Uit eten? Let op een hogere rekening
Mevrouw van de Ploeg gaat met haar gezin uit eten om de verjaardag van haar man te vieren. Ze kiezen wat lekkers van de menukaart uit, en genieten van de gerechten. Na afloop betalen ze de rekening en eenmaal buiten bekijken ze de rekening nog eens goed. Alles lijkt te kloppen, maar tot hun verbazing zien ze dat er een extra bedrag van 10,70 euro in rekening is gebracht. Als omschrijving staat er ‘inflatie’ op de bon.
Gestegen energiekosten op de rekening
Mevrouw gaat terug naar binnen en vraagt waarom dit bedrag in rekening gebracht is. De ober vertelt dat dit is vanwege de gestegen energiekosten. Daar moet mevrouw het mee doen. Thuis vragen ze zich toch af of dit zomaar kan, want zo kun je na een gezellig etentje verrast worden met een tegenvaller op de rekening. Om hier zeker van te zijn, legt mevrouw van de Ploeg de situatie voor aan de redactie van Meldpunt.
Restaurant vrij om prijs te bepalen
Meldpunt neemt contact op met Koninklijke Horeca Nederland. Zij melden dat een ondernemer vrij is in het bepalen van de prijsstelling en de opbouw. De gast moet wel vooraf en helder worden geïnformeerd. Deze informatie vooraf kan gegeven worden via een mededeling bij de ingang. Net zoals er wordt medegedeeld of creditcards en pinnen geaccepteerd is.
Maandelijks alle prijzen aanpassen te duur
Het desbetreffende restaurant laat weten dat ze zich noodgedwongen voelen om de inflatie-toeslag te berekenen. Alle kosten worden namelijk hoger. Van de inkoop van etenswaren tot de loonkosten van het personeel. Het is voor het restaurant ondoenlijk om maandelijks alle prijzen aan te passen op de menukaarten, in het kassasysteem en op de website. De toeslag van 10% inflatie staat daarom op de menukaart vermeld. ‘Maar als mensen dit niet lezen, kan ik er niets aan doen. Het staat er echt. Die 10% is niet eens kostendekkend. Restaurants in mijn omgeving hebben de prijzen soms wel tot 40% verhoogd, daar hoor je dan niemand over klagen. Maar ja, die prijzen staan vermeld op de menukaarten. Dat zal het verschil wel zijn’, aldus de eigenaresse in een reactie.
Let op de rekening!
Mocht u binnenkort uit eten gaan, dan is het raadzaam om goed te letten op extra kosten die in rekening gebracht kunnen worden.
(Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De horeca klaagt dat ze elke keer het kind van de rekening zijn.
Eerst met de Coronamaatregelen, gebrek aan personeel en ook i.v.m. de torenhoge energie tarieven.
En dan gaat per 1 januari het minimumloon ook nog fors omhoog.
Aan de andere kant vinden ze het zelf normaal dat de klant voor drie glazen bier bijna net zoveel betaalt als voor een kratje thuis.
En dat slechte halfvolle glas wijn kost net zo veel als de hele fles als de klant die in de winkel had gekocht.
Alles vaak geserveerd aan de klant door veelal ongeïnteresseerd en vaak onvriendelijk horeca-personeel.
En dan nu de toeslag op de rekening i.v.m. inflatie en hogere energiekosten.
De horeca kan dan wel klagen, maar ze helpen hun eigen branche zo om zeep.
De eigenaresse van het restaurant in dit onderwerp is hier een overduidelijk voorbeeld van.
De klanten hebben het net zo moeilijk als de horeca.
Ik heb een besluit genomen: even geen horeca voor mij.
Helemaal met u eens.
Zeer veel horeca ondernemers helpen zélf hun onderneming omz eep door hun houding ten opzichte van hun klanten.
Met een goede en klantvriendelijke service en goede kwaliteit van het eten en drinken zal een klant uit zichzélf wel een extra fooi geven.
Menig horeca onderneming is tijdens de coronamatregelen etc door hun (vaste) klanten overeind gehouden doordat de klanten bleven afhalen of lieten bezorgen en menig vaste klant gaf extra fooi om hun favoriete horeca gelegenheid te ondersteunen…… maar nu worden diezelfde trouwe vaste klanten ‘ genaaid’ door hun favoriete horeca gelegenheid met forse prijsstijgingen en ‘gedwongen’ extra ‘inflatiekosten’ op hun rekening.
Zo jagen die ondernemers helemaal zélf hun klanten bij hen vandaan en tekenen zij zélf voor hun ondergang.
Waarom mag de horeca dit niet doen, om met hun bedrijf te overleven; en het ongekozen Euro parlement wel hun riante salaris met 7 % verhogen. Timmermans waar velen van u in het verleden op hebben gestemd misschien mag even 1800 € aftikken. Per maand extra. Van ons belast betalers. Veel werkenden ontvangen het niet.
Wij willen morgen en overmorgen ook gezellig buiten de deur eten? Of mis ik iets.
Dit slag wereldvreemde mensen, zoals ook ons kabinet moeten ze les geven . In een echte varkens stal opsluiten, zoals de Russische “soldaten.”. Hopelijk leren ze wat.