ACM waarschuwt voor nieuwe vaste energiecontracten boven het prijsplafond in 2024
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt consumenten voor het afsluiten van nieuwe vaste contracten met prijzen boven het prijsplafond. Dat houdt namelijk op 1 januari 2024 te bestaan. Consumenten die hun vaste contract vroegtijdig beëindigen, moeten vaak een opzegvergoeding betalen. De ACM adviseert consumenten om aanbiedingen van verschillende leveranciers te vergelijken voordat ze een nieuw contract tekenen.
HEM, OmNieuwe energie en PrikEnergie boven het prijsplafond
De maximumprijzen van het prijsplafond (0,40 euro per kWh voor elektriciteit en 1,45 euro per m3 voor gas) zijn nog steeds van toepassing tot 1 januari 2024. 3 leveranciers, HEM, OmNieuwe energie en PrikEnergie, bieden nieuwe vaste contracten aan met prijzen boven het prijsplafond. Wie daar een contract tekent, betaalt vanaf 1 januari de hogere contractprijs. Het is de taak van toezichthouder ACM om consumenten hier voor te waarschuwen. Ze wijzen ook op de mogelijke opzegvergoeding bij overstappen.
Ruime keuze aan energiecontracten
Er is weer een ruime keuze aan contracten met prijzen die onder het prijsplafond liggen. Nu het stookseizoen er weer aankomt, willen consumenten zekerheid hebben over de hoogte van hun energierekening de komende winter. Ze kunnen kiezen voor een vast contract met prijzen die onder het prijsplafond liggen. Bovendien zijn er veel aantrekkelijk geprijsde variabele en dynamische energiecontracten beschikbaar. Bij de laatste soort verandert de prijs bij elke marktschommeling.
Vergelijk welk contract bij u past
De ACM raadt aan om goed te kijken welk type contract het beste bij uw persoonlijke situatie past. Daarom beveelt het aan om de aanbiedingen van verschillende leveranciers te vergelijken voordat u een nieuw contract ondertekent. Er zijn voldoende prijsvergelijkingssites die zich daarmee bezighouden. Het prijsplafond houdt midden in de winter op te bestaan. Dat betekent dat consumenten de prijs moeten betalen zoals die staat in hun energiecontract (bij het energieplafond geldt een door de overheid vastgesteld maximum).
Dit kan leiden tot grote verschillen in maandelijkse kosten. Dat voelt u in uw portemonnee, vooral in de winter wanneer huishoudens meer gas en elektriciteit verbruiken. Of zoals Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM het uitdrukt: “Omdat het nieuwe stookseizoen weer voor de deur staat is dit een goed moment om te controleren of je energiecontract ‘winterklaar’ is.”
Lees in dit artikel wat het prijsplafond ook alweer is en hoe het werkt.
(Bron: ACM, RTL, ANP, MAX Vandaag. Foto: ANP)
Overstappen van vast energiecontract? Zoveel kost de opzegvergoeding na 1 juni