Registeren Inloggen

Is het beter voor uw gezondheid om drinkwater thuis extra te filteren? Dit is wat experts vinden

Er zijn mensen die zweren bij een speciale kan die hun drinkwater extra filtert. Weer anderen zetten een speciaal drinkwaterfilter op hun kraan thuis. Maar hoe noodzakelijk is dat voor uw gezondheid? En hoe schoon is ons drinkwater eigenlijk? Lees hier wat experts van deze filter-trend denken.

Achtergrond bij de trend om thuis water te filteren

De kwaliteit van het drinkwater is altijd wel voer voor debat geweest. In de middeleeuwen kiezen burgers voor licht bier om het drinken van gewoon water te vermijden. Weer later, in de jaren 70 van de vorige eeuw, is watervervuiling een aanjager van de discussie over de drinkbaarheid van leidingwater. Plots staat het toevoegen van fluor aan drinkwater, om tandgaatjes tegen te gaan, ter discussie. Sinds de jaren 50 is dat namelijk gebruikelijk. Toenmalig minister van Volksgezondheid Vorrink krijgt er zelfs Kamervragen over. Ze stelt een speciaal waterfilter voor om die fluor te verwijderen.

Ze wordt erom uitgelachen, maar technisch is het een fluitje van een cent en duur is het ook niet. Maar boze burgers krijgen het voor elkaar en de toevoeging van fluor aan het drinkwater stopt. En daarmee ook de discussie over de noodzaak van waterfilters in de Nederlandse huishoudens. Tegenwoordig kunt u er zelf voor kiezen of u uw tanden poetst met fluoridetandpasta.

Discussie over drinkwaterfilter is terug

Voornamelijk omdat aanbieders van waterfilters er handel in zien, is de vraag weer actueel geworden. Hoe noodzakelijk is een waterfilter bij u thuis? Dat vraagt om beantwoording van een eerste vraag. Hoe schoon en gezond is het Nederlandse drinkwater eigenlijk? U mag rustig gaan slapen. Hier hoeft u niet wakker van te liggen, zeggen de verzamelde Nederlandse waterbedrijven.

Bij brancheorganisatie en kennisplatform Drinkwaterplatform laten zij hier hun licht over schijnen. Ons drinkwater behoort tot het schoonste ter wereld. Een filter thuis hoeft helemaal niet. Maar het mag natuurlijk wel. Het is letterlijk een kwestie van smaak, de smaak van drinkwater welteverstaan.

Hoe goed wordt ons drinkwater gezuiverd?

Wateronderzoek Instituut KWR garandeert dat ons drinkswater uitstekend wordt gezuiverd. Ziekmakende bacteriën en chemische stoffen worden er zonder pardon uitgefilterd. Calcium en natrium zijn stoffen die van nature in drinkwater zitten. Daar is niks geks aan. Die zijn ongevaarlijk. Calcium zorgt hooguit voor kalkaanslag. Sommige mensen installeren om die reden (en om iets ‘zachter’ drinkwater) een waterontharder thuis. Een dure oplossing voor iets wat met een eenvoudig borsteltje ook kan. Filtering van wat écht uit uw drinkwater moet, zoals bestrijdingsmiddelen, gebeurt bij de waterleidingbedrijven al door middel van koolstoffilters die alles afvangen.

Maakt een eigen waterfilter nog veel uit? Waar moet u op letten?

Toch zien we steeds vaker waterfilters op kranen gemonteerd. Maken die dan nog iets uit? Feitelijk niet veel. Want ze werken met precies hetzelfde koolstoffilters-principe als de waterleidingbedrijven. Maar niemand zal u tegenhouden als u een waterkan met filter koopt of een drinkwaterfilter installeert. Besef dan wel dat het belangrijke mineralen eruit kan halen, die ook in het water zitten. Daarmee wordt uw drinkwater eigenlijk minder heilzaam. Heel belangrijk, aldus de experts, is het om de koolstoffilter regelmatig te reinigen of te vervangen, want bij te weinig gebruik kan bacteriegroei ontstaan. En daarmee verhoogt u de kwaliteit van uw drinkwater bepaald niet.

