Registeren Inloggen

Zo wordt u geen slachtoffer van internetcriminaliteit

Buitenlandse criminelen jagen op de miljarden die 65-plussers op hun bankrekeningen hebben staan. Zij bellen mensen op met een aantrekkelijk beleggingsvoorstel. Ursula Langeveld trapt in zo’n babbeltruc en raakt 100.000 euro kwijt. Lees onze tips zodat dit u niet overkomt.

Zo werkt het

Een crimineel belt Ursula Langeveld vanuit Londen. Ze verleidt Langeveld om geld te beleggen via het programma Get Financial. De crimineel klinkt betrouwbaar en Langeveld installeert een programma waarmee Get Financial mee kan kijken en klikken op haar computer. In de week daarna schrijven de criminelen stiekem 5 keer 20.000 euro van haar ABN AMRO-bankrekening over naar een Duitse rekening.

Tips

Deze fraude, het via de telefoon verleiden van mensen om nep-beleggingen te doen, komt veel voor. We geven u een aantal tips die u helpen om zelf geen slachtoffer te worden. De eerste? Aanbiedingen die er te mooi uitzien om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Gebruik uw gezonde verstand.

1) Geen telefonische beleggingen

Ga nooit in op beleggingen via de telefoon. Veilig is om ‘cold calling’ telefoontjes direct af te breken. Dit zijn telefoontjes waarbij een bedrijf u belt om u iets aan te bieden, zonder dat u eerder contact hebt gehad met dit bedrijf.

2) Hoge druk is foute boel

Als de persoon aan de telefoon druk op u legt, is het meestal foute boel. Eerlijke bedrijven geven u tijd om ergens over na te denken en sturen ook schriftelijke informatie op. Zinnen die oplichters vaak gebruiken zijn bijvoorbeeld:

  • U bent speciaal geselecteerd (voor deze aanbieding).
  • U krijgt een mooi cadeau als u het product koopt.
  • U bent een van de gelukkige winnaars.
  • U hebt een prijs gewonnen in een buitenlandse loterij.
  • U moet direct een beslissing nemen.

3) Houdt beveiligingscodes privé

Houd uw codes geheim. Beveiligingscodes zijn niet alleen de pincode die u in combinatie met de bankpas gebruikt. Het zijn ook alle andere codes die u gebruikt om elektronische betalingen te doen. Bijvoorbeeld codes van internetbankieren of de bankapp op uw mobiel. Houdt ook de codes geheim die u krijgt in de door de bank verstrekte codecalculator, of een sms van uw bank.

4) Pas op voor onbekende emails

Open geen emails van onbekenden. Klik in een onbekende mail niet op een link of icoon. Hiermee loopt u het risico dat u programma’s op uw computer installeert, zonder dat u het weet. Via zulke programma’s kunnen criminelen bijvoorbeeld met u meekijken in uw computer of uw computer overnemen.

5) Gebruik een virusscanner

Gebruik een goede virusscanner en zet deze nooit uit. Ook niet als u gebeld wordt door een bedrijf dat met een smoes vraagt of u de virusscanner tijdelijk uit wil zetten.

6) Familie helpt elkaar

Als u ouder wordt is het verstandig om een extra zekerheid in te bouwen in uw internetbankieren. Stel bijvoorbeeld een familielid aan die als tweede persoon uw overboekingen boven een bepaald bedrag samen met u moet goedkeuren. Hierdoor kan een hoop leed bespaard blijven.

Verder kijken

Bekijk in deze video hoe Ursula Langeveld werd opgelicht voor 100.000 euro.

Geef een reactie

Reactie

    Doe nooit zaken aan de deur.
    Doe nooit zaken via Internet, wanneer geen adres (geen postbusnummer!) bekend gemaakt wordt. En zo ja, verifieer dat adres.
    Doe nooit zaken per telefoon.
    Doe nooit zaken met personen die gebrekkig Nederlands spreken.
    Onderteken nooit blanco “contracten”.
    Betalingsdruk d.m.v. een deurwaarder: Als het bedrijf niet een door u ondertekend contract kan laten zien, heeft het geen poot om op te staan. Betaal niet!