Registeren Inloggen

Energiebedrijven moeten prijsstijgingen 30 dagen van tevoren aankondigen

Heeft u ook zo’n bericht ontvangen dat de energietarieven omhooggaan per 1 oktober 2022? Het ene energiebedrijf stuurt dit 10 dagen van tevoren, de ander 15 dagen. Maar de wet zegt dat die termijn 30 dagen bedraagt. Eneco kondigt energietarieven voortaan eerder aan na kritiek. Energieminister Rob Jetten wil dat al deze leveranciers zich ‘per direct’ aan de wettelijke termijn gaan houden.

Niet alleen Eneco ook Vattenfall

Eneco had laten weten dat het zich vanaf 1 november 2022 aan de wet zal houden. Maar dat vindt energieminister Rob Jetten onvoldoende. Dat zei hij tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Ook Vattenfall stuurde mails over prijsverhogingen naar hun klanten op 15 september 2022. Die gaan al in op 1 oktober 2022. En deze 2 energiegiganten waren zeker niet de enige. Toezichthouder  ACM (Autoriteit Consument en Markt) oordeelde dat dat in strijd was met de wet. Jetten herhaalt dit nu.

Kleine lettertjes

Veel energiebedrijven hebben in hun kleine lettertjes staan dat ze prijsveranderingen minstens 10 dagen vooraf moeten aankondigen. Maar dat noemt Jetten nu “irrelevant.” Want de wettelijke termijn bedraagt 30 dagen. Daar moeten ze zich aan houden. Zeker nu met de enorme inflatie.

Vertrouwen geschonden

Daarbij komt dat het kabinet op Prinsjesdag een prijsplafond voor energie heeft aangekondigd. Dat houdt in dat huishoudens tot op bepaalde hoogte bescherming krijgen tegen de gigantische prijsstijgingen. In dat licht zijn de aankondigingen van tariefverhogingen 10-15 dagen vooraf ook een “klap voor het vertrouwen” van de burger. Jetten verlangt van de energiereuzen dat ze zich aan de wet houden.

Aanvulling: op 29 september 2022 laat toezichthouder ACM weten een onderzoek te starten naar de tariefverhoging door energiebedrijven. Mogelijk volgt er een boete. VVD en SP willen dat  energieleveranciers Eneco, Greenchoice en Essent naar de Tweede Kamer komen. Tijdens een hoorzitting zouden ze dan moeten uitleggen waarom ze de tariefverhoging niet uitstellen. Essent kondigt na de kritiek nu aan de tariefverhoging uit te stellen tot 7 november. Ook Vattenfall is inmiddels gezwicht onder de druk van de ACM.

Als u bezwaar wilt maken tegen een tariefverhoging, gebruik dan deze bezwaarbrief van het ACM.

Foto: ANP

Geef een reactie

Reactie

    De meeste energiebedrijven zijn al bericht aan hun klanten aan het sturen dat de prijsstijgingen tóch pas later in zullen gaan, waardoor zij wél aand e termijn van 30 dagen voldoen.