Netbeheerders: Overheid moet ingrijpen om klimaatdoel te halen
Het verhoogde klimaatdoel van het kabinet is “niet haalbaar zonder krachtig ingrijpen van de overheid”. Dat zegt Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders in een scan van de klimaatdoelen. “Maar ook met die ingrepen blijft het een enorme uitdaging”, zegt Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie van de brancheclub.
Doelen opgeschroefd
n het coalitieakkoord staat een doel van zeker 55 procent minder CO2 in 2030 ten opzichte van 1990. Eerst was dat nog 49 procent minder uitstoot. Om dit doel te halen, moeten zaken die voor 2050 gepland staan, “nu al rond 2030 gerealiseerd zijn”, zeggen de netbeheerders. Bovendien moet het kabinet nog dit jaar “harde keuzes” maken. Het behalen van de doelen wordt moeilijker doordat het kabinet snel veel meer woningen wil bouwen en de economie groeit. Meer economische groei betekent normaal gesproken ook meer uitstoot.
Regels voor vraag elektriciteit
De brancheorganisatie stelt zeven ingrepen voor, van verplichtende afspraken over de vraag naar elektriciteit tot subsidies en regels om energie beter op te slaan. Sturing vanuit de overheid moet ervoor zorgen “dat niet ieder bedrijf zich meer zomaar ergens vrijblijvend kan vestigen”, vinden de netbeheerders.
Hoogspanningsnet onder druk
Er zijn veel problemen met vooral de toevoer van elektriciteit op het net. In Limburg en Noord-Brabant is het zo druk op het hoogspanningsnet, dat er een stop werd aangekondigd op toevoer én afname van elektriciteit. Nieuwe bedrijven kunnen zich voorlopig niet aansluiten op het net.
Jetten: “Netbeheerder moet ook met oplossingen komen”
Klimaatminister Rob Jetten, die het onderzoek van de netbeheerders naar de Tweede Kamer stuurde, zegt de quickscan “in grote lijnen” te herkennen. Hij benadrukt dat het kabinet al inzet op een aantal van de oplossingen. Maar volgens de bewindsman “zijn ook de netbeheerders zelf aan zet met verdere opschaling van de uitvoeringskracht”. Hij verwacht van de netbeheerders ook voorstellen om de problematische drukte op het net zoveel mogelijk tegen te gaan.
Stroomnet overbelast, is het slim om nog zonnepanelen te installeren?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik lees: Maar volgens de bewindsman “zijn ook de netbeheerders zelf aan zet met verdere opschaling van de uitvoeringskracht”. Hij verwacht van de netbeheerders ook voorstellen om de problematische drukte op het net zoveel mogelijk tegen te gaan.
En dat is nu echt een “Rutteriaanse” instelling van het kabinet. Verantwoordelijkheid zo ver mogelijk van “Den Haag” wegdrukken. “De provincies moeten het regelen” (stikstof), “De gemeenten moeten het oplossen” (vluchtelingen) enzovoort. De netbeheerders geven al weken (maanden?) aan waar de pijnpunten zitten namelijk vergunningen en traaaaage (overheids)procedures. Daar zou meneertje Jetten wat aan moeten kunnen doen? Dan kunnen de netbeheerders eerder / sneller aan de slag. Nu doet hij feitelijk niets anders dan het probleem doorschuiven naar een ander. Ook Jetten is “geliberaliseerd”? Kom van het pluche en doe nu werkelijk eens iets. (Sorry, reageer nooit als je boos bent was ik vergeten).