Kerstboodschappen duurder dan in 2022, maar minder duur dan in Frankrijk
Kerstboodschappen zijn in Nederland duurder door inflatie, vooral bij de populaire producten. Soms is er wel 14 procent verschil met 2022. Maar in vergelijking met Frankrijk valt het mee, want daar zijn stijgingen tot 18 procent gemeten. Welke producten zijn duurder? Wat zijn de alternatieven?
Voorbeelden van duurdere producten bij de kerstboodschappen
De kerstboodschappen – en dus ook het kerstdiner – zijn dit jaar duurder door inflatie, uiteraard niet bij elk product. De percentages per product ten opzichte van 2022 zijn:
- Kerstkransjes: bij Albert Heijn 14 procent duurder (2,49 euro), bij Jumbo zelfs 33 procent (2,39).
- Kerststol: bij Jumbo 3,99 euro (5 procent duurder), Albert Heijn en andere supermarkten hebben vergelijkbare prijzen.
- Glühwein: stijging van zo’n 31 procent.
- Ossenhaas: bij Albert Heijn 13 procent duurder (67,79 euro per kilo), PLUS heeft een lagere prijs van 49,99 euro per kilo.
- Gerookte zalm: bij Albert Heijn 4,49 (13 procent duurder), Jumbo biedt een kleinere verpakking voor dezelfde prijs. Dit verschijnsel heet ‘krimpflatie’.
- Kippen- en kalfsvleesragout: gemiddeld 14 procent duurder.
- Gourmetschotels zijn bij Albert Heijn en Jumbo gelijk gebleven in prijs.
- Kruidenboter is ruim 10 procent goedkoper.
Vergelijking met de kerstboodschappen in een ander Europees land
De Fransen houden echt van lekker eten. Zij worden zwaarder getroffen bij de inkopen voor hun kerstdiner dan wij in Nederland. In Frankrijk is een kerstdiner voor 6 personen 22 euro duurder. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van 2022. Dat komt vooral door prijsverhogingen van kalkoen en foie gras (lever van ganzen of eenden) vanwege de vogelgriep. Ook in Frankrijk reageren sommige producenten met krimpflatie. Met vaccinaties van gevogelte proberen de Fransen toekomstige prijsstijgingen in de hand te houden.
Tips om te besparen op uw kerstboodschappen
Logischerwijze gaan consumenten op zoek naar goedkopere alternatieven. De Fransen kopen in dat geval crémant in plaats van dure Champagne en rillettes de canard (een soort ‘paté gemaakt met stukjes gekonfijte eend) als vervanger van foie gras. En wat kunnen we hier in ons land doen?
Voor mensen die willen besparen op hun kerstdiner, kan een beetje ‘omdenken’ een hoop schelen. Denk bijvoorbeeld niet dat u per se kalkoen wilt serveren, omdat dat nu eenmaal een oude kersttraditie is. Als u van een vast traditioneel menu uitgaat, bent u eigenlijk altijd duurder uit. Probeer daarom flexibel om te gaan met menu’s en koop slimmer in. Spit de folders van supermarkten uit en ga voor aanbiedingen. Gebruik waar mogelijk, lokale en voordelige ingrediënten. Varieer zo gerechten voor een betaalbare, feestelijke maaltijd
En de andere inkopen dan, die niets met het kerstdiner hebben te maken?
Ook kerstcadeaus kopen kan goedkoper. Op sociale media zitten allerlei weggeefgroepen. En ook buurthuizen bieden vaak gratis cadeaus aan. Heeft u nog tips nodig, lees dan dit artikel. En ook onze tips bij Sinterklaascadeaus zijn 1 op 1 bruikbaar in de kersttijd.
Wie zich anders wil kleden tijdens de kerst, kan beginnen met de eigen kast te checken. Andere combinaties van kledingstukken kunnen al werken, of de toevoeging van hooguit 1 nieuw attribuut. Organiseer ruilfeestjes of zoek naar goedkope tweedehands kleding.
(Bron: NU.nl, AD, Distrifood, Foodlog, Libelle, Linda, Margriet. Foto: ANP)