Smartphone beveiligen? 8 tips
Misschien gebruikt u uw smartphone elke dag of heel weinig. In beide gevallen is het van belang dat u uw smartphone goed beveiligt. Om de kans te verkleinen dat anderen bij uw gegevens kunnen komen, geven wij u een aantal tips om uw telefoon te beveiligen.
1. Vergrendel uw telefoon met een wachtwoord
Om te beginnen met 1 van de simpelste manieren om uw telefoon te beveiligen: vergrendel uw smartphone. Door bijvoorbeeld een wachtwoord te hanteren, wordt het voor buitenstaanders een stuk moeilijker om zomaar in uw telefoon te komen. U kunt bij veel telefoons kiezen voor een wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsherkenner die eerst voltooid moet worden voordat de telefoon ontgrendelt.
2. Tweestapsverificatie
Heeft u een account bij bijvoorbeeld een bank, of voor andere belangrijke zaken? Maak dan, als dat kan, gebruik van tweestapsverificatie. Hiermee krijgt u vaak een code of link via de mail of sms toegestuurd wanneer u probeert in te loggen. Door deze te gebruiken, kunt u inloggen. Hierdoor kunnen hackers niet met alleen uw wachtwoord bij belangrijke gegevens komen en krijgt u meteen een melding als iemand anders probeert in te loggen op uw account.
3. Gebruik verschillende wachtwoorden
Wilt u het voor hackers moeilijker maken, dan is het verstandig om verschillende wachtwoorden te hanteren. Op die manier kunnen criminelen niet met simpelweg 1 wachtwoord overal bijkomen. Vindt u het moeilijk om alle wachtwoorden te onthouden? Schrijf deze dan in een boekje op en bewaar deze op een vaste plek.
4. Alleen betrouwbare apps
Klik nooit zomaar op een link om een programma of app te downloaden. Download apps alleen via de vaste App Store (Apple) of Google Play Store (Android). De apps die hier staan zijn gecheckt op misbruik. Twijfelt u alsnog of een app betrouwbaar is? Controleer dan hoe vaak een app al is gedownload en lees de beoordelingen van de andere gebruikers.
5. Een anti virus app
Een handige manier waarop u uw telefoon wat veiliger kunt maken, is het downloaden van een anti virus app. Deze scant alle apps op uw telefoon en meldt u eventuele verdachte handelingen.
6. Telefoon zelf in de gaten houden
In een vervelende situatie zoals bij diefstal, kunnen de diensten ‘Zoek mijn Iphone’ van Apple en ‘Vind mijn apparaat’ van Google een uitkomst zijn. Hiermee kunt u op afstand zien waar uw apparaat zich bevindt. Ook kunt u op afstand uw gegevens verwijderen. Een andere optie die je kunt instellen is het op afstand wissen van gegevens. Hoe u dat doet, leest u hier bij Apple en bij Google.
7. Stop Wifi-tracking
Als u de deur uitgaat, pikt uw telefoon allerlei netwerken op. Dit lijkt onschuldig, maar hackers kunnen hierdoor zien waar u bent. Daarnaast kunnen hackers die verbonden zijn met hetzelfde netwerk als jij, bij jouw telefoon en gegevens komen. Ook bij netwerken die een wachtwoord eisen, kan dit voorkomen. Zet daarom voor de zekerheid de functies voor bluetooth en wifi uit wanneer u weg van huis gaat.
8. Bewaar geen foto’s van identiteitspapieren
Het lijkt slim: foto’s bewaren op uw telefoon van belangrijke documenten. Maar veilig is het echter niet. Mocht een hacker uw smartphone hacken, dan kan deze met de informatie op die foto’s meteen allerlei abonnementen afsluiten en belangrijke zaken veranderen. En bewijzen dat u niet degene bent die dit doet, is heel moeilijk. Hou het voortaan dus vooral bij leuke kiekjes.
(Bron: Archief, De Consumentenbond, Eenvandaag, Kassa. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Op uw site las ik, m.b.t. hout stoken het volgende: “Hoe schoner en droger uw haardhout, des te minder u het milieu belast. Maar belastend is het sowieso. Daarnaast is hout stoken niet gezond voor u, vanwege allerlei schadelijke stoffen die vrijkomen.” Maar hier wordt nergens gewag gemaakt van het feit dat het vernietigend slecht is voor omwonenden! Kunt u dit misschien aanpassen?
Op zich een goed artikel maar punt 7 is onvolledig. Zet ALTIJD uw bluetooth uit!! Uw bluetooth zend, wanneer niet “gelinkt” met iets, steeds het unieke MAC-adres van uw bluetooth device uit! Dit is een uniek nummer waaraan u / uw telefoon altijd en overal te herkennen is. Winkeliers / bedrijven / gemeenten pikken deze ¨beacons” op en leggen die vast. Ook uit zetten dus!
Daarnaast klopt hetgeen u schrijft over WiFi-tracking technisch niet helemaal. Het strekt echter te ver om daarover hier een technische verhandeling te houden. UIT die WiFi dus.
[…] minder gemakkelijk in uw telefoon kunnen, kunt u uw telefoon beveiligen. Hoe u dit kunt doen, leest u in dit artikel. Wilt u meer digitips? Op de website van MAX Vandaag vindt u een heleboel tips en instructies voor […]