E-bike, stadfiets, tourfiets of fitnessfiets. Welk type fiets moet ik aanschaffen?
Wie een fiets wil kopen heeft keuze uit een verwarrende hoeveelheid soorten. De citybike, e-bike, stadsfiets, opoefiets, mamafiets, tourfiets, trekfiets, racefiets of zelfs een fitnessfiets. Wat is het verschil, en hoe weet je welke soort fiets bij je wensen past? Wat zijn veelgemaakte fouten bij het kopen van een fiets, en hoe voorkom je een fiets die rugpijn of zadelpijn oplevert? Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een fiets.
Woud aan fietsen
De gewone stadfiets regel je tweedehands voor 60 euro, maar wie een nieuwe en kwalitatieve fiets wil aanschaffen is een flink bedrag kwijt. Zaak dus om je goed in te lezen in welke soort fiets bij je past. Een goede fietswinkel geeft advies op maat, maar wie voorbereid naar een winkel op pad wil doet er goed aan verder te lezen. In deel 1 van dit artikel bespreken we de verschillende soorten fietsen op de markt. In deel 2 leggen we uit hoe je een fiets aanschaft, zonder een miskoop te begaan.
Welke soort fietsen zijn er?
Er zijn veel soorten fietsen op de markt. Roderick van de Mantel fietsenwinkel, een grote online en offline fietsenverkoopketen legt ons uit welke categorie fietsen er zijn, en bij welke situatie die passen. Grofweg vallen de type fietsen onder drie categorieën. De e-bike, de sportfiets en de stadfiets.
E-bike
De meest gewilde fiets bij Mantel is op het moment de e-bike, de fiets met elektrische aandrijving. “Er zijn verschillende redenen waarom mensen een e-bike kopen. Ze zijn een beetje lui en hebben niet zoveel zin om te trappen, of ze fietsen naar hun werk in een heuvelgebied en kunnen berg op wat extra ondersteuning wel gebruiken. Ook mensen die ouder worden en fietsen conditioneel of om een andere lichamelijke reden niet goed meer aankunnen kopen zo’n fiets. Een e-bike fietst heel prettig, maar het nadeel is dat je moet letten op een volle accu. Gelukkig wordt de actieradius van de fietsen steeds beter. De fiets is dus geschikt voor woon-werk-verkeer, maar ook voor als zelf fietsen te veel moeite kost.”
Sportfiets: Hybride, Race, Trek, Mountain, Gravel of Tour?
De tweede categorie is de sportfiets. Die zijn er in heel veel types. De bekendste is de racefiets. Deze fiets is gebouwd met zo weinig mogelijk licht materiaal en veel versnellingen, waardoor hij veel sneller fietst dan een stadfiets. Op de fiets zit je diep voorovergebogen. De trappers hebben een kliksysteem waaraan je speciale racefietsschoenen kunt klikken, zodat je de pedalen niet alleen omlaag kunt trappen maar ook omhoog kunt trekken. Voor woon-werk-verkeer is hij onhandig, want bagage meenemen is niet makkelijk, verlichting is meestal afwezig en bij gebrek aan spatborden spettert modderwater op de kleding.
Hybride fiets
Een sportfiets die wel zeer geschikt is voor woon-werk-verkeer is de hybride fiets. Roderick: “Dit is niet (zoals bij auto’s) een fiets die deels elektrisch is, maar een fiets die het midden houdt tussen een racefiets en een stadfiets. Hij is gemaakt van licht materiaal en heeft veel versnellingen, maar meestal ook gewoon een bagagedrager, spatborden, verlichting, een normaal stuur, en trappers waar je met gewone schoenen op kunt. Toch fietst de fiets flink sneller dan een stadfiets, met name door de versnellingen. Hierdoor kun je ook bij een stevig tempo nog steeds met rustige omwentelingen van de pedalen flink kracht zetten.” Een fitness-fiets lijkt op de hybride fiets, alleen is hij bedoeld voor recreatie en bespaart hij wat betreft gewicht op voorzieningen zoals een bagagedrager of spatborden.
Trekfiets
De trekfiets of tourfiets valt ook in de categorie sportfietsen. Hij lijkt op de hybride-fiets, is gemaakt van licht materiaal en heeft veel versnellingen. “Maar hij is zo gebouwd dat er makkelijk een flinke hoeveelheid bagage meegenomen kan worden”, legt Roderick uit. “Aan het stuur, het frame en de bagagedrager kunnen fietstassen bevestigd worden.”
Andere sportfietsen zijn de welbekende mountainbike, geschikt voor onverharde wegen en om mee te springen, en de gravelbike, een soort racefiets met dikkere banden zodat je ook over schelpenpaadjes kunt rijden.
Stadfiets
Wie geen lange afstanden aflegt doet er goed aan de goede oude stadfiets aan te schaffen. Deze fiets blinkt uit in degelijkheid. Hij is stevig gemaakt en dus ook wat zwaarder dan de sportfietsen. Hij beschikt over alle snufjes die je in het verkeer nodig hebt, zoals goede verlichting, een bel en reflectoren. Meestal zit je bij een stadfiets comfortabel rechtop. Je kunt er fietstassen en babyzitjes aan monteren en een bagagerek is aanwezig. Door de degelijkheid van dit type fiets is er een eindeloze en zeer betaalbare voorraad tweedehands modellen beschikbaar, waarvan zelfs exemplaren uit de jaren zeventig soms nog steeds prima functioneren.
Miskoop voorkomen
We zich een weg weet te vinden in het woud aan verschillende typen fietsen kan bedenken welke fiets past bij de manier waarop je het voorwerp wil gebruiken. Maar behalve het type fiets, zijn er nog andere zaken waarop je dient te letten bij het kopen van een nieuwe fiets. We bespreken dit in deel 2 van dit artikel.