Legionellabesmetting door cv-ketel Ferroli
Van de 11 mensen die getroffen te zijn, zijn 2 mensen aan de besmetting overleden. De oorzaak van de besmetting ligt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij de combiketels van fabrikant Ferroli. Dit kwam aan het licht nadat de besmettingen, zoals verplicht, werden gemeld bij het RIVM. Nadat bleek dat de meldingen afkomstig waren van 1 besmettelijke stam van de bacterie, probeerden de onderzoekers van het RIVM erachter te komen wat de bron van de besmettingen kon zijn. Door vragen over de woonsituaties van de patiënten, onderzoek in woningen en laboratoriumtesten is de bron opgespoord.
Om welke cv-ketels van Ferroli gaat het?
Ferroli en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roepen mensen nu op hun ketel te laten reinigen. De oproep geldt wanneer u 1 van de types BlueSense en BlueHelix heeft, die na 1 januari 2022 zijn geproduceerd. De serienummers beginnen met het cijfer 22 of 23.
Heeft u 1 van de genoemde cv-ketels? Dan raadt de fabrikant u het volgende aan, tot uw cv-ketel is gereinigd:
- Zet de combiketeltemperatuur voor leidingwater op minstens 60 graden.
- Gebruik tijdelijk geen doucheknop.
- Laat een bubbelbad niet bubbelen.
U kunt bij Ferroli ook gratis een legionellaveilige douchekop aanvragen. Uw ketel moet echter wel nog steeds vervangen worden.
Hoe ontstaat legionella?
Legionella wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Dit kunt u oplopen door kleine druppels besmet water van bijvoorbeeld douches, tuinslangen en bubbelbaden in te ademen. Per jaar raken ongeveer 300 mensen besmet. U kunt griepklachten krijgen of een longontsteking. Maar besmetting met legionella leidt niet altijd tot ernstige klachten, benadrukt Tjalling Leenstra, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM. “Dat gebeurt vooral bij ouderen, rokers en mensen met een zwakkere afweer. Mensen die altijd een hoog risico lopen bij longontsteking, lopen ook het grootste risico op een ernstig beloop of overlijden bij legionella. Je moet kwetsbaar zijn om er erg ziek van te worden.”
Kunt u een legionellabesmetting voorkomen?
Het RIVM geeft informatie en een aantal tips ter preventie van legionellabesmetting.
- Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Zorg ervoor dat er geen water in deze apparaten achterblijft als het langer dan een week niet wordt gebruikt.
- Stel uw cv-ketel op minstens 60 graden af.
- Zet de combiketel (cv-ketel) niet in de ECO-stand als u maar weinig of kort warm water gebruikt. In deze stand kost het wat tijd, voordat de hoogste temperatuur wordt bereikt. Om legionellagroei te beperken is het echter belangrijk dat de warmwaterleidingen regelmatig voor langere tijd de hoogste temperatuur halen.
- Bent u op leeftijd of minder weerbaar? Vervang dan elke 2 à 3 jaar de doucheslang en douchekop. En laat de thermostatische mengkraan reinigen.
- Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf.
Werkt een muggenstekker, en is deze schadelijk voor uw gezondheid?
(Bron: RIVM, ANP, RTL Nieuws, NVWA. Foto: ANP)