Waar kunt u heen als u voeding van uw huisdier of dierenartsrekening niet meer kunt betalen?
In deze tijden van uitzonderlijke inflatie kunnen de kosten van voeding of de dierenartsrekening ineens wel erg hoog oplopen. Waar kunt u dan heen met uw huisdier, als u dit niet meer kunt betalen?
Schaf niet zomaar een huis dier aan
Bezint eer ge begint, luidt het spreekwoord. Dat kan evengoed slaan op de aanschaf van een huisdier. Wie het niet kan betalen om zijn dier goed te kunnen verzorgen, zou er eigenlijk geen moeten nemen. Bij de Dierenbescherming leggen ze nadruk op het kostenplaatje van een huisdier. Die kosten kunnen heel hoog uitpakken. Het is niet alleen de aanschaf van het dier zelf, maar ook de voeding en medische kosten. Weet dus waar u aan begint, als u nu een dier wilt aanschaffen.
Voor wie al een huisdier heeft, wordt het duurder
Maar wat als u al een huisdier heeft? De kosten rijzen de pan uit. Toch zijn er allerlei interessante hulpmogelijkheden voor mensen met een krappe beurs met huisdieren. Die staan hieronder aangegeven. Maar u kunt ook contact opnemen met de Dierenbescherming op: 088 – 81 13 000. Zeg daarbij dan dat u een hulpvraag wilt indienen. Zij kunnen u op het juiste spoor zetten.
Dure dierenvoeding? Zoek een dierenvoedselbank
Als de voeding voor uw geliefde huisdier te duur begint te worden, dan kunt u naar een dierenvoedselbank in de buurt gaan. Daar zijn vaak voorwaarden aan verbonden, zoals een minimum inkomen en dat de eigenaar van het dier zelf ook bij een voedselbank is aangesloten. Landelijk is er ook de dierenvoedselbank van Wie vult mijn bak. Op hetzelfde terrein is de Stichting Home actief.
Duidelijke toename in vraag naar dierenvoedselbanken
Bij de Dierenvoedselbank Apeldoorn zijn ze hier al zo’n 8 jaar mee bezig. “In principe moet je je eerst inschrijven en een bewijs leveren dat je in de gemeente Apeldoorn woont en dat je recht hebt op een bepaalde vorm van hulpverlening,” legt een medewerkster uit. Van de 200 dieren die hulp krijgen, vormen katten de grootste groep, met honden als goede 2e, gevolgd door cavia’s en konijnen.
Dit initiatief draait geheel op particuliere donaties in geld en natura, zoals blikjes kattenvoer en zakken hondenvoer, terwijl vrijwilligers de uitvoering op zich nemen. “Het afgelopen jaar met de hoge inflatie, hebben we een grote toename gezien in de vraag naar dit soort hulp. De mensen hebben duidelijk minder te besteden, of ze zijn hun baan kwijt geraakt. Maar ook kunnen mensen bij ons aankloppen om andere dan financiële redenen, namelijk vanuit mentale hulpverlening.”
Sluit een medische verzekering af
Dit artikel gaat uit van de acute situatie waarin iemand de zorg voor zijn dier niet meer kan betalen. Maar voor wie nu een dier zou aanschaffen, is een medische verzekering afsluiten voor uw huisdier een goed idee. De verzekeringspremie kan 5-50 euro premie per maand bedragen. De dekking bedraagt 75-100 procent van de medische kosten. In januari 2022 heeft Meldpunt een uitzending gewijd aan hoge rekeningen bij de dierenarts en de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten.
Wacht niet te lang met naar de dierenarts te gaan
Wie te lang wacht met naar de dierenarts te gaan, kan hogere kosten verwachten. Als u er snel bij bent, kan de dierenartsrekening meevallen. Sowieso bent u – los van zaken als castratie of sterilisatie – jaarlijks minimaal zo’n 150 euro kwijt bij de dierenarts. Wat er ook voor kan zorgen dat u geen hoge kosten maakt, is op tijd preventieve maatregelen te nemen. Af en toe het gebit van uw huisdier nalopen en schoonmaken, kan heel veel toekomstige tandkosten besparen. Doe ook op tijd een vlooienbehandeling of wormenkuur. Dat voorkomt ziektes. En leg af en toe een beetje geld opzij, gewoon wat u missen kunt. Alle kleine beetjes helpen, voor wanneer het écht nodig is.
Praat met uw dierenarts over de rekening
Voor de behandeling begint, kunt u met de dierenarts praten over de kosten. Misschien is er wel een goedkopere of alternatieve behandeling mogelijk. Of kunt u een betalingsregeling treffen voor uw dierenartsrekening. Even rondkijken naar tarieven bij andere dierenartsen valt ook aan te raden. Onderling kunnen ze namelijk erg in prijs verschillen.
Hoge dierenartsrekening? Er zijn ook minimadierenartsen
Wist u dat er zelfs speciale minimadierenartsen zijn? Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft niet alleen een hele opsomming van mogelijke oplossingen voor dierenhulp voor minima, maar ook een adreslijst van dierenvoedselbanken en minimadierenartsen.
Een ander bekend voorbeeld van dit soort dienstverlening is ‘Dr. Woof!’. Dierenartsen komen naar u toe in dierenwinkels of dierenafdelingen in tuin- en bouwcentra. De prijzen liggen dan een stuk gunstiger dan normaal.
Crowdfunding voor dierenartsrekening
Behalve geld lenen bij familie of vrienden, komt tegenwoordig ook steeds vaker crowdfunding voor. U start dan een inzamelingsactie op internet voor uw zieke huisdier. Daar kan een hoop geld in omgaan.
Speciale organisaties die helpen bij hoge dierenartsrekeningen
Er is ook een aantal organisaties dat u kan helpen bij hogere dierenartsrekeningen. In Amsterdam is de Stichting Centrale Dierenambulance Amsterdam daarin actief. Dat gebeurt onder de naam De Amsterdamse Dierenhulp aan Minima-regeling (ADAM-regeling). Daarvoor is wel een stadspas met een groene stip nodig. Verder zijn er andere, landelijk opererende organisaties die u zou kunnen benaderen. Die staan in bovengenoemde adreslijst.
“Veel lijden achter de voordeur”
Bij de stichting Sterk voor Dieren staat de telefoon sinds de oprichting in 2021 roodgloeiend. Initiatiefneemster Wilma de Joode heeft zelf 7 honden, allemaal “oude kneuzen, die in nare situaties hebben gezeten.” Via Twitter en Facebook doet ze oproepen tot donaties om minima te kunnen helpen bij het betalen van hoge dierenartsenrekeningen. Ook zamelen ze voer in en distribueren het naar de hulpbehoevenden, maar het accent ligt op de hoge rekeningen. De gevallen zijn schrijnend.
“We hebben net te maken gehad met het hondje Rambo, dat opgenomen moest worden in het dierenziekenhuis Anicura in Rijswijk. Uiteindelijk hebben we een rekening van 7.000 euro betaald. En het hondje is dood… Zoiets kunnen we echt maar 1 keer doen,” zegt De Joode met veel inlevingsvermogen. Ze krijgt enorm veel aanvragen binnen van hulpverleners en bewindvoerders. “Er zijn mensen die alleen nog maar brood of noedels eten om voor hun hondje te kunnen zorgen. Er is enorm veel lijden achter de voordeur in Nederland. En het wordt alleen maar erger.”
(Bron: Archief, Dierenbescherming, LICG, InShared, GoFundMe. Foto: Shutterstock)