Afvalscheiding: wat gooit u waarin? En dit doen ze ermee
Het ingewikkelde van afvalscheiding is dat het overal verschilt. In de ene gemeente doen ze het zo, in de andere doen ze het weer anders. Maar in hoofdlijnen stemt het toch redelijk overeen. In principe gaat het om zo veel mogelijk recyclen en zo min mogelijk restafval. Want dat moet verbrand worden, en dat kost weer energie. We proberen u enigszins wegwijs te maken.
Verschillende soorten vuilcontainers
“Goed gescheiden afval is makkelijker te recyclen dan afval dat niet wordt gescheiden,” zegt de Rijksoverheid. Die wil de komende jaren afvalscheiding van 60 procent van al het huishoudelijk afval verhogen naar 75 procent.
Er zijn gemeenten waar verschillende soorten containers hele achtertuinen opvullen. Soms staan er wel 4 verschillende soorten op een rijtje. In andere gemeentes is dat dan weer minder, omdat ze daar het principe huldigen dat bij de afvalverwerking toch nog een extra schifting plaatsvindt. Dat proces heet ‘nascheiden’. Maar laten we even uitgaan van de meest uitgebreide versie van afvalscheiding per categorie. Later volgen de eventuele nuances.
Glas én drinkpakken in de glasbak
Even het gevaarlijkste afval eerst. Glas is breekbaar en de scherven zijn gevaarlijk vanwege de kans op snijwonden. Verzamel het glas op een rustige wijze zodat het heel blijft. Glas moet in de glasbak. Blik wordt soms apart ingezameld, maar ook komt het voor dat het bij het glas gaat. Onder glas verstaan we hier geen ruiten, maar verpakkingsglas zoals (wijn)flessen en (jam)potten. De deksel of kurk mag er gewoon op blijven zitten. En omspoelen hoeft ook al niet.
Handig is dat tegenwoordig ook drinkpakken, zoals die van melk en yoghurt en tomatenpuree, ook plat gevouwen met de dop erop bij dit afval kunnen. Maar dat is zeker niet overal zo. In dat geval gaat het mee met het restafval. Bij de vuilverwerking worden die er dan vanzelf uit gesorteerd.
Papier in de oud papierbak
Papier is heel gemakkelijk te recyclen. En wat krijgen we er een hoop van in huis door al die verzendmaterialen. Nietjes hoeft u niet te verwijderen voordat u het weggooit. Maar het papier moet wel schoon, droog en vetvrij zijn voor een goede verwerking, dus geen natte kranten en pizzadozen met vetvlekken erop. Let op: drinkpakken vallen in de categorie hierboven!
Plastic in de plastic container
Bij plastic gaat het ook vooral om verpakkingen van flessen (zonder statiegeld) tot bakjes en van shampooflacons tot bekertjes. Als het niet apart wordt opgehaald door uw gemeente, dan mag het vaak gewoon bij het restafval. Bij het sorteringsproces bij de vuilverwerking haalt de fabriek het eruit. Het plastic gaat de versnipperaar in, waarna het na recycling in nieuwe producten verwerkt zit. Dat gaat van plastic borden tot warmwaterkokers. Het is wel zaak dat u de verpakkingen eerst echt goed leegmaakt en dan pas weggooit. Anders zit er te veel rommel tussen en dat gaat ten koste van de kwaliteit van het nieuw gemaakte plastic.
Kleding in de textielbak
Dat er geen rommel tussen het weggegooide textiel moet zitten is logisch. Want sterk vervuilde kleding is onbruikbaar en wordt zonder pardon weggegooid. Overigens mogen kapotte kledingstukken wel worden ingeleverd, want daar kunnen ze dan weer garens van maken. Lever de kleding in afgesloten tasjes in, in de textielbak en schoenen per paar met de veters aan elkaar gestrikt. Want zo is in 1 oogopslag duidelijk welke schoenen bij elkaar horen. Wie liever niets weggooit, kan zijn oude kleding en schoenen natuurlijk ook naar de kringloopwinkel brengen.
Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de groene bak
Aardappelschillen, klokhuizen, preibladeren, koffiefilters, theezakjes, verwelkte bloemen, dat alles is GFT-afval. Daar is een speciale bak voor. Maar niet overal. Dan gaat het wederom bij het restafval. GFT-afval komt als compost weer terug in particuliere tuinen en land- en tuinbouw. Ook levert het groen gas op. Eventueel kunt u zelf composthopen aanleggen in uw eigen tuin.
Restafval in de grijze vuilniszak in de algemene container
Alles wat niet onder bovenstaande en onderstaande categorieën valt is restafval. Dat gaat van babyluiers tot gebroken vaatwerk en kattenbakvulling. Het is de grootste vuilcategorie en gaat naar de vuilverbranding. Hoe meer hier terecht komt, hoe veel meer energie het kost om het op te ruimen. Het levert natuurlijk ook energie op voor stadsverwarming, dat dan weer wel. Uit de as komt materiaal om wegen mee te asfalteren. Hergebruik staat dus voorop bij afvalverwerking.
Vet wegbrengen naar milieustraat
Frituurvet en andere vetten kunt u inleveren bij de zogenaamde milieustraat in uw gemeente. Soms bestaat er de aanvullende mogelijkheid om vetten in te leveren bij supermarkten en sportclubs. Dat vet moet u als de temperatuur flink gedaald is in plastic flessen of jerrycans stoppen. Als het nog te heet is, smelten die flessen en krijgt u een grote vetplas in uw huis. De verwerking van vet levert een interessante aanwinst op, namelijk biobrandstoffen waarop voertuigen kunnen rijden of vliegen.
Elektrische apparaten naar de milieustraat.
Net als vetten kunt u oude elektrische apparaten naar de milieustraat brengen. Maar ook is er de mogelijkheid om ze gratis in te leveren in inzamelbakken bij bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten. Werken ze nog? Dan is de kringloopwinkel een goede optie. Grote elektrische apparaten zoals uw oude wasmachine kunt u laten meenemen als u een nieuwe laat afleveren en installeren.
Waar gooit u wat weg? Gebruik de afvalscheidingswijzer
U kunt veel meer lezen over afvalscheiding op de Afvalscheidingswijzer, een onderdeel van Milieu Centraal. Dan ziet u per categorie waar u wat weg moet gooien en in aparte video’s hoe de recycling werkt. Er bestaat zelfs een speciale app. Door deze even te downloaden en op uw telefoon te zetten, hoeft u de tekst van dit artikel niet uit uw hoofd te leren. Verder bestaat er ook nog de weggooiwijzer, die min of meer hetzelfde werkt als de afvalscheidingswijzer.
87 miljoen kilo aan verzendmaterialen: waar blijft al dat papier en plastic?
(Bron: Rijksoverheid, Milieu Centraal, Afvalwijzer, Weggooiwijzer, Consumentenbond. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Leuk bedacht allemaal, maar frituurvet naar de milieu straat? Ik heb geen hoe ik daar moet komen. Ik heb geen auto, milieu straat is buiten de bebouwde kom, en ik ben 72 jr. Een inleverpunt is ook niet te vinden in de buurt. Dan maar helaas in de rest container. Sorry…
[…] duurzaam. Al die spullen moeten gefabriceerd worden, vervoerd en, als ze worden weggegooid, als afval verwerkt. Onnodig, lijkt me en ik bedacht plotseling het volgende: waarom ruilen we af en toe niet onze […]