Registeren Inloggen
Max Pay
Max Pay
meer dan een maand geleden

Wifi traaaagggg wat kunt u doen?

meer dan een maand geleden

Veel klachten gaan over trage WiFi of “geen bereik;

Het “bereik” van een Wifi netwerk wordt door een aantal factoren bepaald. Kijkende naar een 2.4Ghz netwerk dan zijn er in principe 12 – 16 kanalen beschikbaar maar… om een hogere snelheid te behalen gebruiken de meeste modems 3 of 4 kanalen tegelijk. Dit betekent dat er in de beschikbare ruimte eigenlijk maar 3 of 4 modems actief kunnen zijn zonder dat die last van elkaar hebben. Wifi mist, in tegenstelling tot een kabel iets dat “collision detection” heet. Simpel gezegd werkt Wifi als een portofoon, de zender- en ontvanger kunnen niet tegelijk werken maar moeten wachten op elkaars “over”. Het modem stuurt pakketjes naar uw PC en wacht op bericht dat deze goed ontvangen zijn. Uw Wifi-kaartje van de PC luistert eerst of de frequentie(s) vrij is en stuurt dan het antwoord. Als er nu meerdere Wifi netwerken op hetzelfde kanaal zitten dan wacht de PC net zo lang tot het even “stil” is. Omdat dit wachten bij veel netwerken kan oplopen lijkt uw Wifi netwerk traag.

Een tweede factor is de kwaliteit van het Wifi kaartje in uw PC. Dit is ingesteld om een bepaalde minimum kwaliteit te ontvangen. Komt de kwaliteit daar onder dan zal het kaartje net doen of hij “geen bereik” meer heeft. Hij ontvangt dus wel maar de kwaliteit is beneden de ingestelde waarde en het signaal wordt genegeerd. (Wet van behoud van energie in het kort: eenmaal opgewekte energie gaat nooit verloren maar wordt omgezet of verspreid). Uw Wifi-netwerk is dus, met een goede antenne, echt op enkele kilometers te “zien”. Het record is nu 382 Km…

Hoe verbetert u dus het bereik en de snelheid van uw Wifi verbinding? Het beste zou u een 5Ghz Wifi netwerk willen. Dit heeft veel meer kanalen en dus is de kans dat 2 modems op 1 kanaal zitten veel kleiner. U moet dan wel een vrij kanaal instellen. U moet dan zowel het modem als alle kaartjes in de PC vervangen voor een 5Ghz versie. Kunt u dat niet zelf dan kan dat kostbaar zijn. Dan moet u eerst kijken of uw modem een vrij kanaal heeft. Hiervoor zijn tools beschikbaar als WifiRadar of LinSSID (enz). Zet uw modem dan op een kanaal waar niemand zit OF waar alleen maar veel zwakkere modems zitten. Bij Wifi is het, wie het hardst roept wordt als eerste geholpen. Ten slotte kunt u kijken of uw modem wel op een redelijke plaats staat. IN de meterkast is niet verstandig. Hang hem er liever buiten. U kunt meer doen maar dan wordt dit bericht wel erg lang.

    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Aanvulling: Voor Windows kunt u “WiFi Radar Tracker” uit de “store” gebruiken.

      meer dan een maand geleden
    • Trum
      meer dan een maand geleden

      Modem heeft helemaal niks te maken met het WIFI netwerk. Modem is de verbinding naar de provider.
      De router regelt het interne WIFI verkeer.

      meer dan een maand geleden
      • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
        meer dan een maand geleden

        Trum,
        Een correctie is hier op zijn plaats.
        De KPN Box 12 is een router-modemcombinatie die de opvolger is van de Experiabox V10 (Bron: Tweakers).
        Deze KPN box wordt als vervanger bij de acceptatie van glasvezel aangeboden (=eigen ervaring).

        meer dan een maand geleden
    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Trum heeft natuurlijk, technisch gezien, gelijk. Ik probeerde het zo te schijven dat een leek het zou begrijpen en in mijn ervaring noemen mensen de router “het modem”. Ook SuperBitch heeft gelijk, bij de KPN (Experiabox) is het modem geïntegreerd met de router. Daarover nog een goede tip;

      De Experiabox Wifi routers zijn…. niet te best (laat ik het daarbij houden). Wil je het “bereik” (aanmerkelijk) verbeteren koop dan een goede WiFi router. Schakel de Wifi van de Experiabox uit, verbind die “externe” router met de Experiabox op, willekeurig welke poort (behalve nummer1) en gebruik die als “accesspoint”. In mijn ervaring levert dit altijd een forse verbetering van het “bereik” op. Nadeel is wel dat U een extra apparaat er bij krijgt wat qua ruimte niet altijd mogelijk is. (Poort 1 op de router is een “speciale” poort die in principe voor interactieve-TV gebruikt wordt).

      Wifi “versterkers” zijn goedkoop maar als oplossing zijn ze, laten we zeggen, niet ideaal. Deze gebruiken een “extra kanaal” (veelal 3 of 4 kanalen) om de data door te geven waardoor de 2.4GHz band weer voller wordt en in principe vertraagt u dus de verbinding. Vaak zijn ze ook lastig te configureren en de resultaten zijn marginaal. Vandaar dat kringloopwinkels er (hier) vol mee liggen.

      Let wel… we spreken hier nog steeds over “normale” 2.4 GHz Wifi netwerken (dus niet 5GHz of een Mesh-netwerk (Wifi-5 / Wifi-6)

      meer dan een maand geleden
    • Trum
      meer dan een maand geleden

      Dat het een combi is is mij bekend. Modem en router in één kastje. Maar dan is het nog steeds de router in het kastje wat de lokale wifi regelt.
      Om beestjes niet bij de naam te noemen schept meer verwarring. Als een ‘leek’, zoals je dat noemt, op een gegeven moment begrijpt wat een modem is, en de ‘kenner’ ineens een router voor een modem uitscheldt is de ‘leek’ direct weer de weg kwijt.
      Je kan het vergelijken dat leken de termen vuurkorven, open haarden en houtkachels door elkaar halen.

      meer dan een maand geleden
    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Hallo Trum; Laten we het dan ook helemaal goed doen. Een Modem is en samenvoeging van “Modulator Demodulator”. In dit geval hebben we het over een systeem dat de signalen van een netwerkapparaat (kabel / WiFi kaartje) omzet naar een signaal dat via ethernet (een kabel) of een ander protocol (glasvezel / coax kabel) verzonden kan worden en vice-versa.

      Een router is een systeem dat is bedoeld om (internet)verkeer te routeren. Het kent aan een apparaat of poort een IP-adres toe. Hierna zal de router de pakketjes alleen naar het IP adres verzenden waarvoor de data bedoeld is. (en vice-versa). Dit in tegenstelling tot een “switch” die alle data naar alle aangesloten IP-adressen stuurt waarna de PC er de, voor hem bedoelde pakketjes, uit filtert.

      Maar omdat ik er niet te ver in wil gaan zal hierboven vast iets staan dat technisch niet helemaal juist is maar ik denk dat we de meeste lezers al kwijt zijn… 🙂

      meer dan een maand geleden