Hoe kunnen horloges, telefoons en apps uw hartslag meten? En hoe betrouwbaar is dat?
Hoe fit u bent en hoe hoog uw hartslag is, kunt u tegenwoordig ook meten met speciale horloges en (fitness) apps op uw telefoon. Wat is het verschil met een hartslagband? Hoe die dingen werken is echt geen abracadabra. Maar wat is het verschil tussen al die toepassingen? Werken ze ook echt? En hoe zuiver zijn die metingen? Lees hier hoe u uw eigen hartslag kunt monitoren.
Waarom zou u uw hartslag meten met een apparaat?
Waarom zou u dat eigenlijk doen, uw hartslag meten met een of ander slim apparaat? Kan het niet gewoon zonder een smartwatch of smartphone? Het kan toch ook op de ouderwetse huis-tuin-en-keuken-manier, door uw pols te meten? Zeker, dat klopt. Of het even accuraat is, is een tweede. Als u het liever zo doet, dan volgt hieronder de wijze waarop dat het beste gaat. Wie wil weten hoe hij of zij ervoor staat, neemt eerst de hartslag in rust op. Een regelmatige hartslag ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Dat ligt gelijk voor mannen en vrouwen. Bij een getrainde sporter is een hartslag tussen de 40 en 60 per minuut heel gewoon.
- Pak er een stopwatch bij, een horloge met secondewijzer of een timer op uw telefoon (wees gerust: de meting zelf verloopt met de hand).
- Houd u eerst ongeveer 10 minuten rustig als u uw hartslag in rust wilt weten.
- Leg daarna 2 vingers op de binnenkant van uw pols.
- Tel 1 minuut lang uw hartslag of 30 seconden en verdubbel dan dat aantal hartslagen.
Nu weet u waar uw basis ligt. Wie gaat sporten ziet aanmerkelijk hogere hartslagen. Bij zware inspanningen, zeker bij topsporters, kan de hartslag op 180 à 185 per minuut komen te liggen. Dan spreken we van een sporthart. Ook bij stress kan uw hartslag hoger liggen dan normaal. Artsen kunnen van alles aflezen aan uw hartslag.
Hartslag meten met uw horloge. Hoe werkt het?
Wie het leuk vindt om het op de moderne manier eens te proberen, kan zijn/haar hartslag meten met een smartwatch. Dat klinkt ingewikkelder dan u denkt. Laten we eerst eens kijken hoe het werkt. Er zitten PPG-sensoren in uw horloge die groen licht schijnen dwars door uw polshuid heen. Dat wordt geabsorbeerd en gereflecteerd door uw bloed. Aan de hand van het gereflecteerde licht meten de sensoren uw hartslag. Dit proces heet fotoplethysmografie. De hartslag wordt tamelijk nauwkeurig weergegeven. Deze methode werkt minder goed op een donkere of getatoeëerde huid.
Wat moet u weten bij hartslagmeting door uw smartwatch?
Houd rekening met de volgende zaken als u uw hartslag wenst te meten met uw smartwatch (of fitness tracker):
- Draag uw horloge niet boven op de botten van uw pols, want daar kan het licht niet doorheen. Maar maak het vast op 2 vingers breedte vanaf de pols. Zo verloopt de meting beter.
- Doe het niet te strak, maar ook niet te losjes om. In het eerst geval knelt u uw bloedsomloop af. In het andere geval bereikt het groene licht van de sensoren uw pols onvoldoende. In beide situaties wordt de meting minder accuraat.
- Polsmeting is zinloos bij interval- en krachttraining. Want uw horloge kan het snel veranderen van de meetomstandigheden niet bijbenen. Daarom werkt deze manier van meten ook veel beter bij duursporten als hardlopen, wandelen en wielrennen.
Overigens kunt u met een AppleWatch en diverse sporthorloges behalve uw hartslag ook uw saturatie meten plus een hartfilmpje (ECG) maken.
Meting met een hartslagband
Voor een accuratere meting van uw hartslag is een hartslagband om uw bovenlijf eigenlijk veel beter dan de hierboven beschreven methode met de telefoon. Misschien heeft u voetballers en wielrenners op tv weleens gezien met zo’n ding om. De meting gaat heel nauwkeurig met elektroden die het signaal van uw hartslag gemakkelijk oppikken. Na afloop van het sporten kan de hartslagmeter op een app op uw telefoon of op uw computer worden uitgelezen. Voor topsporters is dit de ideale wijze van meten. Metingen zoals hier besproken met horloges en hartslagbanden (wearables) gebeuren in de zorg met gevalideerde medische appratuur.
Metingen met een fitness app op uw smartphone
Tenslotte zijn er ook nog apps op uw telefoon die uw fitheid kunnen meten. U kent vast wel de bekende stappenmeter. 10.000 stappen per dag zetten is gezond. Hele volksstammen willen dagelijks dat aantal bereiken. Maar ook uw hartslag kunt u meten met uw smartphone. Dat kan bijvoorbeeld door middel van de Google Fit app. Wie deze app downloadt en opent krijgt een eenvoudig menu voorgeschoteld. Door middel van uw wijsvinger op de lens van de camera aan de achterkant te leggen, weet u na 1 minuut precies hoe hoog uw hartslag is.
Er zijn zelfs apps waarmee u een redelijk goed hartfilmpje (ECG) kunt maken, maar een echte bij een arts is zondermeer betrouwbaarder. Er is tegenwoordig zelfs een speciaal ontwikkelde hartritmestoornis-app beschikbaar, een interessante toepassing van zogenaamde e-health. Wie een verstoord ritme ontdekt in zijn of haar hartslag, moet daarvoor vervolgens naar de huisarts gaan.
(Bron: Android Planet, Consumentenbond, Mens en Gezondheid, Hartstichting, Medicinfo, archief. Foto: Shutterstock)