Registeren Inloggen
Libo
Libo
meer dan een maand geleden

Verplichting terugtelmeter bij zonnepanelen ook uitgesteld tot 2025?

meer dan een maand geleden

Eigenaren van zonnepanelen moeten verplicht per januari 2023 een digitale of slimme meter laten plaatsen die kan terugtellen.
De salderingsregeling blijkt uitgesteld te worden tot 2025. Geldt dit uitstel dan ook voor de verplichting terugtelmeter?

    • PCyb
      meer dan een maand geleden

      Bedoel je een meter die de teruggeleverde stroom telt? Digitale meter zal niet terug tellen. Digitale meters hebben een aparte teller waar genoteerd wordt hoeveel stroom aan het net terug geleverd wordt.
      Analoge meters tellen wel terug, althans die van ons oude huis loopt terug uit als de zonnepanelen meer leveren dan gebruikt wordt.
      Komende jaren zullen al die analoge meters afgekeurd worden en vervangen door digitale meters.

      meer dan een maand geleden
    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Hallo Libo, goede vraag! De “slimme meter” is op enig moment verplicht gesteld vanwege de “liberalisering” (VVD) van de energiemarkt. Meerdere energieaanbieders moesten op het net kunnen. Daarnaast levert de slimme meter veel meer informatie over gebruikers waarmee deze leveranciers de energie beter / scherper kunnen inkopen. Het voordeel voor U, als consument, is dat u ook zelf meer inzicht kan krijgen in uw energieverbruik en de meterstanden niet meer hoeft door te geven maar dat is ook alles. Het grote voordeel is dus voor de leveranciers.

      Nu zonnepanelen of elke energie-opwekker die energie terug levert aan het net (u kunt een mestvergister, kleine kerncentrale of windmolen in de tuin hebben)? Bij de “oude” meter draaide deze daadwerkelijk terug en dat was heel eerlijk voor de consument. U kreeg exact hetzelfde voor geleverde energie als voor afgenomen energie. Energiemaatschappijen redeneren dat er momenten zijn waarop ze uw energie niet willen hebben (er is genoeg). Dan moeten zij betalen om uw energie op het Europees netwerk te “dumpen”. Complexe materie en hoe dan ook, de slimme meter maakt het mogelijk om dit allemaal te sturen, te controleren en… als winstmaximator voor de leveranciers. En daar staat de VVD toch voor? (Zonder een specifieke, eigen, politieke voorkeur te willen impliceren!)

      meer dan een maand geleden
    • Drenthe forever
      meer dan een maand geleden

      Hallo Libo,
      Waarom zou je de zonnepanelen aanmelden? Verbaas me erover dat mensen met zonnepanelen wachten op een aansluiting? Als je niet te veel panelen heb en de elektrische installatie voldoet aan de eisen dan kun je gewoon terugleveren toch? Ik heb ooit m’n eerste paneeltje aangemeld, om een gratis slimme meter te krijgen. Best wel handig. Ik geef de meterstanden handmatig door omdat het uitlezen van de simkaart hier niet werkt. Dus als je nu nog een oude draaischijf meter heb, die terug draait, gewoon zo laten. En de panelen NIET aanmelden.
      Groetjes Maarten

      meer dan een maand geleden
      • Max Pay
        meer dan een maand geleden

        Hallo Drenthe, misschien niet een goed advies, ik lees:

        Om de veilige werking van het distributienet te verzekeren is het belangrijk dat uw distributienetbeheerder zicht heeft op alle zonnepaneleninstallaties die elektriciteit op zijn net injecteren. Het niet tijdig aanmelden van uw zonnepanelen wordt volgens het Energiedecreet aanzien als een vorm van energiefraude. Prosumenten (consumenten die zelf hun energie produceren) zijn het prosumententarief verschuldigd. Zo betaalt elke netgebruiker, gezin of bedrijf, al dan niet met zonnepanelen, een faire bijdrage voor het gebruik van het net. Door uw aanmelding draagt u ook bij tot het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen.

        De laatste zin is “greenwashing”. Probeer al lange tijd te achterhalen waar in het energie-circuit de CO2 besparing gedaan wordt. Niemand (overheid, universiteiten, leveranciers enz.) kan daar een antwoord op geven. Daarnaast, zo je brand zou krijgen (om welke reden dan ook) en er liggen niet aangemelde zonnepanelen dan zal een verzekering geen enkele schade vergoeden (is een “uitsluitingsgrond”). Veelal wordt de nieuwe meter gratis geplaatst bij het plaatsen van de panelen. Wilt u dat later / achteraf doen dan kost dat (minstens) 450,=. Het is allemaal juridisch goed “dichtgetimmerd” dus.

        meer dan een maand geleden
    • Drenthe forever
      meer dan een maand geleden

      Beste Max Pay,
      Een korte reactie. Prosumenten en het Energiedecreet zijn begrippen uit Vlaanderen.
      Uiteraard is het nuttig dat de netbeheerders zicht hebben op teruglevering.
      Zullen ze echt wel in de gaten houden bijv. door de slimme meters.
      In Nederland zijn we voor de belastingdienst kleine ondernemer (als je dat even regelt bij de BTW-teruggave) en wordt er niet apart belasting geheven op de terug levering. En voor wat betreft de verzekering. Die betalen zelden de werkelijk geleden schade uit.
      M.v.g. Maarten

      meer dan een maand geleden
    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Hallo Drenthe, zo zie je maar, even niet opgelet en je zit in Belgie 🙂 Bedankt voor de correctie / aanvulling!

      meer dan een maand geleden