Komende jaren tienduizenden verpleegbedden te weinig
Verpleeghuizen kunnen de snelgroeiende toestroom van patiënten niet aan. Het aantal wachtenden met een verpleegzorgindicatie is in een jaar tijd met ruim de helft toegenomen tot ruim 14.500. Een groeiend probleem, om niet te zeggen een tijdbom. Want de groep 75-plussers neemt de komende jaren fors toe.
Wachtlijsten groeien
Al 5 jaar groeien de wachtlijsten voor verpleeghuizen. Maar het afgelopen jaar gaat het heel snel, een toename van 58 procent in april 2019 ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit gegevens van Zorginstituut Nederland. Dit zijn alle wachtenden (actief en niet-actief) met een indicatie voor verpleging en verzorging. Deze mensen zijn mentaal en/of fysiek in te slechte toestand om nog langer thuis verzorgd te worden en zijn toe aan een plek in een verpleeghuis.
Jaar wachten
Door deze lange wachtlijsten lopen ook de wachttijden op. Voor de grootste groep wachtenden bedraagt de wachttijd al 6 tot 12 maanden, terwijl de overheid zelf vindt dat die wachttijd niet langer dan anderhalve maand mag zijn (de Treeknorm).
Dement zonder toezicht
Cor Fieret (94) staat al een jaar op een wachtlijst voor een verpleeghuis en moet minstens nòg een jaar wachten. Hij is diabeet, heeft een pacemaker, een stoma en een urologisch probleem. Daarnaast lijdt hij aan dementie. Desondanks woont hij noodgedwongen zelfstandig in een seniorenflat met ondersteuning van thuiszorg. Zijn zoon Aad maakt zich grote zorgen om zijn vader die grote delen van de dag alleen is en dus zonder toezicht.
Onverantwoord
Omdat meneer Fieret thuiszorg krijgt en dichtbij of in zijn woonplaats een verpleeghuisplek zoekt, ziet de overheid hem als een niet urgente ‘wenswachtende’. De wijkverpleegkundige vindt dit onverantwoord. “Dit is een meneer die echt meer zorg nodig heeft”, zegt zij. “We doen hem tekort.”
Elke maand is te lang
Volgens Gert-Jan Waterink, directeur van zorgorganisatie Careyn in Utrecht is de situatie door de strenge toelatingseisen vaak al schrijnend als iemand op een wachtlijst mag worden geplaatst. “Iedere maand wachten is dan te lang”.
Vergrijzing geen nieuws
Dit is pas het begin van waarvan we al decennia weten dat het er aan komt: de vergrijzing. De komende 5 jaar groeit de groep 75-plussers met ruim 23%. En in 2029 zijn er 43% meer 75-plussers dan nu. Als, net als nu, ongeveer 7 procent verpleeghuiszorg nodig heeft, moeten in 10 jaar tijd 40.000 verpleeghuisplekken gecreëerd worden. Dat zijn 500 verpleeghuizen (of vergelijkbare zorginstellingen) voor 80 bewoners. En hiervoor moeten tienduizenden zorgmedewerkers worden opgeleid.
Hoe lossen we dit op?
Meldpunt spreekt in de televisie-uitzending van 7 juni met ouderen op de wachtlijst van een verpleeghuis. Ook ouderen die via een crisisopvang ver buiten hun woonplaats zijn opgenomen komen in beeld. Hoe denken gemeenten, zorgkantoren en projectontwikkelaars al die verpleeghuisplekken te gaan creëren? Presentatrice Elles de Bruin gaat langs bij een praktijkles op een MBO en ontmoet de ouderenverzorgenden van morgen.
Experts
In de studio reageren Katja van Essen, verpleegkundig specialist en verbonden aan de beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN), Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso), Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ, de organisatie van zorgondernemers.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Werkend in een Hospice krijgen we steedsmeer gasten die met een terminaalverklaring bij ons komen.
Ze komen meestal uit het ziekenhuis waar ze al wat langer liggen maar niet naar huis kunnen, deze zitten met deze pat.in de maag ze kunnen nergens terecht en krijgen dus te horen dat ze terminaal zijn., Het blijkt vaak om mensen te gaan die begin dementerend
Eenmaal bij onsblijkt dit niet zo te zijn , maar wij kunnen de mensen ook niet terug of naar huis sturen. Ze liggen vaak maanden bij ons voor er een oplossing gevonden is.Voor de echt terminale mensen we hebben een wachtlijst is dan geen plaats
Het doet de mensen psychisch veel en wij zijn er werkend met vnl. Vrijwilligers niet voor geschoold.
Ook financieel komen wij in de problemen want de ziektekostenverzekeraar betaald. Oor een Hospicebed veel minder dan voor een verpleeghuisbed
Het gaat mij uiteraard niet om de mensen iedereen moet geholpen worden maar hier klopt niets van.
Ziekenhuismedewerkers en ook huisartsen geven ten onrechte een terminaalverklaring af want deze kan na een tijd toch weer herzien worden.
Zelfs meegemaakt dat mevr. haar flat al opgezegd was en spullen verdeeld, moest weer opnieuw wat huren en opnieuw ingericht worden.
Zij heeft maanden ten onrechte bij ons gewoond.
Het is schandalig dat de bejaarde en verzorgingshuizen zo snel gesloten zijn en het personeel op straat gezet , die krijg je niet meer terug