Registeren Inloggen

Zonnebrandcrème smeren loont: maar let op bij deze geteste middelen

Zonnebrandcrème smeren is belangrijk voor uw gezondheid. Het kan huidschade voorkomen, mits u een zonnebrand met een goede bescherming smeert. De Consumentenbond test voor het eerst zonnebrandcrèmes voor het gezicht. En daaruit blijkt dat maar liefst een derde van de crèmes niet doet wat het belooft.

Zonnebrandcrème voor het gezicht beschermt niet altijd voldoende

De Consumentenbond testte 13 zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht. Maar liefst 5 daarvan scoorden onvoldoende qua bescherming. Het gaat om deze cremes:

  • Rituals Invisible sunprotection face cream: belooft een SPF van 50+. Uit de test blijkt dat dit daadwerkelijk maximaal 45 is.
  • Biotherm Waterlover face sunscreen zegt SPF 50. Deze behaalt echter 39.
  • Nivea Sun UV gezicht sensitive belooft SPF 50, maar biedt 33.
  • Lancaster Sun Sensitive Oil Free Milky Face Fluid belooft SPF 50, maar haalt 31.
  • Bij Isdin Fusion Water MAGIC is de uv A-bescherming, die minimaal een derde van de SPF-factor moet zijn, te laag.

Minder duurzaam

De Consumentenbond test ook ieder jaar zonnebrandmiddelen voor het lichaam. Dit jaar onderzochten ze voor het eerst ook producten specifiek voor het gezicht. Die crèmes trekken vaak sneller in, voelen niet vettig aan en laten geen glimmende huid achter. Opvallend is dat de producten voor het gezicht laag scoren op duurzaamheid. Dit komt door een mix van uv-filters die impact hebben op het leven in de zee.

Prijziger

Gezichtszonnebrandmiddel is doorgaans flink duurder dan zonnebrandmiddel voor het lichaam. A-merk zonnebrandproducten voor het lichaam kosten gemiddeld tussen de 15 en 20 euro per 100 milliliter. Dezelfde hoeveelheid van een A-merk gezichtszonnebrand kost tussen de 34 en 70 euro. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Voor het milieu en je portemonnee kun je dus beter je minder milieubelastende zonnebrandcrème voor het lichaam ook op je gezicht smeren.’

Niet geteste huismerken

De huismerken van Action, Etos, Hema, Kruidvat en Lidl zijn niet meegenomen in het onderzoek. De fabrikanten pasten begin dit jaar de samenstelling van hun producten aan, waardoor het te laat was om ze mee te kunnen nemen in de test.

Zonnebrand kopen? Let hierop

Bent u van plan om zonnebrand te kopen? Een goedkopere variant hoeft dus niet meteen van slechtere kwaliteit te zijn. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft KWF Kankerbestrijding op haar website. Een goedkope fles zonnebrandcrème beschermt u dus net zo goed tegen uv-straling als een duurdere variant. Wel blijft het belangrijk dat u controleert of de crème zowel tegen UVB-straling als tegen UVA-straling bescherming biedt. UVB wordt tegengehouden door een dik pak wolken. UVA komt door de wolken heen en is er dus altijd, ook in de schaduw. In dit artikel gaan we dieper in op wat beiden voor effect kunnen hebben op uw gezondheid. 

Op de site waarzitwatin.nl kunt u bekijken welke stoffen in de zonnebrand zitten die u wilt kopen. U kunt elk ingrediënt opzoeken en uitleg vinden over de veiligheid.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: Consumentenbond, Archief, KWF. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie