Registeren Inloggen

Het huidige stelsel van de ouderenzorg moet op de schop

Het aantal verpleeghuisbedden wordt uitgebreid met 4.800 en misschien loopt dat op tot 8.000. Dat heeft minister Helder van Langdurige Zorg beslist. Een opmerkelijk besluit. De bewindsvrouw heeft immers eerder het aantal plekken in een verpleeghuis bevroren op 130.000. De uitbreiding kwam tot stand onder druk van de Tweede Kamer. Is het een wijs besluit? Volgens gezondheidseconoom Marcel Canoy ligt de focus van de ouderenzorg te veel op verpleeghuizen. De hele zorg moet volgens hem op de schop. Het moet anders. Hoe dan?

Waarom een uitbreiding van het aantal verpleeghuisbedden?

Het aantal 65-plussers groeit de komende jaren naar bijna 5 miljoen. Een wezenlijk aantal daarvan is 85 of ouder. De kans dat deze groep gebruik gaat maken van zorg is levensgroot. Naarmate je ouder wordt neemt de kans op kwalen immers toe. En in het slechtste geval kun je niet meer thuis wonen en is opname in een verpleeghuis helaas een noodzaak.

Opname gaat niet zomaar

Dat gaat niet zomaar omdat er een tekort aan plekken is. Minister Helder van Langdurige Zorg heeft in een eerder stadium het aantal verpleeghuisplekken bevroren op 130.000. Meer is volgens haar onzinnig omdat er toch geen personeel is om iedereen te verzorgen. Onder druk van de Tweede Kamer gaat ze toch uitbreiden. Vooral de oppositiepartijen hebben aangedrongen op actie. Er moet iets gebeuren volgens de oppositie. Er zitten te veel ouderen thuis die 24 uur en 7 dagen per week zorg nodig hebben. Bijna 5.000 plekken (met een eventuele uitbreiding tot 8.000) komen er dus bij. Eigenlijk is het de befaamde druppel op de gloeiende plaat.

Is er een alternatief?

De ministers Helder en De Jonge van Volkshuisvesting hebben een plan gelanceerd om 300.000 woningen te bouwen voor senioren. Nul-tredenwoningen, clusterwoningen en clusterwoningen met zorg. In dergelijke huizen kunnen mensen ongestoord oud worden. Als het fysiek echt niet meer kan, staat alsnog de weg open naar het verpleeghuis. Eigenlijk rem je daarmee de weg naar de 24/7 ouderenzorg af door mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen totdat het echt (op hoge leeftijd) niet meer kan.

Bedroevende staat van de bouw in ouderenzorg

Meerdere partijen, van zorgaanbieders, woningcorporaties, gemeenten tot aannemers, zitten rond de tafel om de 300.000 woningen te realiseren. Een van de grote problemen is het zoeken van bouwlocaties. De redactie van Meldpunt belde met meerdere bronnen: hoe staat het met de bouw? De antwoorden kunnen in één woord samengevat: bedroevend. Of de bouw van 300.000 seniorenwoningen ooit gehaald wordt, is voor de ingewijden de vraag.

Verbouwen is ook een probleem

Stichting Sint Jacob heeft in Haarlem een verpleeghuis dat absoluut niet meer voldoet aan de moderne eisen. Bewoners met een rolstoel kunnen zich er amper bewegen. De douchecellen zijn veel te krap, zowel voor bewoners als het zorgpersoneel. Om te moderniseren wil men daarom verbouwen. Er liggen vergaande bouwtekeningen klaar. Maar ook hier komt een groot probleem in de ouderenzorg aan het licht: geld. De financiering komt namelijk helaas niet rond.

Gooi het over een totaal andere boeg

Personeelstekort, een zorg die almaar duurder wordt, een gebrek aan verpleeghuisbedden. Het kan zo niet langer. De ouderenzorg moet een onderdeel worden van de gemeenschap waarin we leven. Dat stelt hoogleraar Marcel Canoy. Hij is gezondheidseconoom aan de VU in Amsterdam. De burgers zelf moeten voortaan voor de ouderen in onze samenleving gaan zorgen.

Burgerinitiatieven

Canoy haalt burgerinitiatieven aan zoals in Austerlitz (nabij Utrecht) waar het dorp zelf heeft gezorgd voor de bouw van ouderen voor woningen. Vrijwilligers helpen de ouderen en als er professionele zorg nodig is, wordt die ingekocht. Alleen op die manier kan de zorg voor kwetsbaren overeind blijven. Volgens hem gaat dit de toekomst worden. Het verpleeghuis zoals we het nu kennen is over een paar jaar verleden tijd. Wij gaan het met z’n allen doen. Het klinkt allemaal rooskleurig, maar het is Canoy’s stellige overtuiging dat het niet anders kan.

“Er komen geen extra verpleeghuisplekken bij”

 

 

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ja, mensen worden ouder en daardoor wordt het aantal dat zorg nodig heeft ook groter. Grootste probleem is het feit dat de minister geen eerlijke voorlichting meer krijgt van de directies, de info die de Minister van hen krijgt is ondeskundig en gericht op de inkomsten van de directeur en zijn volgelingen.
    Vroeger zaten in de directie en leiding mensen die uit de zorg kwamen en verstand van zaken hadden. Toen werd er gevraagd wat de bewoners nodig hadden en niet wat voor de directeur was. Toen zag je onder de directie leden ook geen hoge salarissen, nu zie je salarissen bij een directeur verpleeghuis zorg salarissen rond de 400.000 tot over de 6 ton, schandalig toch? Daarnaast vangen veel directie leden nog weer geld in in raden van toezicht te gaan zitten dat een heel hoge presentie vergoeding oplevert en dan niet beschikbaar zijn in hun verpleeghuis (of andere zorg instelling.
    Als ik medewerkers in een verpleeghuis zie werken met de bewoner dan denk ik wel eens, “waarom zitten zij niet in de directie”? zij hebben veel meer verstand van zaken dan de bestaande directies. Helaas spreekt de directies nooit met die mensen en journalisten helemaal niet. waar mee gepraat wordt zijn mensen die alleen verstand van geld schrapen heeft. Als mantelzorger kun je wat aangeven maar die worden niet gehoord van die praten te veel naar de praktijk en dat is wat de directies en pers niet willen horen want Nederlands zorg is immers hartstikke goed? Heb jaren in een Lokale Cliëntenraad gezeten, de laatste periode gewoon door de directie weggepest omdat de vinger op de slechte plekken werd gelegd en ja dat mag niet hé! Pers mag niet met ons praten want dan krijgen ze geen belangrijk nieuws meer van de instelling.
    Vraag mij al heel lang af waarom er geen CAO voor directies bestaat, al is het alleen maar dat in de zorg niet meer verdient kan/mag worden dat het salaris van een 2e kamer lid. Die werken veel meer uren dan een directie lid van een zorg instelling en zijn ook nog eens 24/7 beschikbaar, althans kunnen elk uur opgeroepen worden en paraat staan.
    Hoop dat omroep MAX hier een keer goed aan gaat werken, zij zijn immers de ouderen omroep???

      In het bedrijfsleven is het vaak nog erger ! Onderscheid tussen [werkende] mensen schijnt gewoon te zijn in dit Economisch/Financieel systeem !
      Als 80 jarige heb ik dat in mijn werkzame leven als mensonwaardig ervaren én nog steeds is er NIETS veranderd ! veroorzaakt door een al jaren Rechtse Beleid , óók in Nederland !!