Laadpaal voor thuis aanschaffen? Let dan hierop
Heeft u een elektrische auto en wilt u deze thuis opladen? Dan kunt u een laadpaal aanschaffen en thuis installeren. Hierbij is het echter wel van belang om rekening te houden met een aantal dingen. Welke dat zijn, zetten wij op een rij.
Waarom een laadpaal aan huis?
De eerste vraag die u zich waarschijnlijk stelt, is: waarom zou ik een laadpaal aan huis willen? De reden is vrij simpel. In veel gevallen is het thuis opladen van uw elektrische auto namelijk goedkoper dan bij een publiek oplaadpunt. U betaalt aan huis namelijk het tarief wat op uw contract met de energieleverancier staat. Hierbij kunt u eventueel inspelen op goedkope daluren. Daarnaast bent u aan huis natuurlijk altijd verzekerd van een plekje aan de laadpaal.
Kan het eigenlijk wel?
Bent u van plan om zelf een laadpaal aan te schaffen? Dan is het om te beginnen natuurlijk goed om te weten of dit überhaupt mogelijk is. U zou zonder problemen een laadpaal moeten kunnen aanschaffen als u een huur- of koopwoning heeft met eigen parkeergelegenheid. Bij een huurwoning moet u dit wel vooraf afstemmen met de verhuurder. Heeft u een koopwoning via de Vereniging van Eigenaren? Dan moet u met de vereniging een overeenkomst treffen.
Indien u geen eigen parkeergelegenheid heeft, kunt u bij uw gemeente een publiekelijke laadpaal aanvragen.
Wat voor laadpaal past bij u?
Er zijn 2 verschillende installatie mogelijkheden. U kunt kiezen voor een wallbox of een laadpaal. Ze doen allebei hetzelfde, namelijk uw auto opladen. Maar de wallbox is bevestigd aan een muur en de laadpaal is simpelweg een paal in de grond. Beide worden op dezelfde manier geïnstalleerd.
Auto en laadpaal goed op elkaar afstemmen
Heeft u een keuze gemaakt hoe u de laadpaal geïnstalleerd wilt hebben? Controleer dan of de specifieke laadpaal die u wilt geschikt is voor het laadvermogen van uw auto. Kiest u voor een snellader, maar ondersteunt uw auto dit niet? Of kan uw auto juist snel opladen, maar kan de lader dit niet leveren? Dan is de laadsnelheid laag, en dat is zonde.
Stroomnet aansluiting
Hoe snel u uw auto kunt opladen, is ook nog afhankelijk van uw stroomsterkte en hoe uw huis is aangesloten op het stroomnet. Dit kan middels een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting. Een 1-fase aansluiting is geschikt voor een kleinere elektrische auto. Met een 3-fasenaansluiting is er meer laadvermogen mogelijk. Dit wordt ook wel krachtstroom genoemd. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur, maar is nodig voor apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 Volt. Hierdoor is dit geschikter voor grotere elektrische auto’s. Heeft u geen 3-fasenaansluiting, dan kunt u vaak voor een beperkt bedrag uw aansluiting laten verzwaren.
Stekkers
Let ook goed op of de stekkeraansluiting van uw auto aansluit op die van de laadpaal. De meeste moderne auto’s hebben een Type 2-stekker. Hiermee kunt u thuisladen of publiek laden.
Versleutel uw laadpaal
Tot slot wilt u natuurlijk niet dat andere mensen hun auto zomaar opladen via uw laadpaal. Want dan betaalt u hier de energiekosten voor. Om dit te voorkomen, kunt u de laadpaal beveiligen middels een elektronische sleutel, zoals een laadpas. Op die manier kunt u zelf bepalen wie u toegang geeft om op te laden.
(Bron: Archief, ANWB, Consumentenbond, Laadpalen-Thuis. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een publiekelijke laadpaal kent ook nadelen:
Er kunnen maximaal 2 wagens tegelijk opladen
De laadplaats blijft vaak heel lang bezet terwijl er niet meer opgeladen wordt.
Soms is de laadpaal ook op een andere wijze (zoalsin mijn woonomgeving)te bereiken en gaan (laad)kabels over het voetpad.
Defecte openbare laadpalen hebben een lange(re) reparatie tijd.
En de Gemeente pikt een graantje (lees: eurocentjes) mee per geladen eenheid.
Ik opteer derhalve voor een eigen laadpaal (aangelegd door een gecertificeerd bedrijf)
met kabelmat over de meter kabel (die over de stoep gaat) en laad op via de stroom van de zonnepanelen (aangelegd door een gecertificeerde bedrijf) via een 3-fasen-aansluiting (aangelegd door een gecertificeerde vakman).