Registeren Inloggen

Warme maaltijd voor sommige ouderen te duur

Met het uit de mond sparen van warme maaltijden, laat 1 op de 10 ouderen met een laag inkomen zien hoe hoog de inflatie is. Gezond(er) eten is dan al helemaal niet meer aan de orde. Het Voedingscentrum brengt in samenwerking met ouderenorganisatie ANBO deze kwestie in kaart.

Lage versus hoge inkomens

In totaal hebben 2.057 Nederlanders van 65 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek van het Voedingscentrum en ANBO. Ruim 75 procent geeft aan zich (enige) zorgen te maken over de stijgende prijzen van levensmiddelen. Het zal niemand verbazen dat de zorgen het grootst zijn onder de ouderen met een laag inkomen (83 procent) en het minst bij een hoog inkomen (59 procent).

Moeilijk om gezond eten te betalen

Maar er is meer aan de hand. Want wie graag gezonder wil gaan eten, loopt gauw tegen dat hogere prijskaartje aan. Bijna 1 op de 3 ouderen met een laag inkomen ervaart dat als een probleem. Een deel, 18 procent, streeft wel een gezondere levensstijl na, ook met voeding. Maar ze kunnen het niet betalen.

De warme maaltijd overslaan

Echter geeft 1 op de 10 ouderen met een laag inkomen zelfs aan af en toe een warme maaltijd over te slaan. Op die manier proberen zij geld te besparen. ANBO-directeur Anneke Sipkens noemt dit schokkend. Ze vindt het namelijk belangrijk dat iedereen genoeg gezonde voedingsmiddelen binnenkrijgt. Daar horen ouderen natuurlijk ook bij. Want volgens Sipkens voorkomt een dagelijkse portie groente bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of kanker.

Eetpatroon veranderen

De welwillendheid is er overigens wel. Ouderen willen graag hun eetpatroon aanpassen. Voor meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek telt dat zwaar mee.  Maar dan moet er wel een goedkoper en gezonder voedselaanbod komen, vindt 39 procent van de ondervraagden. Bij het Voedingscentrum zien ze daarom graag een verlaging van de btw op alles binnen de zogenaamde schijf van 5. Alleen een btw-verlaging op groente en fruit zoals het kabinet nu van plan is, vinden zij onvoldoende.

In hun plan van aanpak naar een gezonder leven streven ouderen ook naar meer water drinken (19 procent), minder calorieën eten (16 procent) en minder snoepen en snacken (16 procent).

Besparen in de supermarkt

Het besparen van geld begint voor ruim 2 op de 3 ouderen al in de supermarkt. Ruim 3/4e van de ouderen met een laag inkomen is al anders boodschappen gaan doen. Zo doet bijvoorbeeld 33 procent in meerdere supermarkten boodschappen. Op die manier kunnen zij producten en de prijzen beter met elkaar vergelijken. Daarnaast let 27 procent op goedkopere producten bij een vaste supermarkt en koopt 15 procent simpelweg minder boodschappen. Want dat blijft altijd goedkoper.

Aantal gebruikers van voedselbank met 15 procent gestegen

(Bron: Het Voedingscentrum, ANBO. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dit :” Besparen in de supermarkt ” is een belangrijk onderdeel in het verhaal.
    Juist vanochtend had ik het met iemand daarover in de Lidl.
    Die vond dat ze wel iets had aan mijn verhaal ;
    Maak een grosso modo week-menuutje
    Zet dat op papier en maak dat ook je boodschappenlijstje .
    Daarmee koop je wat je nodig hebt en bepaal je daarnaast wel wat je extraatje kan en mag zijn.
    Doe een keer per week je boodschappen.
    Betaal nooit contant ; altijd pin of idealiter met creditcard.
    Zodat je altijd kunt zien waar je geld naar toe gaat.
    Overzicht is het keyword.
    Probeer het eens een maandje…kost je nix en kan je wel helpen besparen…