Registeren Inloggen

De 1 euro-regel en 1 procent-regel: wat is het en hoe helpen ze u geld besparen?

Soms is het moeilijk om uzelf te bedwingen iets te kopen. In deze situatie kan het lonen om de 1 euro-regel of 1 procent-regel toe te passen. Maar wat houden deze in?

Simpele trucs

Ervaart u ook weleens dat u op momenten dat u er niet naar op zoek bent, ineens van alles ziet wat u aanspreekt? Een mooi kledingstuk hier en een fraai paar schoenen daar. Eigenlijk heeft u de items niet nodig, maar u wilt ze het liefst wel hebben. Dat is niet per se erg, maar impulsaankopen kunnen leiden tot miskopen die in de kast blijven hangen. En dat is niet alleen zonde van uw geld, maar ook niet duurzaam. Om de knoop door te hakken en geen spijt te krijgen van een dure aankoop, kunt u 2 simpele trucjes gebruiken.

De 1 euro-regel

Voordat u naar de kassa loopt, of de items in uw digitale winkelwagen wilt betalen, kunt u uzelf eerst het beste 1 eenvoudige vraag stellen: hoe vaak ga ik dit dragen of gebruiken? En dat is precies waar de 1 euro-regel om draait. Stel, de trui die u op het oog heeft is 80 euro. Wees vervolgens kritisch en vraag uzelf af: ga ik deze trui 80 keer dragen, waardoor deze iedere keer dat ik het draag 1 euro kost? Is het antwoord ja, dan kunt u de trui kopen. Twijfelt u, of is het antwoord nee, dan kunt u deze het beste laten hangen.

1 procent-regel

De 1 procent-regel gaat net even anders, maar kan u ook zeker op weg helpen. Deze regel is echter vooral bedoeld voor de duurdere aankopen. Bij deze regel deelt u uw jaarinkomen door 100, waardoor u 1 procent van uw jaarinkomen uitrekent. Is uw jaarinkomen bijvoorbeeld 38.000 euro? Dan is is dit bedrag 380 euro. Heeft u een een product van 380 euro, of duurder op het oog? Dan moet u minimaal 24 uur nadenken of dit het geld echt waard is, voordat u het koopt.

Uiteraard kunt u de limiet zelf bepalen. U kunt in plaats van 1 procent immers ook kiezen voor 0,5 procent of 2 procent. Dat is geheel aan u. De regel is er slechts om u bewuster te maken van uw koopgedrag.

Bespaartips

Met bovengenoemde trucs kunt u op het moment suprême de doorslaggevende keuze maken en eventueel geld besparen. Maar om daarvoor al grip op uitgaven te hebben, zijn er andere tips. Schrijf u bijvoorbeeld uit voor al die nieuwsbrieven die u dagelijks in uw mailbox ontvangt. Deze brengen u in de verleiding om spullen te kopen. Daarnaast kan het helpen om lijstjes te maken met wat u echt nodig heeft, om bij u te hebben als u naar de winkels gaat. Als u dan ook nog contant geld meeneemt, kunt u niet meer uitgeven dan dat u bij u heeft. Zo voorkomt u dure impulsaankopen. Tot slot is het belangrijk om de tijd te nemen voor uw aankopen. Ziet u iets wat u graag wilt hebben? Kijk dan eerst of het elders goedkoper te krijgen is. Denk hierbij ook aan Marktplaats en Vinted en andere tweedehandsplatformen. Wilt u meer weten over besparen? U vindt al onze artikelen hier.

(Bron: Archief, Metro, Manners Magazine, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie