Registeren Inloggen

Een kwikvergiftiging: wat is het en met welke producten loopt u risico?

Wellicht heeft u er al wat over gehoord: een kwikvergiftiging. De GGD waarschuwt hier recent voor en adviseert ten zeerste (oude) producten die kwik bevatten weg te doen. Welke dit zijn en hoe risicovol een kwikvergiftiging is, leggen wij uit.

Wat is kwik?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat kwik precies is. Kwik is een metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur. Het materiaal is echter gevaarlijk, omdat het giftig is.

Waar zit het in verwerkt?

Kwik zit vooral in (oude) thermometers en barometers. Ook (oude) bloeddrukmeters, oude batterijen, TL buizen, spaarlampen en elektrische apparaten kunnen kwik bevatten. De GGD adviseert iedereen om producten met kwik weg te doen en deze in te leveren bij de milieustraat. Als u een van deze producten in huis heeft, loopt u namelijk het risico op een kwikvergiftiging. Via de website GGD Leefomgeving.nl  kunt u controleren of u een kwikmeter in huis heeft en waar u deze aan kunt herkennen.

Hoe gevaarlijk is een kwikvergiftiging?

Als u de thermometer of barometer binnenshuis laat vallen, is het ontzettend lastig om het kwik weg te krijgen. Kwik kruipt, zich opdelend in talloze kleine bolletjes, namelijk overal in en onder. Hierdoor moet u vaak een gespecialiseerd bedrijf inhuren om het te verwijderen. Bovendien zorgen de kleine bolletjes voor de vorming van kwikdampen. Deze zijn schadelijk als u ze inademt. Het risico dat u dit binnenkrijgt is aanwezig, want de dampen blijven binnenshuis lang in de lucht hangen. De concentraties zijn echter meestal niet zo hoog dat ze tot acute gezondheidsklachten aanleiding geven. Volgens de website van de Rijksoverheid ontstaan acute klachten alleen door inademing bij een breuk waarbij veel kwik vrijkomt zoals uit barometers of bloeddrukmeters, waarbij niet direct voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Als u (veel) kwikdampen inademt kunt u een kwikvergiftiging oplopen. Dat is ernstig, want kwik heeft vooral effect op uw zenuwstelsel en nieren. U kunt de volgende klachten krijgen:

  • Spiersamentrekkingen
  • Beven of trillen
  • Misselijkheid en braken
  • Prikkelbaarheid
  • Slechte concentratie en moeite om dingen te onthouden
  • Rode verkleuring en schilfering van de huid in het gezicht of van handen en voeten,
  • Jeuk of pijn aan vingers en tenen
  • Ontstoken tandvlees

Voor ongeboren baby’s en kinderen is blootstelling aan kwik extra gevaarlijk. Zij zijn nog gevoeliger voor het zilveren goedje, omdat hun zenuwstelsel nog in ontwikkeling is.

Hoge kosten

Naast (ernstige) gezondheidsklachten kan kwik dat vrijkomt in huis voor een hoge rekening zorgen, omdat het spul lastig weg te krijgen is. De GGD is bekend met gevallen waar vloerbedekking of laminaat de dupe was en waar zelfs de hele vloer moest worden gelicht. De kosten kunnen oplopen tot 10.000 euro, terwijl de verzekering dit niet altijd vergoedt.

Heeft u producten met kwik? Dit kunt u het beste doen

Thermometers met kwik mogen niet meer worden geproduceerd sinds 2003, barometers niet meer sinds 2006. Toch zijn er mensen die (oudere) thermometers en barometers hebben die kwik bevatten. Het is niet verboden om deze in huis te hebben, maar voor uw eigen veiligheid en die van anderen, is het beter om de producten weg te doen. Ze kunnen gaan lekken door slijtage en een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Pak de producten voorzichtig in met een dubbele laag plastic zodat ze onderweg niet kunnen breken en lekken. Vervolgens kunt u de spullen inleveren bij het klein chemisch afval van de milieustraat in uw buurt.

(Bron: Rijksoverheid, GGD Leefomgeving, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie