Op tv: Maatregelen in zorg nodig om toename kanker aan te kunnen
Als er geen drastische maatregelen worden getroffen kan de zorg vastlopen door de sterke toename van kankerpatiënten in de komende jaren. KWF Kankerbestrijding pleit voor investeren in personeel, betere samenwerking en het in toom houden van de farmaceutische industrie.
Toename kankerpatiënten
Over 10 jaar krijgen per uur 18 Nederlanders te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn 156.000 diagnoses per jaar, ruim 25 procent meer dan nu. Deze sterke toename van het aantal kankerpatiënten komt vooral door de groei en dubbele vergrijzing van de Nederlandse bevolking: er komen steeds meer ouderen die ook nog eens langer leven. Het Integraal Kankercentrum Nederland waarschuwt dat ons land zich hierop moet voorbereiden. Kan de zorg dit aan? En wat betekent dit voor toekomstige kankerpatiënten?
Hoe ziet de toekomst van kankerzorg eruit?
Simone van der Koelen (38) heeft borstkanker. Zij heeft net een chemobehandeling achter de rug en wordt binnenkort geopereerd. Hoe ziet zij en oncologisch chirurg Grard Nieuwenhuijzen de toekomst van de kankerzorg voor zich? Het Heleen Dowling Insituut doet de mentale nabehandeling voor mensen met kanker. Wat is er volgens hen nodig om de grote toename van kankerpatiënten aan te kunnen? Elles de Bruin praat hierover door met gezondheidseconoom Xander Koolman en Johan van de Gronden van KWF Kankerbestrijding.
Vastelastenbond wil af van WOZ
En verder: Het is schrikken voor 8 miljoen huizenbezitters die dit jaar een hogere WOZ-beschikking dan ooit te zien krijgen. Mede op basis van die WOZ-waarde worden belastingen bepaald, zoals de onroerendezaakbelasting, erfbelasting en waterschapsbelasting. Liek Droog uit Hollands Kroon zag de WOZ-waarde van haar huis in 2 jaar tijd verdubbelen van 281.000 naar 577.000 euro. Zij vindt dat haar huis onterecht is vergeleken met huizen die compleet zijn gerenoveerd. Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie Vastelastenbond vindt het huidige WOZ-systeem te duur, onnauwkeurig en achterhaald. Hij pleit voor een andere aanpak.
Kijk Meldpunt op 10 maart om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat kanker toeneemt is natuurlijk niet gek, zoals in het artikel staat heeft het ook te maken met de vergrijzing. En mensen worden natuurlijk ook steeds ouder, of eigenlijk, willen steeds ouder worden. Maar dan staat Alzheimer te wachten.
En is Alzheimer niet veel erger? Ik ga dan toch liever wat eerder dood en als dat aan kanker is dan is dat maar zo. Als oudere wordt je toch uitgekotst door deze maatschappij, we krijgen overal de schuld van, de woningnood want we blijven maar in onze te grote huizen zitten, de gezondheidszorg want we krijgen teveel lichamelijke klachten, we kunnen ook niet meer goed mee in het verkeer dus wil de EU dat ouderen vaker gekeurd worden. Ik bedank voor deze toekomst. Zo rooskleurig is die toekomst trouwens niet met een maatschappij die steeds harder wordt , de oorlogsdreiging en de milieuproblemen.
Het wordt tijd dat we gaan leren omgaan met de dood ipv van maar wanhopig proberen zo lang mogelijk te blijven leven. Ook al heeft dat leven geen kwaliteit meer. Want als je al bv 75 jarige nog aan een chemo begint kan je wel dag zeggen tegen de kwaliteit van je leven. want een chemo hakt er enorm in.