Bewaartips: wat moet er eigenlijk in de opslag?
We kennen het allemaal, na een verhuizing: dozen die ongeopend naar de zolder of naar een opslag gaan. Dozen die jaren later nog steeds ongeopend zijn of in de opslag liggen, al dan niet betaald. Misschien is het verstandig om eerst te bedenken waarom we iets willen opslaan? Dat kan u een hoop moeite en geld besparen. Om u op weg te helpen, geven wij enkele bewaartips.
Te veel en te lang bewaren
Ongeopende dozen weggooien is meestal zonde. Maar als u om de paar jaar door die dozen heengaat, dan blijkt er wellicht veel meer weg te kunnen dan dat u tot nu toe bewaard heeft. Of u komt na 1 jaar bij de opslag die u voor minimaal 30 euro per maand huurt, om dan te zien dat u 2 oude matrassen, 1 oude bank en 3 stoelen heeft opgeslagen. En vervolgens gaan die alsnog naar de stort of de kringloop. Maar dan bent u wel honderden euro’s verder. Hoe kan dat beter?
Check eerst of opslaan wel zinvol is
Check heel goed of iets wat u bewaart, ook echt zinvol is om te bewaren. Gaat u het nog gebruiken? Heeft het veel (al dan niet sentimentele) waarde? Blijf dit vervolgens om de zoveel tijd bij uzelf controleren. Is datgene wat u bewaart, nu nog steeds de moeite van het bewaren waard?
Noteer wat u precies opslaat
Gaat u spullen opslaan? Schrijf dan goed op wat u precies opslaat. Zo kunt u dat namelijk teruglezen zonder dat u eerst weer de moeite moet doen om naar de zolder of een externe opslag te gaan.
Want dat is het, het kost moeite. En voor u het weet, bent u zo weer een tijd verder. Maar ondertussen betaalt u wel geld voor een opslag buitenshuis met vergeten spullen. Terwijl een lijstje zo gemaakt is.
Of doe een ander een plezier met uw spullen
Bewaren van bepaalde spullen is in principe goed. Maar als u er niets mee doet en het kwijt wil, dan kunt u er wellicht iemand anders een groot plezier mee doen. Zo kunt u het bijvoorbeeld via Marktplaats of weggeefplatforms op sociale media verkopen of weggeven. Of u kunt het naar een kringloopwinkel brengen. En natuurlijk is er ook de mogelijkheid om aan vrienden en familie te vragen of iemand blij wordt van uw overgebleven spullen.
Wat heb ik nog in huis?
Tot slot zorgt het omgekeerde er ook voor dat u onnodig veel spullen bewaart. Nieuwe dingen kopen, terwijl u er al genoeg van heeft. Denk aan rommellades vol met snoeren, schroefjes en ander spul. Vaak wordt er vergeten wat er nog allemaal thuis ligt, waardoor u iets wellicht opnieuw koopt. Ook dat is een onnodige uitgave en kost u weer ruimte. Check daarom van tevoren wat u al heeft, voordat u iets aanschaft.