Mag u snoeien in bomen van gemeente voor optimaal gebruik van uw zonnepanelen? Dit zijn uw rechten
Het is vaker door Meldpunt aan de orde gebracht: mag u snoeien in bomen of overhangende takken van de gemeente? Deze discussie heeft een nieuw hoogtepunt bereikt in Horst aan de Maas. Daar snoeiden of vergiftigden bewoners gemeentelijke bomen om de opbrengst van hun zonnepanelen te verhogen. Hoe liggen de rechten van burgers op het gebied van terugsnoeien eigenlijk?
Illegale snoei in Horst
In het Limburgse plaatsje Horst aan de Maas is de maat vol. Handhavers zijn het zat dat inwoners, omwille van een betere opbrengst van hun zonnepanelen, het gemeentelijk groen gaan snoeien. Of erger nog, vergiftigen. Wie dat toch blijft doen, kan in de toekomst een stevige schadeclaim tegemoetzien. In de visie van de gemeente aldaar moeten inwoners, die de aanschaf van zonnepanelen overwegen, eerst maar eens kijken of er bomen in de buurt staan. En dan oordelen of plaatsing überhaupt wel zinvol is. Over snoeien kan men dan altijd nog in gesprek gaan met de lokale autoriteiten. Maar zomaar op eigen houtje gaan snoeien, is geen optie.
Dit kunt u doen als u een boom van de gemeente wil aanpakken
In februari 2022 wijdt Meldpunt een uitzending aan het snoeien van overhangende takken van de gemeente, door burgers. Dat mag niet zomaar. Rogier de Haan (MAX Ombudsman) gaat ter plekke kijken. De wet zegt dat u geen overhangende takken van uw buren hoeft te dulden, legt Rogier uit. En de gemeente is ook een buurman, maar wel een speciale. Eerst mag de huiseigenaar vragen aan zijn aanwonende of deze de takken wil snoeien. Gebeurt er vervolgens niets, dan mag u zelf aan de bak met de snoeischaar en zaag. Let wel op: in de gemeentelijke verordeningen kan iets anders staan. Het slimst is om even het gesprek aan te gaan, alvorens u begint te snoeien en zagen.
Rechterlijke uitspraak over snoeien ten bate van zonnepanelen
Van recentere datum is een rechterlijke uitspraak over het snoeien van een boom die schaduw werpt op de schuur van de buurman. Het dak van die schuur is de beoogde locatie van nog aan te leggen zonnepanelen. De boom in kwestie vertegenwoordigt grote emotionele waarde, omdat die 50 jaar geleden is geplant, in samenspraak met de inmiddels overleden vrouw van de gedaagde. De eiser heeft de schuur pas in 2019 gebouwd, dicht bij de erfscheiding, terwijl er genoeg alternatieven waren.
De plannen voor de aanleg van zonnepanelen dateren pas van latere tijd. De rechtbank in Zutphen oordeelt in dit individuele geval dat het belang van de boomeigenaar zwaarder dient te wegen dan het rendementsverlies van de zonnepanelen bij de buren. In een andere situatie had dit anders kunnen uitpakken. Voor de rechter is het altijd een afweging van de belangen. Met elkaar in gesprek blijven, levert doorgaans de beste resultaten op. Dat is ook wat Rogier zegt in genoemde uitzending.
(Bron: Algemeen Dagblad, Rechtspraak, archief. Foto: Shutterstock)