Lonen stijgen hard, maar inflatie nog harder
Dan denkt u eens een keer een voordeel te hebben, blijkt het toch nog een nadeel te zijn. Want de huidige inflatie overtreft de loonstijgingen ruim. De cao-lonen zijn sinds het eerste kwartaal van 2009 nog nooit zo hard gestegen. Gemiddeld zijn ze 3,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar tegelijkertijd liggen de consumentenprijzen 12,3 procent hoger dan 1 jaar geleden.
Economie trok net aan
Na de lockdowns is de economie net lekker aan het aantrekken en de lonen gaan omhoog. Voornamelijk door de arbeidskrapte op de markt is dat ineens wel mogelijk, waar dat jarenlang niet zo was. Want alleen door méér te betalen, is het mogelijk nieuw personeel aan te trekken. Maar toch heeft u er geen plezier van. Want onder andere door de oorlog in Oekraïne is alles zo duur geworden.
Unieke situatie
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat deze situatie, waarbij de inflatie de loonsverhoging overstijgt, uniek is. Want sinds 1973, toen ze begonnen dit soort cijfers bij te houden, is dit nog nóóit voorgekomen. De grootste loonstijgingen vonden plaats in het onderwijs, en wel met 7 procent. En ook dat cijfer is volgens het CBS uniek te noemen. Want het onderwijs schreeuwde jaren om hogere lonen.
Reële loonontwikkeling is negatief
Al met al betekent 3,4 procent loonsverhoging, gecombineerd met 12,3 procent inflatie, dat we er feitelijk 9 procent op achteruit zijn gegaan. Dat heet de reële loonontwikkeling. Opvallend is dat de prijsstijgingen niet meer alleen naar de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne te herleiden zijn. Want meer producten zijn de laatste tijd in rap tempo duurder geworden. Nog vrij recent zei Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenplatform ESB, tegen het Financieel Dagblad (FD) dat “8% tot 10% loongroei verdedigbaar is.” Voorheen was het koopkrachtverlies inderdaad nog met een lichte loonstijging te compenseren. Maar dat gaat in de huidige situatie niet meer op.
(Bron: ANP, FD. Foto: ANP)