In deze gemeenten betaalt u nog hondenbelasting en dit is waarvoor
Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af. Toch moet u in 35 procent van de gemeenten nog belasting betalen voor uw honden. Waar moet u deze belasting nog betalen en waar dient deze voor?
Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting
In 121 van de 342 Nederlandse gemeenten moet u in 2024 belasting betalen voor uw viervoeter. Dat zijn er 16 minder dan in 2023. Hiermee zet de trend van de laatste jaren zich voort, waarin steeds minder gemeenten deze belasting heffen. U kunt hier zien welke gemeenten nog hondenbelasting heffen en hoe hoog deze is.
De hoogte van deze belasting kan flink verschillen per gemeente. Zo bedraagt dit in Schiedam ruim 18 euro per hond per jaar, terwijl dit in Hendrik-Ido-Ambacht ruim 145 euro is. Dit verschil is groot, hoewel het beide Zuid-Hollandse gemeenten zijn. In sommige gemeenten stijgt het bedrag ook naarmate u meer honden heeft. In Valkenburg aan de Geul is de 1e hond zelfs belastingvrij, maar moet u voor een 2e hond meer dan 93 euro belasting betalen.
Gemeenten hebben het recht om hondenbelasting te heffen, maar ze zijn hier niet toe verplicht. Let er wel op dat als u naar een gemeente verhuist waar deze belasting geldt, u het bij de gemeente door moet geven als u een hond bezit. Geef het ook door als u de hond niet meer bezit, zodat de belasting stopt. In dit artikel kunt u meer lezen over hoe het innen van de belasting verloopt.
Waar dient het voor?
Hondenbelasting is in de 15e eeuw ontstaan als ‘blaftaks’, met als doel het bestrijden van hondsdolheid en om zwerfhonden tegen te gaan. Dit is tegenwoordig gelukkig niet meer aan de orde. Toch is de hondenbelasting hierna niet afgeschaft. De gedachte achter de huidige hondenbelasting is dat de gemeente kosten maakt om poepzakjes voor honden te regelen, uitlaatparken schoon te houden en vuilnisbakken voor hondenpoep te legen.
In de praktijk belanden de inkomsten van hondenbelasting echter vaak in het gemeentepotje met algemene middelen. Hondenbetalers zijn hier al langer boos over en vinden dat ze onvoldoende profiteren van de betaalde belasting. Mede door deze kritiek kiezen steeds meer gemeenten ervoor de hondenbelasting volledig af te schaffen.
(Bron: MAX Vandaag, AD, Huisdierenverzerking, Gemeente.nu. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Naast het heffen van hondenbelasting waar ik voor ben zou er ook een belasting moeten komen voor het in bezit hebben van poezen en/of katten want ook die lopen regelmatig rond te struinen in de openbare ruimte.
Vind wel dat mensen de poep van hun honden moeten op ruimen Maar dat doen ze niet Sommege lopen met vier honden Maar geen zakje bij hun hoor. Dus die niet wil opruimen Wel betalen. Onze klein kinderen kunnen niet meer op het gras spelen .Allemaal hondenstron NOU lekker is dat . of ze scheiten in jou heg
in de meeste gemeenten werd jaren geleden de hondenbelasting (weer) ingevoerd omdat hondenpoep en loslopende honden bovenaan de lijst met ergernissen stond (en nog steeds staat). In de APV werd toen ook geregeld dat honden bij het uitlaten aangelijnd moeten zijn (enkele uitzonderingen daargelaten) en dat de hondenpoep moest worden opgeruimd dmv een poepzakje. De gemeente plaatste speciale bakken voor die poepzakjes, maar wees meestal tevens gebieden aan waar honden los mogen lopen. Dit alles werd betaald uit de geïnde hondenbelasting, evenals de kosten van handhaving van het hondenbeleid. Overigens konden mensen waarvoor de hondenbelasting gezien hun inkomen te hoog was een beroep op kwijtschelding doen. Hondenbezitters moest hun hun hond bij de gemeente aanmelden zodat o.a. duidelijk werd hoeveel honden er in die gemeente aanwezig zijn.
In onze gemeente had dat als resultaat dat genoemde overlast door honden drastisch minder werd.
Maar helaas die hondenbelasting werd vorig jaar dus ingetrokken. Maar ook de meldplicht zodat nu onduidelijkheid bestaat over het aantal honden.
Daardoor werd het hondenprobleem niet alleen in onze gemeente H. maar ik neem aan ook in veel andere gemeenten, weer een grote bron van ergernissen. Zelfs mensen met een hond die zich wel aan de regels houden (ik denk een grote meerderheid) klagen over de hondenbezitters die zich niet aan de regels houden van hond aan de lijn en hondenpoep opruimen omdat dit ook hen in een verkeerd daglicht zet.
Hondenbezitters aanspreken op hun niet correcte gedrag doe ik niet meer omdat dit mij boze en soms agressieve reacties opleverde.
NB: of ook de verordening hondenbeleid niet meer van toepassing is, is mij niet duidelijk. Er wordt in elke geval niet meer gehandhaafd; het heeft geen prioriteit meer. Ik mis de gemeentelijke communicatie daarover.
Ik heb jarenlang de Actie Tegen de Hondenbelasting gevoerd. Uiteindelijk heb ik de Tweede Kamer mogen toespreken. Ik heb nooit zo’n stel puber kinderen meegemaakt. Veel van onze volksvertegenwoordigers hadden zich niet ingelezen over het onderwerp. Erger nog die hebben niet geluisterd naar mijn toespraak. Uiteindelijk was er wel een meerderheid voor afschaffen van de hondenbelasting maar… De Minister adviseerde tegen de afschaffing omdat dat zou inmenging zijn in gemeentelijk beleid! Dit terwijl de Tweede Kamer ooit de bevoegdheid aan de gemeenten hadden verleend om de belasting te heffen. (Artikel 226 Gemeentewet)
het is belachelijk de gemeente gouda gebruik dit geld niet voor honden maar als aanvulling op hun tekort