Voorkom brand in uw fietsaccu door een val of onveilig laden: gebruik deze veilige tips
Met het voorjaar halen veel mensen hun elektrische fiets weer uit de schuur voor een mooi ritje. Bij al dat plezier staat bijna niemand erbij stil hoe brandgevaarlijk fietsaccu’s kunnen zijn. U houdt het risico op een eventuele accubrand goed in de hand, als u weet hoe het proces in de fietsaccu werkt.
Lithium-ion fietsaccu is heel praktisch, maar ook brandgevaarlijk bij verkeerd gebruik
De moderne elektrische fietsen zijn uitgerust met een zogenaamde lithium-ion accu. Die heeft namelijk 2 grote voordelen: een hoge energieopslagcapaciteit en een lichtgewicht ontwerp. Dit type accu bestaat uit verschillende achterelkaar geplaatste cellen, vergelijkbaar met de batterijen in een staafzaklamp. Deze accu heeft als groot nadeel dat ze brandgevaarlijk zijn.
Brand kan ontstaan door interne beschadigingen na een val. Die interne cellen lopen dan schade op, wat kan leiden tot kortsluiting. Niet zomaar een, maar een die bekend staat onder de naam thermal runaway. Bij dit fenomeen raakt een defecte cel in een accu oververhit en brengt dit over op aangrenzende cellen. Als dit eenmaal gebeurt ontstaat rookontwikkeling, vuur of zelfs een explosie.
Dit kan ook gebeuren tijdens het laden van de accu. Dat moet echt volgens een bepaald pad lopen. Water of poederblussers kunnen zo’n brand niet stoppen. Bij water komt er trouwens een giftige chemische verbinding tot stand. Niet doen dus. Experts zoeken nog naar een geschikt blusmiddel. Dan is voorkomen van brand beter.
Preventieve maatregelen tegen brand in fietsaccu
Er zijn 3 momenten die om speciale aandacht voor brandveiligheid vragen:
Tijdens het laden:
- Gebruik altijd de originele lader/charger: die is namelijk speciaal ontworpen voor uw fietsaccu. Dat voorkomt beschadigingen. Ga nooit voor een goedkope kopie van zo’n lader.
- Laad overdag op: want dan kunt u toezicht houden en snel reageren in geval van problemen.
- Verwijder een volle accu: haal de accu uit de lader zodra deze volledig is opgeladen. Dit voorkomt overladen, wat ook niet veilig is in dit verband. Ditzelfde geldt 1 op 1 bij laders van smartphones en laptops. Ga daarom altijd zorgvuldig om met opladers en accu’s.
Accu bescherming:
Vermijd valschade: als u de accu uit uw handen laat vallen, krijgen de cellen daarin een dreun. De Fietsersbond geeft op zijn site hier uitgebreid uitleg over. Bescherm de accu daarom met een beschermhoes of accutas om valschade te minimaliseren. Check regelmatig op beschadigingen. In geval van twijfel, ga langs bij een specialist om de beschadigd accu te laten inspecteren. Breng een kapotte accu uiteindelijk naar de milieustraat en vervang hem (ook in het volgende geval).
Tijdens het fietsen:
Bij een val kan uw accu ook geraakt zijn, of minstens door elkaar geschud door de dreun. Vergeet niet hoe zwaar elektrische fietsen zijn. De impact van een val is groot. Let op abnormale opwarming van de accu of rookontwikkeling.
Wat kunt u doen bij een fietsaccubrand?
Een accubrand kan binnen maar zeker ook tijdens het fietsen ontstaan. Maar heel vaak veel komt het niet voor. Maar het kán. Dit artikel is niet bedoeld om bang te maken, maar om waakzaam te zijn.
Stap direct van de fiets af bij rookontwikkeling en bel de hulpdiensten. Ga niet zelf lopen blussen. En gebruik nooit water om de brand te blussen (vanwege de kans op giftige dampen), maar breng indien nog mogelijk de accu naar buiten en laat de brandweer de boel afhandelen.
Wat is de beste oplaadlocatie voor een fietsaccu?
Het is raadzaam om een fietsaccu te bewaren in een niet te koude of te warme ruimte. Parkeer uw fiets in de zomer dan ook altijd in de schaduw. Waarom zou u uw e-bike onnodig opwarmen? Volg onderstaande aanvullende algemene tips over geschikte oplaadlocaties en opbergplaatsen.
- Laad de accu op een vlakke ondergrond op en zorg voor voldoende ventilatie. Doe het bij voorkeur niet in uw slaapkamer. In de hal bij u thuis is een geschikte plek, zolang u ook let op punt 3 hieronder.
- Bewaar de accu op kamertemperatuur om diepontlading (totaal leeglopen) te voorkomen. Want dan is de accu verder onbruikbaar geworden. Opladen kan daarna niet meer.
- Installeer een rookmelder in de ruimte waar de accu wordt opgeladen. Dat zorgt voor een vroegtijdige detectie van eventuele problemen.
(Bron: Fietsersbond, ANWB, fietsblogs, archief. Foto: Shutterstock)
Zet uw e-bike voldoende in de schaduw: dit is wat de zon aan schade kan aanrichten