Registeren Inloggen

Op tv: Rijbewijs afgenomen; verstandig of leeftijdsdiscriminatie?

Jaarlijks wordt het rijbewijs van honderden 65-plussers door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ongeldig verklaard. De reden: de politie twijfelt aan de rijvaardigheid van deze senioren. Wie het roze kaartje terug wil, moet diverse tests doen. Maar is dit wel terecht?

Rijbewijs kwijt

Peter Segers (76) neemt met zijn auto op een kruispunt de verkeerde afslag en rijdt daardoor een paar meter tegen het verkeer in. Hij corrigeert zijn fout snel, maar krijgt alsnog een bekeuring wegens spookrijden. Vanwege zijn leeftijd stuurt de politie hem naar het CBR. Die beslist dat meneer per direct geen auto meer mag rijden. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, moet hij theorie-examen en een rijvaardigheidstest doen.

Volgens meneer Segers is dit leeftijdsdiscriminatie. Hij zoekt contact met verkeersrechtadvocaat Bert Kabel die het CBR voor de rechter sleept. Meldpunt laat de heer Segers een rijtest doen. En hoe staat het met zijn kennis van verkeersborden? In de studio praat Elles de Bruin over dit onderwerp met advocaat Bert Kabel en onderzoeker Ragnhild Davidse van Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Dubbelverzekerd in een zorginstelling

Roald Groeneveld (63) heeft vergevorderde MS. Sinds 2018 woont hij in een woonzorginstelling in Leiden. Daar krijgt hij alle zorg die hij nodig heeft, op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). Zijn volledige inkomen gaat op aan de verplichte eigen bijdrage. Daarnaast heeft de heer Groeneveld een zorgverzekering van meer dan 300 euro per maand, waarvan 175 euro voor aanvullende zorg. Maar heeft meneer deze aanvullingen nog wel nodig, nu alles al vanuit de Wlz wordt vergoed? Hij is niet de enige met deze vraag: meer dan 300.000 mensen krijgen zorg vanuit de Wlz. Toch krijgt meneer Groeneveld van niemand een antwoord. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft in de studio uitleg

Kijk Meldpunt op 10 februari om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reactie

    Ik heb het geluk gehad dat mijn langstlevende ouder zelf de rijbevoegdheid heeft opgegeven: niet opgelegd of afgedwongen.
    Maar ik had ook een oom die tot dik in de 90 perfect auto heeft gereden.
    De Politie en het CBR zouden er goed aan doen om de “gelijke monniken gelijke kappen”-regel toe te passen ongeacht leeftijd.
    Ik zie nu toch ook jonge(re) mensen levensgevaarlijk weggedrag vertonen aldanniet in combinatie met ongevallen die na hun straf (boete en/of tijdelijk niet rijden en/of cursus CBR ad ca.€ 1000) doodleuk weer rondrijden met hetzelfde wangedrag.
    En helaas heb ik ervaring met het feit dat ook jonge(re) mensen andere mensen aan- of zelfs doodrijden.