Registeren Inloggen
Edwin S
Edwin S
meer dan een maand geleden

Grote huurverhoging door “verborgen” wijziging energielabel

meer dan een maand geleden

Geachte heer/mevrouw,

Bij de jaarlijkse huurverhoging van juli 2022 ben ik tegen een bijzonder fenomeen aangelopen, dat mogelijk toekomstige gevolgen heeft voor vele huurders.

Uit een uitspraak van de huurcommissie blijkt dat de energielabels voor woningen een beperkte geldigheidsduur hebben. Wijziging van dit label kan de maximum huurprijs die een verhuurder mag vragen, aanzienlijk verhogen. In mijn geval met ongeveer 100 euro per maand (!).

In 2021 heeft de huurcommissie voor mijn woning het aantal punten vastgesteld op 155. In 2022 is dat ineens 173 punten vanwege de wijziging van het energielabel van C naar A. Mijn woning is halverwege de jaren 90 gebouwd en nooit heeft de verhuurder werkzaamheden verricht (bijvoorbeeld isolatie) om deze labelwijziging te rechtvaardigen. Op deze manier krijgt mijn verhuurder Vestia dus uiteindelijk 100 euro per maand meer huur van mij, terwijl het energieverbruik niet zal dalen. De woning is namelijk al die tijd in dit opzicht onveranderd gebleven.

Dit is een zorgelijke situatie voor alle huurders bij wie ook de energielabels “zomaar” zijn aangepast. De huurders zijn hier waarschijnlijk helemaal niet van op de hoogte, omdat ze nooit bij de verhuurder informatie opvragen over het aantal punten. Ook over de wijziging van het energielabel worden ze niet geïnformeerd. Bij de jaarlijkse huurverhoging van bijvoorbeeld 2% merken ze dit dan niet. Over enkele jaren kunnen ze echter in grote problemen komen, omdat de maximum huurprijs die voor hun woning mag worden gevraagd, “stiekem” met 100 euro is verhoogd zonder dat daar enige inspanning van de verhuurder tegenover staat. Bezwaar maken tegen de huurverhoging en/of het aantal vastgestelde punten, is in dat geval te laat.

Uiteraard ben ik bereid om eea persoonlijk toe te lichten (en/of bijlagen toe te sturen)

Met vriendelijke groet,

Edwin Suijkerbuijk

    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Hallo Edwin. Ik lees uw berichtje met stijgende verbazing… Je denkt “dit kan toch niet waar zijn”? Te gek voor woorden dus en bedankt voor het delen van uw verhaal! Op een krappe markt is het kennelijk graaien wat je kunt. Marktwerking noemt men dat.

      meer dan een maand geleden
    • Debree
      meer dan een maand geleden

      Volgens de rijksoverheid is een energielabel tien jaar geldig. Zie https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-woningen#energielabel-voor-uw-woning-10-jaar-geldig. De uwe zou dan in 2022 verlopen moeten zijn. Dat zou ik nog maar eens navragen.

      meer dan een maand geleden
    • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
      meer dan een maand geleden

      De woonbond meldt:

      Sinds 2008 is bij woningoverdracht een energielabel verplicht voor huurwoningen. Het energielabel geeft aan wat de kwaliteit is van de isolatie en de installaties die de woning verwarmen (en koelen), ventileren, en van elektra en warm water voorzien. Energielabels zijn bij huurhuizen van invloed op de huur: hoe beter het energielabel, hoe meer punten de woning krijgt en hoe hoger de huur.

      De woonbond heeft hier aandacht aan gegeven en een dossier gepubliceerd.
      Dossier Energielabels https://www.woonbond.nl/energie/energielabels

      Energielabels zijn alleen geldig als ze zijn geregistreerd in EP-online.
      Voorlopige energielabels zijn niet geldig.
      Zowel de huidige als de oude energielabels zijn tien jaar geldig.
      Er is geen verplichting om oude energielabels welke nog geldig zijn opnieuw op te laten stellen, dat hoeft pas als het label is verlopen.

      meer dan een maand geleden