Registeren Inloggen

Kamer wil dat CPB de kosten van levensonderhoud weer doorrekent

De inflatie rijst de pan uit. Daarom wil de Tweede Kamer dat het Centraal Planbureau (CPB) vóór Prinsjesdag de kosten van levensonderhoud nog eens doorrekent. Hoe gaat deze koopkrachtcrisis zich verder ontwikkelen? Onder aanvoering van het onafhankelijke parlementslid Pieter Omtzigt hebben 17 fracties dit verzoek neergelegd bij minister van Economische Zaken Micky Adriaansens.

Grootste crisis sinds WO II

Volgens Omtzigt is het de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Het kabinet heeft naar zijn idee te weinig oog voor de inflatie van 11  procent. Vrij recent, in juni namelijk, heeft het CPB al eens de gevraagde berekening gedaan. Maar die cijfers zijn nu alweer sterk achterhaald volgens de Kamerleden. Daarbij wijzen de ondertekenaars op de hoge gasprijs. Toen was er sprake van een 7 keer zo hoge gasrekening. Die is inmiddels 10 keer zo hoog. En ook de prijzen in de supermarkten schieten door het dak.

Hoe groot is het probleem?

Omtzigt wil vooral weten hoe groot het probleem nu precies is. Dat wil hij graag weten vóór Prinsjesdag. Want dan wordt de begroting voor volgend jaar vastgesteld. Met gevoel voor de noden van de meest kwetsbaren in de samenleving noemt hij het een “ongekende ramp die op ons afkomt.”

Als initiatiefnemer van het verzoek vindt hij dat het kabinet er te luchtig over denkt. Hij vraagt zich af of de voorgenomen maatregelen wel genoeg zijn om mensen boven het bestaansminimum te houden. Daarom is het belangrijk om de ware omvang goed scherp te krijgen. Vandaar het verzoek van de hele oppositie aan het CPB. Kamerlid Pieter Grinwis van regeringspartij de ChristenUnie heeft zich daarbij aangesloten.

Kan dat wel zo kort voor de deadline?

Maar kan zo’n berekening ook, zo kort voor Prinsjesdag? Meldpunt legde de vraag voor aan het CPB. “Daar kijken we nog naar,” zegt CPB woordvoerster Jeanette Duin. “Het gaat om een update van de zogenaamde stresstest uit juni.” Op 23 augustus krijgt de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in elk geval een toelichting op de “raming van augustus.”

Het zal dan gaan om een technische briefing van het proces. In die laatste CPB-raming laten de cijfers een dramatische val van de koopkracht van bijna 7 procent zien. Als gevolg hiervan stijgt de armoede in 2023 tot 7,6 procent. Voor kinderen is dat zelfs 9,5 procent.

Geef een reactie

Reacties (3)

    JA DE OVERHEID DOET WAAR HET ZIN IN HEEFT ZONDER REKENING TE HOUDEN MET BURGERS WAAROM ZOUDEN ZE OOK HET GAAT TOCH GOED ZO

    Voor de overheid bestaan er geen senioren. Welk nieuws je ook wordt voorgeschoteld. Geen enkele verwijzing naar de ouderen. Bestaan ze nog wel bij de overheid ? Men vergeet in die kringen dat men daar na verloop van tijd in dezelfde situatie komt te verkeren. Overheids arrogantie ten top. 18 miljard in de pensioenskas. En nog geen indexatie. Het is geeneens geld van de overheid, maar het gezamenlijke bezit van alle gepensioneerden. Ook de ouderen hebben last van de inflatie. Maar kennelijk bestaan ze niet en worden kategorisch doodgezwegen.

    Ook dat is één van de uitwerkingen van uit het huidige bestaande Financieel / Economisch systeem , welke per definitie onrechtvaardig én vaak oneerlijk is ! Hetgeen bijna dagelijks te merken is , én juist de financieel / economische zwakkeren in deze maatschappij te dupe zijn !!