Koopzegels sparen blijft aantrekkelijk: hoe werkt het en waarom verdwijnen fysieke zegels?
De rep en roer over het stoppen met de contante uitbetaling van koopzegels bij Albert Heijn is wel zo’n beetje voorbij nu. Oudere klanten die al jaren meedoen aan het spaarprogramma van de supermarktketen voelen zich buitenspel gezet. Werkt het zo anders, nu sparen én uitbetalen allebei digitaal gaat?
Lange historie van koopzegels
Koopzegels bij supermarkten zijn al sinds jaar en dag een bekend verschijnsel in Nederland. Klanten kunnen deze zegels sparen tijdens het doen van hun boodschappen en later inwisselen voor geld: hun inleg plus een mooie rente daarbovenop. In principe werkt het hetzelfde als het vroegere ‘schoolsparen’ met zegeltjes, dat veel ouderen nog kennen uit hun jeugd. Gekochte zegeltjes werden geplakt in een spaarboekje. Zo werd jonge kinderen op de lagere school enige ‘spaarzin’ bijgebracht.
Hoe werkt het systeem van koopzegels sparen eigenlijk?
In dit artikel komt aan de orde hoe het koopzegelsysteem werkt. Wat levert het de klant op in vergelijking met sparen bij een gewone bank? En waarom zijn fysieke zegels aan het verdwijnen?
Koopzegels zijn zegels die klanten kunnen kopen bij de supermarkt. Bij elke euro die u besteedt bij de boodschappen, kunt u zo’n koopzegel kopen. Meestal is dat voor een bedrag van 10 cent, zoals bij AH. Deze zegels kunt u plakken in een spaarboekje. Tot voor kort kon dat nog fysiek en daarnaast ook digitaal via een app. Een vol spaarboekje bij AH bevat 490 zegels, wat neerkomt op 49 euro.
Maar u krijgt er 52 euro voor, dus uw winst bedraagt dan 3 euro (rendement van ongeveer 6 procent). Bij Plus koopt u een zegel voor slechts 2 cent en is het rendement wel 50 procent per zegel. Daar betekent 4 euro een vol boekje (200 zegels van 2 cent), wat u 6 euro oplevert. Maar u bent er wel véél langer mee bezig om het vol te krijgen. Pas na voor 200 euro aan boodschappen te hebben gehaald, is het vol. Maar het principe is hetzelfde.
Cash uitbetaling vervangen door geld op uw rekening of verrekening met uw boodschappenbon
Een boekje vol betekende vroeger contante uitbetaling aan de kassa. Daar zijn de meeste supermarkten nu wel van afgestapt, AH nu ook. Tegenwoordig kunt u via een app het geld laten retourpinnen op uw bankrekening of het laten verrekenen met de bon voor uw boodschappen.
Voordeel van koopzegels in vergelijking met sparen bij een bank
Het rendement bij koopzegels is vele malen hoger dan de spaarrente bij de meeste banken. Sparen bij een bank levert tegenwoordig haast verwaarloosbaar weinig rente op, alhoewel dat in de loop van 2023 juist weer begint te veranderen. In vergelijking met dit minimale rendement zijn koopzegels een vlottere manier om geld te verdienen. Die 6 procent rente bij AH krijgt u bij geen enkele bank. Juist daardoor zijn koopzegels populair gebleven en trekt het een steeds breder publiek. Ook studenten doen er anno 2023 hun voordeel mee. Ook zij zien het voordeel ten opzichte van sparen bij een bank. Niet voor niets wordt het een vorm van ‘onzichtbaar sparen‘ genoemd.
Waarom verdwijnen fysieke zegels en wat zijn digitale zegels?
Veel supermarkten zijn allang overgestapt op digitale zegels. AH is al begin 2021 gestopt met de fysieke koopzegels (en nu dus ook met de contante uitbetaling ervan aan de kassa of balie). Tijdens de lockdowns gingen wel meer systemen over op digitaal, zo ook deze uitgifte van zegels. Digitale zegels zijn handiger, milieuvriendelijker en minder fraudegevoelig. En het scheelt u een hoop werk, want fysieke zegeltjes plakken is tamelijk arbeidsintensief. Digitaal zegels sparen is simpel: klanten kunnen via een app (gekoppeld aan hun voordeel- of bonuskaart) automatisch zegels verzamelen.
Zitten er ook nadelen aan het sparen van digitale zegels?
Plakken met de hand in een boekje is zo verleden tijd geworden bij de meeste winkels, maar het werkt hetzelfde. Natuurlijk moet u wel een smartphone, laptop of tablet hebben om nog mee te kunnen doen, dat is waar. Dus dat sommige ouderen zich gediscrimineerd voelen, is wel te begrijpen. Daar staat tegenover dat consumenten hun fysieke zegels nog tot eind april 2028 kunnen verzilveren.
Welke supermarkten bieden nog de fysieke versie aan?
Vomar en Dekamarkt gingen AH al voor met het stoppen van de fysieke zegels. Ook Jumbo is er dit jaar mee gestopt. Aldi, Lidl en Dirk hebben helemaal nooit koopzegels gehad. De Coöp geeft nog wel ‘likbare’ koopzegels uit, terwijl Plus zowel de fysieke als de digitale variant verstrekt.
Wat is het voordeel van die koopzegels voor de supermarkten zelf?
Wat de voordelen van koopzegels voor de klant zijn, is duidelijk. Maar kleven er ook voordelen aan voor de supermarkten zelf? Uiteraard, anders zouden ze die dingen niet uitgeven. Bij zoveel deelnemers aan dit spaarprogramma kunnen ze goedkoop kapitaal verwerven. Als zij bij de banken zouden lenen, zouden ze veel meer geld kwijt zijn aan rente. Daarnaast vormen die zegels ook een aansporing voor klanten om meer te kopen om zo sneller hun spaarboekje vol te krijgen.
(Bron: Skere Student, Linda, Libelle, AD, NOS, AH, Jumbo, Deka, Vomar, Aldi, Lidl, archief, MAX Vandaag. Foto: ANP)