Geld beleggen? Let op boilerroomfraude en voorkom dat u duizenden euro’s kwijt bent
Opnieuw is er een oplichtingstruc in omloop. Vooral mensen die geïnteresseerd zijn in geld beleggen, lopen risico. Hoe u boilerroomfraude kunt herkennen en voorkomen, leggen wij uit.
Wat is boilerroomfraude?
Geld beleggen kan winstgevend en daarom zeker interessant zijn. En daar weten oplichters goed op in te spelen door middel van boilerroomfraude. Via een telefoontje of mail benaderen ze u met een beleggingsvoorstel. Ze beloven u gouden bergen, maar helaas is daar niets van waar. Boilerroomfraude wordt daarom ook wel beleggingsfraude genoemd.
Hoe gaat boilerroomfraude in zijn werk?
Hoe herken ik boilerroomfraude?
De oplichters halen verschillende trucs uit de kast om geloofwaardig over te komen. Hieronder zetten we ze op een rij en leggen we uit hoe u erachter kunt komen of er sprake is van oplichting, en specifieker nog: boilerroomfraude.
- Krijgt u een advertentie te zien waarin een bekende Nederlander het beleggingsvoorstel steunt of aanprijst? Trap er niet in, de advertentie is nep en zonder toestemming van de desbetreffende bekende gemaakt.
- De persoon die u belt vertelt dat hij of zij werkt met een AFM-vergunning (AFM is de Autoriteit Financiële Markten). Dit is niet waar, maar op die manier probeert de fraudeur u wijs te maken dat u hem of haar kunt vertrouwen.
- U wordt onder druk gezet om geld te investeren. Zo worden dingen zoals: “nu of nooit” tegen u gezegd. Merkt de oplichter dat u twijfelt, dan vraagt deze persoon “of u niet rijk wilt worden?”
- Vermijd beleggingen die u niet begrijpt. Ingewikkelde beleggingsconstructies met zogenaamde hoge rendementen en een laag risico beloven weinig goeds.
- Informeer uzelf altijd uitgebreid voordat u op een investeringsvoorstel ingaat, bijvoorbeeld door de registers van de AFM te raadplegen. Let daarbij goed op waar een aanbieder is gevestigd en onder toezicht staat. Buitenlandse ondernemingen staan doorgaans niet onder toezicht van de AFM.
- Controleer via zoekmachines op internet of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging.
- Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen. Wees extra alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde money transfer-kantoren.
- Onthoud goed: lijkt een rendement te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo. Neem bij twijfel contact op met de AFM.
Slachtoffer geworden?
Bent u slachtoffer geworden van boilerrroomfraude? Meldt dit dan bij de AFM. Zij kunnen nader onderzoek doen. Ook kunt u aangifte doen bij de politie. Daarnaast kan het verstandig zijn om juridisch advies aan te vragen. Neem hiervoor contact op met het Juridisch Loket.
Daarnaast geeft de politie nog een aantal tips:
- Verzamel alle brieven en documenten die u heeft ontvangen van de fraudeurs. Bewaar daarnaast ook alle correspondentie tussen u en de fraudeurs. Hieronder valt ook de manier waarop u benadert bent. Is dit bijvoorbeeld via WhatsApp of via social media geweest? Maak dan screenshots.
- Bewaar ook de eventuele nepadvertentie waar uw investering mee is begonnen. Deze kan mogelijk digitale sporen bevatten die kunnen helpen om de identiteit van de fraudeurs te achterhalen.
- Neem telefoongesprekken zoveel mogelijk op en bewaar deze. Dit kan allemaal dienen als bewijs in een civiele zaak. Deze correspondentie is ook belangrijk voor politie en Justitie.
- Informeer uw bank als uw rekeninggegevens bij de fraudeurs bekend zijn.
- Dien een klacht in bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
(Bron: Archief, AFM, ABN Amro, Politie. Foto: Shutterstock)