Wilt u vuurwerk afsteken? Let op: in deze gemeenten mag het niet
Bent u van plan om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling? Dat u goed moet opletten voor uw eigen, en andermans, veiligheid staat voorop. Maar houd er ook rekening mee dat sommige gemeenten een vuurwerkverbod hanteren. Welke dat zijn, en waar u verder aan moet denken, zetten we op een rij.
Wat houdt een vuurwerkverbod in?
De betekenis van een vuurwerkverbod is nogal voor de hand liggend. Dit betekent dat u in deze gemeenten nergens vuurwerk mag afsteken. Een vuurwerkverbod is dus iets anders dan vuurwerkvrije zones in gemeenten. Dat zijn aangewezen plekken waar men geen vuurwerk mag afsteken. Houdt u zich niet aan deze regels? Dan wordt uw vuurwerk in beslag genomen en kunt u een boete of taakstraf krijgen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer lezen over vuurwerkvrije zones en de handhaving hiervan.
Steeds meer gemeenten sluiten aan
In 2023 besluiten 4 extra gemeenten om een vuurwerkverbod te hanteren. Hiermee komt het totaal op 16 te liggen. Vanaf de jaarwisseling 2024/2025 willen nog 3 extra gemeenten vuurwerk verbieden.
Welke gemeenten hanteren in 2023 een vuurwerkverbod?
Om te voorkomen dat u een fikse boete of taakstraf krijgt, kunt u beter geen vuurwerk afsteken in deze vuurwerkvrije gemeenten:
- Haarlem (had vorig jaar al een verbod)
- Bloemendaal (had vorig jaar al een verbod)
- Heemstede (had vorig jaar al een verbod)
- Amsterdam (had vorig jaar al een verbod)
- Utrechtse Heuvelrug
- Soest (had vorig jaar al een verbod)
- Amersfoort (voor het eerst)
- Apeldoorn (had vorig jaar al een verbod)
- Arnhem (voor het eerst)
- Nijmegen (had vorig jaar al een verbod)
- Heumen (had vorig jaar al een verbod)
- Mook en Middelaar (had vorig jaar al een verbod)
- Schiedam (had vorig jaar al een verbod)
- Rotterdam (had vorig jaar al een verbod)
- Tilburg (voor het eerst)
- Eindhoven (voor het eerst)
Waarom sluiten niet meer gemeenten aan?
Met in totaal 342 gemeenten in Nederland is 16 nog maar een kleine groep, maar er zitten wel veel grote steden tussen. Uit een enquête van RTL Nieuws blijkt dat het merendeel nog niet van plan is om een lokaal verbod te hanteren. Bijvoorbeeld omdat het lastig is om dit te handhaven, gemeenten ervaren geen of nauwelijks overlast of de inwoners zien dit niet zitten. Voor een landelijk verbod is er tot nu toe te weinig draagvlak in de Tweede Kamer.
Meer vragen over vuurwerk?
De jaarwisseling kan een hoop vragen met zich meebrengen: wat gaat u doen op de avond zelf? Mag u vuurwerk afsteken en zo ja, wat dan precies? In dit artikel geven we antwoord op de vraag welk vuurwerk is toegestaan. En hoe kunt u zichzelf (en uw woning) het beste beschermen tegen vuurwerk? U leest het hier.
(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
DIT IS MIJN MENING!
Word er dan niet heel druk in Veldhoven bijvoorbeeld want als er maar 16 steden zijn die vrij zijn voor bepaald vuurwerk en in andere niet dan is er toch vrij veel kans dat mensen die vuurwerk leuk vinden of illegaal gaan afsteken of naar een andere gemeente. Nogmaals dit is mijn mening ik denk hier zo over. Ik zelf woon in Veldhoven en ben bang dat het hier mega druk word kwa vuurwerk en heel veel ongelukken gebeuren. Ik hoop dat hier snel een betere oplossing voor komt. Ik zelf vind dat er geen vuurwerk verbod door heel Nederland moet komen maar gewoon overal categorie 1 en betere beveiliging bij de randen van België en Duitsland. Dit is mijn mening, ik hoop dat er meer mensen zijn die er zo over denken.