Te hard rijden of met drugs op achter het stuur? Dat kost u een cursus en boete
Automobilisten die met drugs op achter het stuur zitten of veel te hard rijden, kunnen vanaf 1 april 2023 een verplichte cursus krijgen om hen bewust te maken van de gevaren. Dat melden het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Nieuwe cursus voor snelheidsduivels
Er bestaat al een cursus voor te hard rijden, maar die is bedoeld voor snelheidsduivels die al langer gevaarlijk en risicovol rijden of 60 kilometer per uur of meer te hard rijden. Daar komt nu dus een verkorte cursus bij voor bestuurders die voor het eerst zijn aangehouden.
Cursus en boete
Voor drugsgebruik bestond nog geen cursus. Het lespakket dat het ministerie en het CBR nu presenteren, komt bovenop een eventuele boete of inname van het rijbewijs. De cursus duurt maar liefst 3 dagdelen verspreid over 5 weken en kost 1099 euro. De kosten hiervoor moet de bestuurder zelf ophoesten.
Volgens het CBR nemen vooral jonge, beginnende bestuurders onder invloed van lachgas, cannabis of xtc deel aan het verkeer. De gevaren hiervan, zowel in de auto, op de scooter als op de fiets worden volgens het instituut echter zwaar onderschat. Naast drugs, moet u overigens ook onder invloed van sommige medicatie niet meer achter het stuur gaan zitten. Bij welke medicijnen dat het geval is, leest u in dit artikel.
Minister is hoopvol
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is hoopvol gestemd. “Verantwoord rijgedrag is 1 van de belangrijkste factoren om het verkeer veiliger te maken. Het aantal mensen dat onder invloed van drugs deelneemt aan het verkeer blijft stijgen. En bij 1/3e van de dodelijke ongevallen is sprake van een te hoge, of niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid. Ik hoop dan ook van harte dat deze nieuwe cursussen effect hebben op de verkeersveiligheid. Voor iedereen die deelneemt aan het verkeer”, aldus minister Harbers.
(Bron: CBR, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANP. Foto: ANP)