Hieraan herkent u een e-mail van een nepdeurwaarder
Criminelen doen zich voor als gerechtsdeurwaarders en proberen u via valse e-mails geld afhandig te maken. Paul Otter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) geeft 4 tips hoe u kunt zien dat u met een crimineel van doen heeft.
Kijk naar het mailadres
Bestaande gerechtsdeurwaarderskantoren gebruiken een e-mail vanuit het bedrijf zelf (@naambedrijf.nl). Criminelen gebruiken vaak adressen vanuit algemene maildiensten zoals Gmail (@gmail.com) en GMX (@gmx.net).
Controleer het bankrekeningnummer
Een gerechtsdeurwaarder vraagt u altijd geld over te maken naar een Nederlands bankrekening. De IBAN van deze rekening begint met ‘NL’, bijvoorbeeld NL 99 BANK 0123456789. Criminelen gebruiken vaak buitenlandse bankrekeningen. Deze beginnen met een andere landcode zoals ‘DE’ (Duitsland), bijvoorbeeld DE 99 BANK 0123456789.
Kijk in het register
Alle gerechtsdeurwaarderskantoren in Nederland staan ingeschreven in een landelijk register. Staat het kantoor dat u benadert niet in deze lijst? Dan heeft u waarschijnlijk met een crimineel van doen.
Bel het kantoor
Maak nooit zomaar geld over. Bel altijd eerst met het kantoor dat de e-mail heeft gestuurd en controleer of dit bericht echt is. Een bestaande deurwaarder laat in de mail altijd een telefoonnummer achter waarnaar u op werkdagen kunt bellen. Vermoedt u na het lezen van deze tips dat een e-mail vals is? Meldt het dan bij de politie en stuur de mail door naar info@fraudehelpdesk.nl.
Meer uitleg
- Op de website van de KBvG staat een stappenplan dat u kunt doorlopen om valse berichten kunt herkennen.
- Eric van den Meiracker ontvangt wekelijks valse e-mail van criminelen. In deze video vertelt hij zijn verhaal.
- Lees ook hoe u kunt voorkomen dat u wordt opgelicht via WhatsApp.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
wij hebben het bericht van de nepdeurwaarden via whatsapp gekregen.