Zou lokaal plan om basisarts het spreekuur van huisarts te laten doen landelijk werken?
In Amsterdam is er al 5 jaar sprake van de inzet van basisartsen die het spreekuur van huisartsen verzorgen. De Amsterdamse Huisartsenalliantie wil dit plan in tijden van een tekort aan huisartsen nu verder uitbouwen. Zou dit idee ook landelijk kunnen werken? Meldpunt peilt de kansen bij beleidsmakers.
Wat doen ze in Amsterdam anders met basisartsen ?
Amsterdamse huisartsen willen tijdens hun spreekuur vaker basisartsen inzetten. Zo houden ze hun handen vrij voor patiënten met ingewikkelder klachten. Daarbij willen ze basisartsen voor het vak interesseren. Plekken genoeg bij de huisartsenopleidingen aan het VUmc en AMC. Dat schrijft Het Parool op 9 mei 2023.
Wat doet een basisarts?
Een basisarts is afgestudeerd in geneeskunde, maar heeft nog niet een vervolgstudie gedaan om huisarts of specialist te worden. Vaak lopen deze medici rond in ziekenhuizen om eerst eens wat ervaring op te doen. Zo willen ze erachter komen welke kant ze op willen in hun vak. En dan is het maar te hopen dat ze ook de mogelijkheid verkennen om later zelf huisarts te willen worden.
Basisartsen verrichten consulten onder supervisie
De Amsterdamse Huisartsenalliantie – die zo’n 90 procent van de Amsterdamse huisartsen vertegenwoordigt – is een sterk voorstander van basisartsen inzetten in het huisartsenspreekuur. “In het ziekenhuis is het heel gebruikelijk dat basisartsen onder supervisie consulten verrichten, maar in de huisartsenpraktijk gebeurt dat nauwelijks,” zegt Katinka Prince, huisarts, tevens voorzitter van de Alliantie, tegen Het Parool.
Daar wil de organisatie graag verandering in brengen. Want het doel is om de komende jaren het huisartsentekort te verkleinen. Op dit moment zijn er 10-20 basisartsen al onder supervisie actief in de hoofdstad. Dat moet volgens Het Parool kunnen uitgroeien tot 100 of meer. Vergelijk het met praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten die namens de huisarts medische checks verrichten. Voor patiënten met lichtere klachten biedt het uitkomst, want zo nemen de wachttijden bij de huisarts (of huisartsenpost) af. En dat leidt weer tot minder frustratie.
Standpunt Landelijke Huisartsen Vereniging
Is dat Amsterdamse plan ook uit te rollen in heel Nederland? Voordat Karin van Male, persvoorlichtster bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), deze vraag beantwoordt, zegt ook zij dat de geschetste werkwijze een mooi opstapje kan zijn voor jonge basisartsen die nog hun richting moeten bepalen. “Het kan een voorbereiding zijn op de opleiding tot huisarts.”
Maar LHV bepaalt niet of het landelijk toegepast gaat worden. “Elke huisartsenpraktijk bepaalt zelf de samenstelling van zijn eigen team. De ene praktijk kiest ervoor een extra huisarts aan te nemen, een andere kiest voor een basisarts.” Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.
Supervisie is de bindende voorwaarde voor LHV
LHV is over de voorwaarden voor basisartsen met spreekuur heel duidelijk op haar website: “Een basisarts kan onder supervisie werken van een huisarts.” LHV acht basisartsen zelfstandig bevoegd. Maar deze belangenvereniging verbindt er dus wel 1 heel belangrijke voorwaarde aan, namelijk dat een basisarts onder supervisie van een huisarts werkt.
De intensiteit van die supervisie is afhankelijk van de bekwaamheden van de basisarts. Op vaste tijdstippen moeten er evaluatiemomenten zijn, bijvoorbeeld wekelijks, en patiëntenbesprekingen liefst dagelijks. Ook mag er maar 1 vaste supervisor per basisarts zijn. Dus er moet een 1-op-1-relatie zijn. Een huisarts mag ook nooit meer dan 1 basisarts aansturen. Van de basisarts verlangt de LHV dat die zich altijd aan de patiënt voorstelt als een dokter die de huisarts assisteert, maar niet zelf die huisarts is. De ‘basisarts met spreekuur’ is een tijdelijke maatregel voor niet langer dan 1 jaar, zegt de LHV met nadruk.
Standpunt Ministerie van WVS
Het standpunt van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (WVS) volgt de richtlijnen van het LHV. “In tijden van schaarste is het goed om creatief te zijn,” zegt Joeke Kootstra, woordvoerster bij WVS. “Het is prima, zolang de voorwaarden van het LHV opgevolgd worden. Het is een tijdelijke oplossing, niet een structurele. Het is belangrijk om de opleidingsplekken voor huisartsen op te vullen. Dat heeft ook onze voorkeur. Laat het voor basisartsen vooral een inspiratie zijn om de opleiding tot huisarts te gaan volgen.”
Frustratie over lang wachten bij een overbelaste huisartsenpost
(Bron: Parool, LHV, WVS, Archief: Foto: Shutterstock)