Bij KWR waarschuwen ze voor het gebruik van membraanfilters die het water als het ware ‘kapot filteren’. Die filters halen zo’n beetje alles uit het drinkwater, wat een beetje laf smaakt, zo zonder mineralen, calcium en natrium. Daarbij is puur drinkwater tamelijk agressief voor uw leidingen thuis. Dat veel mensen toch deze filters kopen, komt door reclame en omdat het in andere landen met een veel mindere drinkwaterkwaliteit wel nodig is. De gebruiksaanwijzingen slaan dan ook eerder op de situatie daar. Belangrijker dan een filter is misschien wel om rekening te houden met de schaarste aan drinkwater. Bij de toenemende droogte de laatste jaren is ook de prijs van drinkwater gestegen.

(Bron: Drinkwaterplatform, KWR, NRC. Foto: ANP)

Drinkwaterschaarste op komst: bespaar met deze tips op uw waterverbruik

 

Geef een reactie

Reacties (3)

    Vroeger, denk ergens begin 1960, was er ook problemen met het drinkwater en stonden er op bepaalde punten in de stad tankwagens waar je emmertje water kon halen.

    Vanaf dat moment hadden wij thuis inderdaad waterfilters die op de kraan gedaan kon worden en het water kon filteren, ik weet dat daar Norit inzat en het ging heel langzaam, druppelend dus ’s avonds aanzetten de volgende ochtend voldoende om de dag door te komen.

    Hoe het werd onderhouden weet ik niet ik was 10 jaar of zo en mijn Moeder verzorgde het.

    Drinkwaterschaarste in Nederland(?), maar dan alleen vanwege overbevolking

    Stoppen met het angst aanjagen dat droogte vanwege klimaatverandering een reden zou zijn voor drinkwaterschaarste

    Vang water op on bijv. het IJsselmeer en voer minder af.

    Ik denk dat er nog wel wat nuances aan uw artikel toegevoegd kunnen worden.
    Het Drinkwaterplatform is de brancheorganisatie. Waarom zouden zij iets verkeerds zeggen over de manier waarop water wordt gefilterd in Nederland. Als Drinkwater bedrijf maak je iets. Daar ga je dan toch niet over zeggen dat wat je maakt niet goed is.
    KWR is een zelfstandige organisatie sinds 2006 met de Nederlandse waterbedrijven als aandeelhouders. Dat voelt als een slager die zijn eigen vlees keurt.
    Ik neem mijn petje af voor de Nederlandse drinkwaterbedrijven. In vergelijking met andere landen doen zij het in Nederland erg goed op het gebied van waterzuivering.
    We moeten ook realistisch zijn. Nederland is het afvoerputje van Europa. Alles wat er in de landen langs de grote rivieren in het water wordt geloosd moeten onze waterbedrijven eruit halen. Dat is een hele opgave.
    Alles wat ‘wij’ in de afgelopen honderd(en) jaren op onze Nederlandse bodem hebben gegooid is langzaam maar zeker in de grondwaterputten terecht gekomen. Denk hierbij aan pesticiden, herbiciden, lozingen van de industrie. Stoffen die nu verboden zijn maar ook vervuiling door bedrijven waar destijds nog geen regels voor waren. Dat zit nu in ons grondwater en moet door de drinkwaterbedrijven eruit worden gehaald.
    We moeten realistisch zijn en accepteren dat deze stoffen niet allemaal/helemaal uit het water verwijderd kunnen worden.
    Er zijn waterfilters die een stapje verder kunnen gaan dan wat de drinkwaterbedrijven eruit kunnen halen met behoud van de mineralen en geen afvalwater creëren.
    Ik heb wel een waterfilter. Alles wat niet in mijn lichaam terecht komt daar hoeft mijn lichaam ook niets mee te doen.