Registeren Inloggen

EU-landen eens over besparingen op gas om winter door te komen

De 27 EU-landen zijn het eens over vrijwillige gasbesparingen van 15 procent in het komende half jaar. Dit moet voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig dichtdraait.

Geen onmogelijke missie

Naast de vrijwillige besparing is er ook nog de optie tot verplichte besparingsmaatregelen. Dit zou kunnen ingaan als de hoeveelheid energie in gevaar dreigt te komen. “Het bleek toch geen onmogelijke missie te zijn”, tweet het Tsjechische EU-voorzitterschap.

Onderhandelen

Na enkele uren onderhandelen in Brussel staan de klimaat- en energieministers op 26 juli 2022 achter het noodplan Save gas for a safe winter (Spaar gas voor een veilige winter). Dit maakte de Europese Commissie vorige week bekend. Ze gaat er namelijk niet van uit dat het Russische gas beschikbaar zal blijven. Volgens ingewijden heeft slechts 1 land zich openlijk tegen het noodplan verzet. Om tegensputterende landen in te laten stemmen met het plan, was dit al flink afgezwakt.

Gasbesparing van 15 procent

Dankzij het noodplan verminderen alle lidstaten hun gasverbruik tussen augustus 2022 en 31 maart 2023 met 15 procent. Het percentage is gebaseerd op de gemiddelde consumptie van gas in de afgelopen 5 jaar. Lidstaten kunnen zelf bepalen hoe ze hun gasverbruik verminderen. Ook wordt er een waarschuwingsmechanisme, Union Alert, actief. Deze waarschuwt wanneer er een groot gastekort ontstaat of de vraag naar gas te groot is. In dat geval kan de Europese Raad bepaalde maatregelen verplichten.

Uitzondering

Wel zijn er uitzonderingen voor sommige landen. Wanneer er bijzondere omstandigheden aanwezig zijn, kunnen lidstaten uitgezonderd worden van verplichte maatregelen. Eilandstaten Cyprus en Malta hebben bijvoorbeeld geen aansluitingen op gasnetwerken van andere landen. Ook een land, zoals België, wat vooral een doorvoerland is kan worden uitgezonderd. Daar blijft maar een kwart van het ingevoerde gas in het land zelf, terwijl de overige 75 procent wordt doorgesluisd naar buurlanden. Ook landen waar de gasopslagcapaciteit voor de komende winter al vol is, zoals Polen, of waar gas de belangrijkste grondstof is voor cruciale industrieën, kunnen onder de maatregelen uitkomen.

Bron: ANP. Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Reactie

    we gaan het zien de puinhopen van europa