Vermoeden van asbest in huis? Zo voorkomt u gedoe en hoge kosten om een asbestvrijverklaring te krijgen
Stel, de aannemer of onderhoudsmonteur komt bij u langs, maar deze vermoedt of weet zelfs zeker dat u asbest in huis heeft. U heeft dan een asbestvrijverklaring nodig. Tot die tijd staakt het werk. Hoe pakt u dat aan?
Geen werkzaamheden bij vermoeden van asbest
Uw onderhoudsmonteur of schoorsteenveger komt binnenkort langs voor onderhoud, maar u heeft jaren geleden een paar brandwerende platen om uw houtkachel of geiser aangebracht. En u vermoedt dat die nu weleens asbest kunnen bevatten. Of u verwacht een aannemer voor werkzaamheden aan bijvoorbeeld uw dak en u weet zeker dat er in uw dakbeschot asbest zit. Dan moet u dit voordat deze werkers langskomen hebben verwijderd. De wet is namelijk behoorlijk aangescherpt voor mensen die door hun werk met asbest in aanraking kunnen komen. Als zij de aanwezigheid van asbest vermoeden, mogen zij per direct het werk staken. Pas met een asbestvrijverklaring zal de onderhoudsmonteur of aannemer dan weer bij u komen werken.
Twijfelt u of er mogelijk asbest in uw woning zit? In dit artikel leggen we uit hoe u daarachter kunt komen.
Wanneer mag u het zelf verwijderen?
In de wet staat dat u zelf tot 35m2 asbest mag verwijderen. U moet deze asbestverwijdering bij uw gemeente melden. En zorg ervoor dat u zich bij de verwijdering aan de regels van uw gemeente houdt. Anders riskeert u een hoge boete die kan oplopen tot meer dan 1000 euro.
Vrijwaring of asbestvrijverklaring, wat is het verschil?
Als u alle stappen van de gemeente volgens de regels heeft doorlopen, verwacht u waarschijnlijk dat u een asbestvrijverklaring krijgt. Zo kan uw aannemer of onderhoudsmonteur immers zijn klus hervatten. Dit is echter niet het geval. De gemeente verstrekt namelijk geen asbestvrijverklaring, maar een vrijwaring. Maar hoe komt u dan aan een asbestvrijverklaring?
Zo komt u aan een asbestvrijverklaring
Om ervoor te zorgen dat uw onderhoudsmonteur of aannemer weer aan de slag gaat in uw huis, moet u een rapport laten maken en de asbestsanering aanvragen bij een gecertificeerd asbestverwijderingsbureau. Dat proces loopt als volgt:
- Allereerst neemt het asbestverwijderingsbureau een monster van het materiaal om te controleren of het echt asbest is. Dit kost ± 85 euro.
- Blijkt het asbest te zijn? Dan maakt het asbestverwijderingsbureau een rapport op waarin staat welk type asbest in uw woning zit en hoe dat verwijderd dient te worden. Kosten: ± 350 euro. Er zijn verschillende risicoklasse asbest, namelijk 1, 2 en 2a. Het soort asbest bepaalt welk kostenplaatje er aan de verwijdering hangt.
- Bij asbest risicoklasse 1 hoeft er slechts een ‘masker’ gedragen te worden. Bij 1 cm2 tot 10m2 meter asbest, zullen de kosten voor het verwijderen rond de 500 euro zijn. Heeft u asbest risicoklasse 2A in uw huis? Dan moet er om dit te kunnen verwijderen met een onderdrukmachine gewerkt worden. De ruimte waar de asbest zit moet luchtdicht gemaakt worden. Hierdoor kunnen de kosten oplopen tot wel 3000 euro.
- Nadat u al deze stappen heeft doorlopen en rekeningen heeft betaald ontvangt u de asbestvrijverklaring en kunnen de klussers hun taken hervatten.
Is er subsidie voor het verwijderen van asbest?
Door de hoge kosten, is het begrijpelijk dat u zich wellicht afvraagt: is er subsidie voor het verwijderen van asbest? Vooralsnog zijn er op landelijk niveau geen subsidiepotjes om deze werkzaamheden te vergoeden. Op gemeentelijk niveau is er soms wel financiële steun te vinden.
Denk daarom goed na als u vermoedt dat u asbest in huis heeft, en pak het probleem aan voordat u een aannemer of onderhoudsmonteur in huis haalt. Dit scheelt u veel geld achteraf, omdat u dan niet gedwongen wordt om een duur asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Wilt u meer informatie? Op de website van de Rijksoverheid vindt u veel antwoorden op uw vragen.
(Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] Max Meldpunt van Omroep MAX geeft tips hoe gedoe en hoge kosten kunnen worden voorkomen bij een vermoeden van asbest in huis. Max meldpunt, 27 oktober 2023 […]