Registeren Inloggen

COLUMN: ‘Kan ik mijn partnerpensioen zelf krijgen?’

Mevrouw Jansen bouwt pensioen op voor haar partner, terwijl ze die niet heeft en ook niet wil. “Waarom bouw ik pensioen op voor een niet bestaande vent’, vraagt ze aan MAX Ombudsman Rogier de Haan. Hij legt uit wat ze kan doen om het pensioen voor haar partner zelf te krijgen.

‘Mevrouw Jansen hoopt over een paar jaar te stoppen met werken. Vooruitlopend hierop legt ze aan ons een kwestie voor over haar pensioenopbouw. “Volgens mijn overzicht bouw ik pensioen op voor mijn man. Maar ik heb helemaal geen man! En meer nog: ik wíl helemaal geen man. Ik red het prima in mijn eentje. Waarom bouw ik dan toch pensioen op voor die niet bestaande vent? Ik wil dat pensioen zelf hebben. Valt dat te regelen? Ik heb er toch zelf voor gespaard?”

Twee soorten partnerpensioen

Een even simpele als terechte vraag van mevrouw Jansen, één die regelmatig aan de orde komt in ons spreekuur. Het antwoord is helaas iets ingewikkelder. Eerst moet je namelijk weten wat voor soort partnerpensioen je eigenlijk hebt. Er zijn 2 soorten: op opbouwbasis en op risicobasis.

Pensioen op risicobasis

Het partnerpensioen op risicobasis is te vergelijken met een overlijdensrisicoverzekering. Het dekt het risico van overlijden alleen in de periode waarin je bent aangesloten bij het pensioenfonds. Dus als je stopt met werken, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat, vervalt het partnerpensioen op risicobasis. Of je wel of geen partner hebt, maakt dan dus niet uit: in beide gevallen wordt er na je overlijden niets uitgekeerd. Het spreekt voor zich dat de premie voor dit partnerpensioen niet zo hoog is.

Pensioen op opbouwbasis

Het partnerpensioen op opbouwbasis is te vergelijken met een spaarpotje. Wat eenmaal is opgebouwd, blijft opgebouwd, ook als je al met pensioen bent gegaan. Als je, net als mevrouw Jansen, geen partner hebt, heb je niets aan dit partnerpensioen. Terwijl je er natuurlijk wel flink premie voor betaalt. De pensioenwet geeft hiervoor een oplossing.

Partnerpensioen inruilen

Heb je een partnerpensioen op opbouwbasis, dan krijg je alleen vóór je pensioendatum de keuze om het partnerpensioen om te zetten in een hoger ouderdomspensioen. Dit heet uitruil. De enige voorwaarde is dat je de keuze voor uitruil doorgeeft vóórdat het pensioen is ingegaan. Daarna is het echt te laat. Deze uitruil kan overigens ook de andere kant op. Stel je hebt wel een partner, dan kun je kiezen voor een lager ouderdomspensioen in ruil voor een hoger partnerpensioen. Als je denkt dat je eerder komt te overlijden dan je partner, kan dit een verstandige keuze zijn. Helaas geldt ook hier dat je de keuze vóór de eerste pensioendag gemaakt moet hebben.

Neem contact op met uw fonds

Terug naar mevrouw Jansen. Zij heeft geen idee welke van de 2 soorten partnerpensioen zij heeft. Hierin is zij niet de enige: het pensioenoverzicht biedt hier niet altijd duidelijke informatie over. Aarzel dan ook niet om dit na te vragen bij het pensioenfonds. Wij adviseerden mevrouw Jansen ook om dit te doen. Wat blijkt: ze heeft een partnerpensioen op opbouwbasis. En voor het eerst is ze hier wel blij mee. Na uitruil zal ze namelijk een hoger pensioen krijgen dan ze altijd heeft gedacht.

Persoonlijk advies

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.’

Geef een reactie

Reactie

    Geachte Heer/Mevrouw, Ik heb 52 jaar bij Overheid o.a. Als Douane,(5 jaar) en Daarna bij de Politie Gediend, in 2003 ben ik na mijn F.L.O. en F.P.U. met Pensioen gegaan , voordat ik officieel met pensioen ging is mij door het ABP gevraagd wat voor soort Pensioen ik wilde hebben, dit is via de Administratie van het korps waar ik gediend had Schriftelijk geregeld, ik heb toen gekozen voor het Partner-Plus Pensioen, ik was in 1998 al van mijn 1e vrouw gescheiden, en had in 2003 al kennis met een andere vrouw. Nu 2 jaar geleden 2017 is deze vrouw overleden, met deze vrouw had ik een geregistreerd Partnerschap, mijn vraag is: wat gebeurt er nu met mijn Pensioen, kan ik dat opgebouwde extra pensioen, bij mijn huidige pensioen uitgekeerd krijgen? eventueel met terugwerkende kracht? Graag een Antwoord hierop! M.Vr Gr. H.Veenstra