Kans op tekenbeet is hoger dan normaal door relatief hoge temperatuur: tips voor na een beet
Teken houden van warmte. Februari 2024 was de warmste februari die ooit is gemeten. Vandaar dat teken eerder actief zijn dan gebruikelijk. Hoe herkent u een tekenbeet? En wat valt ertegen te doen?
Teken vroeg uit de winterslaap. Eerste tekenbeten al geregistreerd
De recordwarmte in februari heeft teken vroegtijdig uit hun winterslaap doen ontwaken. Normaal gesproken zouden ze in die maand nog inactief zijn. De stijgende temperaturen in de komende lentetijd zullen de teken nóg actiever maken. Dat zal het risico op tekenbeten nog verder vergroten.
Effecten van tekenbeten en de ziekte van Lyme
Tekenbeten kunnen leiden tot de overdracht van de ziekte van Lyme, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen Nederlanders jaarlijks samen ongeveer 1,5 miljoen tekenbeten op. Gemiddeld registreert het jaarlijks 27.000 gevallen van de ziekte van Lyme. 1.000 tot 1.500 besmette mensen houden lange tijd klachten. Symptomen van de ziekte van Lyme zijn duidelijk te onderscheiden: een rode plek rond de beet, spierpijn of gewrichtsproblemen. In het ergste geval zijn ook hart- of zenuwklachten mogelijk. Het hoogseizoen voor tekenbeten is meestal in juni-juli. Dus eind februari, begin maart is erg vroeg.
Tekenradar registreert meldingen
Om het gevaar van de teek en van Lyme goed te kunnen monitoren is de Tekenradar ontwikkeld (vergelijkbaar met Muggenradar. Lees ook dit artikel dat daarop ingaat). Dat is een initiatief van onder meer de Wageningen University, het RIVM en Amsterdam UMC. Tekenradar moedigt deelnemers in Nederland aan om wekelijks door te geven of ze een tekenbeet hebben opgelopen. Ook als dat niet is gebeurd. De onderzoekers willen namelijk een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de situatie.
Sinds het voorjaar van 2022 loopt dit monitoronderzoek al. Inmiddels zijn er 300 respondenten, met een redelijke spreiding over het gehele land. Momenteel geeft 2 tot 3 procent van de deelnemers wekelijks aan dat ze gebeten zijn door een teek. Op het hoogtepunt kan dat wel bijna 30 procent zijn. De initiatiefnemers hebben als streefgetal 1.000 deelnemers om aldus in het hoogseizoen de betrouwbaarste cijfers binnen te krijgen.
Praktische tips bij tekenbeten
Als u een tekenbeet opmerkt, verwijder de teek dan snel en zorgvuldig met een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar. Meld – als u wil – uw tekenbeet op de website van Tekenradar. Dat draagt bij aan beter onderzoek. Maak wel eerst een account aan. Een melding kan tegenwoordig met de speciaal ontwikkelde Nature Today-app, die de data combineert met satellietgegevens en weersinformatie.
(Bron: Wageningen University, Tekenradar, RIVM, Expertsiecentrum Lyme. Foto: ANP)
Werkt een muggenstekker, en is deze schadelijk voor uw gezondheid?