Vijf jaarsalarissen als nabestaandenpensioen
Het nabestaandenpensioen moet op de schop. Vakbonden en werkgevers werken een plan uit om 5 jaarsalarissen uit te keren als nabestaandenpensioen. Het huidige systeem is te ingewikkeld, waardoor nabestaanden een risico lopen om een groot deel van het inkomen te verliezen.
Wat gebeurt er precies?
Beslissingen zijn nog niet gemaakt, maar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vraagt de vakbonden en werkgevers om een visie te vormen op het nabestaandenpensioen. Zij komen nu met het plan om vijf jaarsalarissen uit te keren. Dit is het voorstel in grote lijnen, de details moeten ze nog uitwerken.
Wat is het probleem met het oude systeem?
Het oude systeem werkt redelijk goed als een partner overlijdt als hij of zij zelf al met pensioen is. Maar er ontstaan problemen als de overledene nog werkte. Dit komt omdat het nabestaandenpensioen bij verschillende mensen op verschillende manieren wordt geregeld. Soms werkt het als een soort verzekering die geldt zolang de werknemer aan het werk is of een werkloosheidsuitkering heeft. Het aantal dienstjaren bij de werkgever heeft invloed op de hoogte van de uitkering. Als iemand net voor overlijden van werkgever is gewisseld, is het aantal dienstjaren laag, en het pensioen voor de achterblijvers dus ook. Maar bij andere fondsen werkt het nabestaandenpensioen als een spaarpot. Als een deelnemer van baan wisselt blijft het gespaarde pensioen staan.
Onoverzichtelijk
Volgens minister Koolmees is dit een probleem, schrijft hij in een brief aan het parlement. ‘De huidige situatie, waarbij verschillende soorten nabestaandenpensioen naast elkaar bestaan (zowel in de hoogte van de dekking als de financiering van het nabestaandenpensioen), is voor deelnemers onoverzichtelijk en vergroot de kans op het ontbreken van dekking bij baanwisselingen, werkloosheid of echtscheiding.’
Welke oplossing wordt voorgesteld?
Volgens de werkgevers en vakbonden zou een uitkering van in totaal 5 jaarsalarissen een oplossing zijn. Nabestaanden kunnen dan kiezen of ze dit willen ontvangen als levenslange uitkering of het bedrag willen spreiden over 5 jaar. De partijen overleggen of de uitkering afhankelijk gemaakt moet worden van het aantal gewerkte jaren. Ook denken ze na of er een maximum jaarsalaris moet worden afgesproken. Wanneer werkgevers en vakbonden het eens worden, moet het kabinet nog beslissen.
Bron: Volkskrant
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Den Haag kan het maar niet laten. Knijpen op de pensioenen die al10 jaar niet geïndexeerd zijn. Eerst trots op een pensioenakkoord zeggen dat we er op vooruit gaan en enkele weken later laten weten dat we toch weer in moeten leveren. Ook wat men nu weer wil is een ordinaire bezuiniging voor overheid en werkgevers ten koste van onze oude ruggen die weer machteloos toe moeten kijken hoe er geknepen gaat worden. Ze staan er niet bij stil dat het allemaal verzekeringen zijn die wij gesloten hebben, jaren lang trouw premie betaald hebben en dat ze dit zomaar eenzijdig veranderen. Laat ze nu eens met hun tengels van ons geld afblijven en de ouderen met rust laten. Dit soort streken zaait alleen maar paniek onder de ouderen die zien dat ze als ratten aan ons inkomen zitten te knagen waar wij ons hele leven hard voor gewerkt hebben en premies hebben betaald. Ze moeten zich in den Haag diep en diep schamen dat ze zo weinig respect hebben voor de oudere generatie. Lekker praten als je zelf een topsalaris verdient. Die mensen in den Haag weten echt niet wat er in de praktijk te koop is en hoe veel ouderen niet meer weten hoe ze de maand rond moeten komen en er maar klakkeloos van uitgaan dat onze generatie allemaal een woning bezit van 4 ton terwijl een erg grot deel ook niet meer weet hoe men de huren op moet hoesten en de boodschappen moeten doen. SCHANDE dat men met dit gedachtegoed op de proppen durft te komen net nu we met het pensioenakkoord al de boot in zijn geholpen. Dank jullie wel vakbonden en overheid maar ik ou me maar ergens in een donker hoekje gaan staan schamen.
5 jaar een jaarsalaris voor het nabestaande pensioen, maar wat is de hoogte van dat Jaarsalaris, het zal weer wel zo zijn dat wij weer behoorlijk besodemietert worden
Laten we ons nu weer een zoveelste worst voorhouden door dit kabinetsbeleid. Het zal wel weer zo zijn dat het, als het door gaat wat ik niet hoop, om een bruto netto verhaal gaat, met andere woorden dat de belastingheffing in een hogere schaal wordt ingedeeld en je er dus een sigaar uit eigen doos voor krijgt. Ik zou liever zien dat ik er nu beter van word, indexering zou op z’n plaats zijn zodat ik nu nog met mijn partner zou mogen genieten van “onze” gezamenlijke oude dag.
ik vraag me nog steeds af wat onze regering te vertellen heb over ons geld ,natuurlijk willen die heerlijke pot geld hebben ,mensen het is ons geld wij hebben dat betaald , het kost allemaal veel geld omdat bepaalde hoge figuren die ons geld beheren er dik vet aan willen verdien ,dat zijn de beheerders die verdienen er een Gods vermogen aan zo dat er zo genaamd weinig rente is kunnen ze ons dat niet compenseren maar er zit genoeg in die pot ,en als zich druk maakt om hun centen straks moeten ze maar sparen velen gaan pas werken als ze .
vijfentwintig ,dertig zijn , toen hadden wij al heel wat jaartjes gewerkt ,zij moeten nog beginnen en dan al praatjes hebben ,heel veel miljoenen hebben wij binnen gebracht.EN WAT DACHT JE VAN ALLERLEI KROMME REGELS WAAR OM PENSIOENEN NIET UIT BETAALD WORDEN DUS BLIJVEN HANGEN BIJ DE FONDSEN,,DUS IN DIE POT BLIJVEN ZITTEN. EN DAN FONDS KLAGEN WE HEBBEN TE WEINIG , SLECHT BEHEER WORD SLECHT BETAALD ALLEEN VOOR DE EIGEN MANSCHAPPEN NIET.