Artsen zijn bezorgd om wildgroei aan coaches tegen stress en burn-out
Tweederde van de bedrijfsartsen en psychologen is bezorgd over de ‘wildgroei’ aan coaches op het gebied van stress en burn-out. Ze maken zich niet alleen zorgen over de kundigheid van veel coaches, maar ook over de kwaliteit van geboden hulp.
Onderzoek Nationaal Stressdebat
Deze bezorgdheid blijkt uit onderzoek onder 500 bedrijfsartsen en arbeidspsychologen door het Nationaal Stressdebat, een eenmalige live tv-uitzending van MAX over het grote aantal mensen dat kampt met stress en burn-out (dinsdag 9 juli, NPO 2 om 20.25 uur). Het tv-programma werkte voor het onderzoek samen met de beroepsorganisaties voor bedrijfsartsen (NVAB) en psychologen (NIP).
Aantal coaches vertienvoudigd
Het aantal geregistreerde coaches op het gebied van stress en burn-out is in 20 jaar tijd meer dan vertienvoudigd, blijkt uit nieuwe cijfers die de Kamer van Koophandel (KvK) heeft uitgezocht op verzoek van het Nationaal Stressdebat. Stonden in 1999 slechts 415 van dit soort coaches ingeschreven bij de KvK, in mei dit jaar waren dat er 4.484.
Dat is een ‘zorgwekkende ontwikkeling’, vindt een ruime meerderheid van de bedrijfsartsen (70 procent) en psychologen (58 procent). Een nog iets grotere meerderheid spreekt zelfs van een ‘wildgroei’: 72 procent van de bedrijfsartsen en 66 procent van de psychologen. Meer dan drie op de vier verwijst zelden of nooit door naar een coach.
Toename stress-klachten
Een duidelijke meerderheid van de bedrijfsartsen (78 procent) en de psychologen (65 procent) ervaart in hun dagelijkse praktijk dat gezondheidsklachten als gevolg van stress toenemen. Het gaat dan vooral om vermoeidheid en ‘emotionele disbalans’ (geïrriteerd zijn, boosheid, huilen). Vervolgens zien de bedrijfsartsen veel mensen met slaapproblemen, terwijl psychologen veel cliënten hebben die overmatig piekeren.
De toename aan klachten betekent volgens zowel de bedrijfsartsen als de psychologen niet automatisch dat mensen te veel stress hebben. Meer dan tweederde onderschrijft de stelling: ‘mensen hebben niet zozeer te veel stress, ze herstellen te weinig’.
Oorzaak stressklachten
We willen teveel
Ook opmerkelijk zijn de belangrijkste oorzaken voor stress en burn-out. Ja, zaken als werkdruk en het altijd maar online en bereikbaar zijn spelen een belangrijke rol. Maar de in dit onderzoek meest genoemde oorzaak voor de overmaat aan stress en het grote aantal burn-outs is dat mensen zélf te veel willen, aldus de bedrijfsartsen en arbeidspsychologen.
Tegenslag niet accepteren
Ook het niet kunnen accepteren van tegenslag en ongeluk is een belangrijke factor, aldus deze zorgprofessionals. Die signaleren in meerderheid dat mensen, als het gaat om stress en burn-out, tegenwoordig niet alleen minder weerbaar zijn dan vroeger, maar ook minder veerkrachtig.
Dit helpt tegen stress
In de strijd tegen stress en burn-out moeten mensen meer grenzen stellen en ‘nee’ zeggen, zo luidt het belangrijkste behandelingsadvies van zowel bedrijfsartsen (87 procent) als arbeidspsychologen (71 procent). Daarna komen adviezen als verwachtingen bijstellen, meer sporten, bewegen en ontspannen.
Ook meer burn-outs onder ouderen
Ook steeds meer ouderen hebben last van stress. Zo incontinent als een deur maar toch met vriendinnen gezellig op stap. Want, genieten móet. Lees het artikel.