Wat moet u doen als u een betaalpas vindt?
Wie zijn betaalpas kwijtraakt, doet er goed aan die direct online te blokkeren. Maar wat moet u doen als u die van een ander vindt op straat of in de trein? Nu steeds meer banken hun lokale filialen sluiten, is het ding daar even afleveren er niet meer bij. Maar er zijn nog genoeg andere oplossingen.
Afleveren bij bankfiliaal
Natuurlijk zijn er profiteurs, die een gevonden betaalpas meteen zelf willen gaan gebruiken. Maar laten we hier uitgaan van de gehoorzame burger, die een ander wil helpen. Wat moet hij of zij doen als er een bankpas op straat ligt? De eerste gedachte is misschien om het ding af te leveren bij een filiaal van de bank wiens naam op de pas staat. Maar ja, daar zijn er steeds minder van. Want met de komst van internetbankieren, is langsgaan bij de bank een beetje verleden tijd aan het worden. Niet voor iedereen natuurlijk, maar voor de grote meerderheid zo langzamerhand wel.
Naar de politie of gemeente?
Het volgende inleveradres waar u misschien aan denkt, is bij de politie. Dat ligt voor de hand, maar de politie verwijst u direct door naar de gemeente. Op de website van de politie staan de volgende tips te lezen: “Voorwerpen die u op straat vindt, zoals een paspoort, sleutels of portemonnee, levert u in bij de gemeente. Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de gemeente. Als u op straat iets vindt, dan kunt u het ook bij uw gemeente melden.”
Speciale websites
Daarnaast wijst de politie op het bestaan van 2 verschillende websites die hier speciaal voor in het leven zijn geroepen, namelijk verlorenofgevonden.nl en ilost.nl. Daar kunt u melden dat u een voorwerp hebt gevonden. Meer dan 80 procent van de Nederlandse gemeenten zijn aangesloten bij deze initiatieven. Meld daarom de vondst of het verlies van het voorwerp in de betreffende plaats. Aanvullend zegt de politie dat beide websites in gebruik zijn bij Nederlandse gemeenten. U kunt daar ook kijken of iemand het voorwerp als verloren heeft opgegeven.
Betaal 1 cent
Een handige manier om zelf rechtstreeks de eigenaar van de pas te bereiken is door het luttele bedrag van 1 cent over te maken op de rekening van de gevonden pas. Geef dan bij die overschrijving meteen uw telefoonnummer door op de regel waar u een omschrijving kunt geven van de betaling. Bijvoorbeeld: “Bel dit nummer ivm verloren bankpas.” Dan kan de rechtmatige eigenaar van de betaalpas u bellen. Deze persoon checkt waarschijnlijk toch al de hele tijd zijn bankrekening om eventuele diefstal waar te nemen. Deze methode gaat vele malen sneller dan een urenlange zoektocht te ondernemen op social media.
Doorknippen en weggooien
Op de websites van de banken staat een beetje ‘voor de vorm’ te lezen dat u contact met hen kunt opnemen. De bank kan dan de eigenaar van de betaalpas opsporen. Maar meestal staan de banken er heel wat simpeler in. Die raden de vinder namelijk aan om de pas gewoon doormidden te knippen en weg te gooien. Vaak heeft de persoon, die de pas is kwijtgeraakt, hem dan toch allang geblokkeerd. Dus waarom al die moeite nemen? Let bij het doorknippen wel op dat u dwars door de chip gaat, dat goud- of koperkleurige rechthoekje. Want pas dan is die echt niet meer bruikbaar.
(Bron: Politie, ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS, indebuurt, Margriet, Libelle. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Doorknippen (in hele kleine stukjes) en weggooien lijkt mij de beste en veiligste (ook voor de ‘vinder’) oplossing daar banken veelal uit het straatbeeld verdwenen zijn.
Scherp! Dat las ik ook net in het artikel.
Je kan ook naar de website ilost.nl.
Of 1 cent overmaken op de rekening wat op de pas staat.
Ik wil een waarschuwing geven m.b.t. het overmaken van 1 €-cent op het rekeningnummer dat op de bankpas staat.
Als iemand uw bankrekeningnummer in handen krijgt, dan loopt u het risico dat deze persoon hier dingen mee gaat doen, die u niet wilt. Wat iemand met uw bankrekening- nummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven.
In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast.
Het is echter wel zo dat er steeds minder mogelijkheden tot fraude bestaan.
In ieder geval is het beschikbaar stellen van naam en rekeningnummer, bijv.door die 1 €-cent over te maken, iets om mee uit te kijken.
[…] In bovenstaande gevallen gaat het om contant geld. Maar tegenwoordig vinden de meeste betalingen echter plaats door te pinnen. Het is daarom belangrijk dat u weet wat u het beste kunt doen wanneer u een betaalpas vindt. In dit artikel leest u het antwoord. […]