Scootmobiel te water? Traplift kapot? Wie betaalt de rekening bij defecte medische hulpmiddelen?
Met de vergrijzing van onze samenleving in volle gang, neemt het gebruik van medische hulpmiddelen in en om het huis toe. Denk bijvoorbeeld aan trapliften en scootmobielen, die vaak via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in bruikleen worden verkregen. Maar wie is er eigenlijk aansprakelijk voor schade aan deze hulpmiddelen?
Reparatie aan medisch hulpmiddel is duur
Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders maken gebruik van medische hulpmiddelen, waarvan zo’n 300.000 mensen in een scootmobiel rijden. Deze scootmobielen hebben een waarde variërend van; 1.000 tot 4.500 euro. Als je een beperking hebt en een rolstoel nodig hebt, kun je deze aanvragen bij de gemeente, die deze vervolgens in bruikleen geeft. Vaak wordt dit uitbesteed aan Medipoint, de grootste aanbieder van zorghulpmiddelen in Nederland. Maar wat gebeurt er als je een ongeluk krijgt met zo’n hulpmiddel? In dat geval kan het zijn dat je een rekening krijgt voor duizenden euro’s voor de reparatie ervan.
WA-verzekering bij schade aan derden is het probleem niet
In de meeste gevallen wordt het hulpmiddel in bruikleen verstrekt aan de gebruiker, waarbij de leverancier, zoals Medipoint, de eigenaar van het hulpmiddel blijft. Elektrische rolstoelen en scootmobielen worden door de wet gezien als motorrijtuigen en moeten daarom WA-verzekerd zijn. Als je via de WMO een scootmobiel of elektrische rolstoel krijgt, is deze niet uw eigendom en heeft u deze in bruikleen. Hierdoor kunt u, als gebruiker, het hulpmiddel niet verzekeren en moet de eigenaar, in dit geval de gemeente, dit doen. De gemeente kiest meestal voor een verzekering met een WA-dekking, waarmee schade aan derden gedekt is.
Hulpmiddel in bruikleen maakt verzekeren lastig bij schade door eigen schuld
Maar schade door eigen schuld of ‘oneigenlijk gebruik’ is niet gedekt. Voor het verzekeren van schade aan de rolstoel is een duurdere cascoverzekering nodig, maar de gemeente is vaak niet bereid om hiervoor te betalen. Omdat u niet de eigenaar bent, kunt u zelf geen cascoverzekering afsluiten. Maar de gemeente kan wel bij u aankloppen voor schade aan uw rolstoel. Kortom, de aansprakelijkheid voor schade aan medische hulpmiddelen in en om het huis is een complexe kwestie.
Maak vooraf duidelijke afspraken met de gemeente
Hoewel de gemeente vaak verantwoordelijk is voor het verzekeren van het hulpmiddel, is zij meestal dus niet bereid om de duurdere cascoverzekering te betalen. Dit kan leiden tot hoge kosten voor de gebruiker als er schade ontstaat. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken en te kijken naar mogelijke oplossingen om de aansprakelijkheid en kosten te beperken.
Geen verplichte scootmobielcursus
In november 2022 komt in het nieuws dat scootmobielen de gevaarlijkste vervoersmiddelen in het verkeer zijn. Vaak zijn de bestuurders zelf het slachtoffer in het verkeer. Niettemin is Veilig Verkeer Nederland tegen een verplichte scootmobiel cursus.
(Foto: MAX)
VVN wil geen verplichte scootmobielcursus: “Begint bij de voorbereiding”