Nicotinepleisters en -kauwgom: helpen ze u echt om te stoppen met roken?
Een nieuw jaar, een nieuw begin. Stoppen met roken staat bij velen op het lijstje met goede voornemens. Het is immers beter voor uzelf, en uw directe omgeving. Van de ene op andere dag stoppen is echter lastig. Kunnen nicotinepleisters en -kauwgom u hierbij helpen? Of zijn dit onzinproducten?
Moeilijk om te stoppen met roken
Het aantal mensen dat rookt neemt de afgelopen jaren af. Volgens het Trimbos Instituut rookte in 2014 maar liefst 25,7 procent van de Nederlandse volwassen bevolking. In 2022 is dit afgenomen tot 18,9 procent. Maar liefst een derde van deze mensen heeft in hetzelfde jaar ten minste 1 poging gedaan om te stoppen met roken. En dat is voor de meesten niet gemakkelijk. Zeker niet wanneer iemand al jaren rookt. Dit komt doordat tabak de stof nicotine bevat. Die heeft een zeer verslavende werking. Wie stopt met roken, kan daarom last krijgen vanĀ ontwenningsverschijnselen als onrust en trek.
Nicotine afbouwen
Producten als nicotinepleisters en -kauwgom spelen hierop in. Door de pleisters op te plakken of de kauwgom te kauwen zou u minder last krijgen van de ontwenningsverschijnselen en zo minder snel naar de tabak grijpen. Maar werken deze producten eigenlijk wel echt?
Nicotinepleisters en -kauwgom
Nicotinepleisters en -kauwgom bevatten net als tabak nicotine. Wanneer u deze producten gebruikt, krijgt u dus nog steeds nicotine binnen, maar wel in veel minder mate. Doordat u nog steeds nicotine binnenkrijgt, zult u volgens de website Ikstopnu.nl (een samenwerking van experts, het Trimbos Instituut en het Ministerie van Volksgezonheid, Welzijn en Sport) minder last hebben van lichamelijke ontwenningsverschijnselen en zo gemakkelijker kunnen stoppen met roken.
Nicotinepleisters kunt u het beste plakken op droge plekken op uw lichaam, waar geen wrijving met kleding is. Een goede plek is bijvoorbeeld uw bovenarm. U kunt (zeker in het begin) 24 uur lang een pleister dragen. Plak deze echter niet steeds op dezelfde plek, om irritatie te voorkomen. Naarmate u de producten langer gebruikt, kunt u dit langzamerhand afbouwen.
Hulp nodig bij stoppen met roken?
Wilt u graag stoppen met roken, maar vindt u dit erg lastig? Of merkt u dat nicotinepleisters en -kauwgom u niet verder helpen? Schroom dan niet om bij uw huisarts om extra hulp te vragen. Deze kan u medicijnen voorschrijven en doorverwijzen naar de juiste begeleiding of coaching. Op de website Ikstopnu.nl kunt u alle informatie, tips en ondersteuning vinden over stoppen met roken.
(Bron: Trimbos Instituut, Ikstopnu.nl, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Heb inderdaad ook eerst pleisters en kauwgom geprobeerd maar bij mij werkte het niet, naar mijn huisarts gegaan en “Zyban” gekregen, uiteraard moet je eigen wil ook wel aanwezig zijn maar dat is bij veel zaken als je iets voor elkaar wilt krijgen zelfs als je het met die andere preparaten zou willen doen.
Je bent er precies 63 dagen mee bezig en kan alleen voor mijzelf spreken dat het werkt, ben 7 jaar en 8 maanden van de shag af en voel mij lekker.
Als iemand in mijn buurt een sigaret opsteekt dan ruikt dat heerlijk maar om er dan ook eentje op te steken daar ben ik gelukkig nu tegen bestand.
Hoop met dit kleine verhaaltje op zijn minst iemand op een andere gedachten te hebben gebracht.
Succes !