor de zonnepanelen bezitters. Want vandaag hoorde ik op Radio 1 dat ook de netbeheerders extra kosten willen gaan betekenen voor mensen die stroom aan het ne5 terugleveren. Ik wist destijds al dat we door de zogenaamde energietransitie fink belazerd zouden worden. Want het gaat in dezen helemaal niet om het klimaat of milieu, maar om geld verdienen door de energiecowboys e.d. Want, als we allemaal zonnepanelen hebben en in de zomer daardoor in staat zijn om ons eigen gebruik op te wekken, dan zullen de energiebedrijven de prijs per kWh zwaar gaan verhogen voor de stroom die we nodig hebben als de zon in de winter niet schijnt. Want bedenk dat de bonussen en salarissen voor de directie wel in stand moeten blijven en dat geldt ook voor de tantième voor de aandeelhouders. Samenvattend, hoe je ook isoleert of bezuinigt op het gebruik van elektriciteit of gas, onderaan de streep zul je er nooit wat mee opschieten omdat de directie en aandeelhouders van de energiebedrijven nu eenmaal altijd zullen blijven voorgaan.

    Eerst wordt er jaren (en nog steeds) reclame gemaakt over hoe groen zonnepanelen wel zijn en dat iedereen die aan zou moeten schaffen, enfin u weet wat ik bedoel. Wij zijn dus uiteindelijk ook overstag gegaan en hebben er 36 laten plaatsen om ons goede aandeel te leveren aan groene stroom. Voor ons is het een lange termijn investering geweest en nu moeten we vanaf juni ineens gaan betalen voor de stroom die we zelf niet gebruiken. Dat is heel zuur en ook tegen alle voordelen die zonnepanelen op zouden moeten leveren in. Ik begrijp ook niet dat de regering hier niet op ingrijpt. De energiebedrijven maken winsten als nooit tevoren en nu is er weer zoiets waarvan ik denk dat dit niet zou moeten mogen. Wij dachten een hele goede milieubewuste beslissing te nemen en ons deel bij te dragen aan een schoner milieu en nu worden we daarvoor bestraft. Wij denken er zelfs over om onze converter uit te zetten als we te veel stroom opwekken……….. Is dat dan de oplossing NEE maar bijna € 60,00 per maand betalen om terug te leveren, maakt dat onze lange termijninvestering een zéér lange termijninvestering word !!!