Registeren Inloggen

Plan kabinet: fonds voor mensen die energie niet kunnen betalen

Het kabinet werkt aan een fonds waarmee mensen moeten worden geholpen die hun oplopende energierekening niet meer kunnen betalen. Met het geld kan worden voorkomen dat bij betrokkenen de energie wordt afgesloten. Ook energiebedrijven wordt gevraagd hun steentje bij te dragen.

Steun voor wie?

De details van het fonds worden nog uitgewerkt. Een lastig punt is bijvoorbeeld om te bepalen wie precies voor de steun in aanmerking komt. De ministerraad zal er waarschijnlijk deze week nog een besluit over nemen. Het is de bedoeling dat de financiële steun nog dit jaar kan worden verstrekt aan mensen die in grote problemen komen.

Energiebedrijven dragen bij

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er komt in het fonds, waar ook de energiebedrijven aan zouden moeten bijdragen. Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Rob Jetten (Energie) bespreken eind deze week met de energieleveranciers de uitgewerkte ideeën om te voorkomen dat mensen deze winter van gas en elektra worden afgesloten.

Overleg tussen ministers en energieleveranciers

Beide ministers hebben vrijdagmiddag met energieleveranciers gesproken over manieren waarop afsluiting kan worden voorkomen. Vanuit zowel het kabinet als de leveranciers zijn diverse ideeën op tafel gelegd. Die worden nu uitgewerkt en van een advies voorzien. Vrijdag komen de ministers en leveranciers opnieuw bijeen om over het resultaat verder te praten, zegt de woordvoerder van Jetten. Zowel de overheid als energieleveranciers moeten bijdragen aan het gezamenlijke doel: voorkomen dat mensen worden afgesloten.

Betalingsregelingen

Volgens ingewijden wordt onder meer gekeken of ook aan mensen die om een betalingsregeling hebben gevraagd, de garantie kan worden gegeven dat zij niet van gas en elektra worden afgesloten. Nu wordt deze afspraak alleen gemaakt als mensen al in een schuldhulpverleningstraject zitten. Het idee is om een stap daarvoor al maatregelen te treffen.

Minder wisselen tussen leveranciers

Een ander idee is om het ‘shoppen’ tussen energieleveranciers te ontmoedigen. Mensen sluiten nu vaak korte contracten af bij de leverancier die op dat moment de gunstigste tarieven heeft. Dat brengt risico’s voor leveranciers mee, omdat ze niet weten hoeveel gas en elektra ze moeten inkopen. Om over te gaan op langere contracten is er voor hen meer zekerheid en hoeven zij een minder hoge risico-opslag in hun tarieven te verwerken. Dat is ook gunstig voor consumenten.

Mensen helpen

De bewindslieden willen maatregelen die zo gericht mogelijk mensen helpen die het hardst worden geraakt door de huidige hoge energieprijzen. Extra aandacht heeft Schouten voor de mensen die nu al in de schulden zitten.

Geef een reactie