Registeren Inloggen

Deze tuinplanten kunt u beter vermijden in steeds drogere zomers

De lentes en zomers worden in Nederland steeds droger. Toch zetten we nog altijd massaal de dorstige hortensia in onze tuin. Betekent het veranderende klimaat dat we anders moeten gaan tuinieren? We geven tips voor populaire planten die helemaal niet of juist wel tegen de droogte kunnen.

Droogterecord

Alweer heeft Nederland te maken met een kurkdroog voorjaar. Maart 2022 was de droogste maart ooit gemeten en er is sprake van een flink neerslagtekort. Nederlands populairste tuinplanten zoals hortensia of buxus zijn deze droogte niet gewend. Moeten we met het veranderende klimaat anders gaan tuinieren? En welke planten zijn daarvoor geschikt?

Compost houdt water vast

Volgens André Stolzenbach van tuincentrum GroenRijk in Den Bosch hoeven consumenten zich nergens zorgen over te maken. Als ze tenminste maar zorgen voor een flinke laag kwalitatieve tuingrond en compost, waar de planten een plekje krijgen. Compost heeft de eigenschap om goed water vast te kunnen houden. Maar dan moet dat water er wel zijn. André gaat er dan ook vanuit dat de tuinier goed voor zijn of haar planten zorgt, en dus ook met regelmaat voorziet in een sproei- of gietbeurt.

Tuinieren zonder sproeien

Maar dat geldt niet voor iedere tuinier. Sommige mensen zijn niet mobiel genoeg om te gieten of sproeien, hebben hier geen tijd voor of vinden dit niet goed voor het milieu. Anderen wonen op zandgrond waar al het water direct diep in de bodem wegzakt. Bij nat weer in ons gematigd zeeklimaat is dat niet altijd een probleem. Maar de vaker voorkomende wekenlange droogte maakt het sommige van onze traditionele tuinplanten moeilijker. Welke planten kun je als je niet wilt sproeien het beste vermijden? En welke planten zijn juist perfect in droge grond?

Deze planten kunnen niet tegen droogte

De boerenhortensia is de populairste tuinplant van Nederland. Maar hij drinkt enorm veel water. Bij uitblijvende regen zult u veel moeten gieten. Ook de roos is een plant met een overvloed aan bloemen, die helaas bij droogte veel last zal krijgen van ziektes en luizen. Dat geldt niet alleen voor klimrozen maar ook voor de pioenroos. De buxusmot is niet vriendelijk voor de heester, maar ook de droogte doet hem geen goed. Vrouwenmantel is een makkelijke bodembedekker op natte grond, maar droogte vindt de plant niks.

Vetplanten slaan water op in de plant

Gelukkig zijn er ook veel planten die geen enkel probleem hebben met droogte. Volgens Andre moet je dan vooral denken aan planten die houden van schrale grond. Het is alsnog goed om bij echt lange droogte af en toe water te geven, want een plant gaat er vaak wel beter door groeien. Andre: “Denk aan lavendel, druiven, margrieten, grassoorten en vetplanten. Die laatste soort slaat water op in de plant. Maar op een gegeven moment zie je die bladeren ook van dik naar dun worden. Dan moeten ze water hebben.”

Er zijn een aantal eigenschappen waar je planten die goed tegen droogte kunnen aan kunt herkennen. Ze hebben grijs blad, blad met veel haartjes, dik en vlezig blad, klein blad, dikke wortels waarin water opgeslagen kan worden of een combinatie van deze eigenschappen.

Deze planten kunnen goed tegen droogte

Je zit als je zoekt naar planten die tegen droogte kunnen al snel goed met planten uit het mediterrane klimaat. Let daarbij wel op, want onze winters zijn nog altijd erg nat, en daar zijn mediterrane planten geen liefhebber van. Lavendel bloeit uitbundig en geurt heerlijk. Oregano of wilde marjolein bloeit ook rijk en kun je gebruiken in de keuken. Tijm is erg makkelijk en zaait zichzelf ook nog uit. Ook salie doet het goed zonder regen. Wel een keukenkruid maar niet mediterraans is de dropplant uit Azië en Noord Amerika. Hij ruikt naar drop, en de bladeren smaken naar anijs. Minder smakelijk maar wel prachtig bloeiend zijn de vlinderstruik, de talloze soorten (herfst)asters en de rimpelroos.

Ook Nederland heeft planten die hier van nature voorkomen en goed tegen droogte kunnen. Denk daarbij aan duinroos, vingerhoedskruid, kamille, margrieten, duizendblad of het uitbundig bloeiende kaasjeskruid.

Wel water geven vlak na het planten

Wanneer een plant net in de tuin staat is het wortelgestel nog niet goed ontwikkeld. Zorg dus vlak na aanplant wel voor enkele gietbeurten, ook bij planten die goed tegen droogte kunnen. Meer lezen over tuinieren tijdens de droogte? Natuurmonumenten geeft een aantal tips om te voorkomen dat de tuin bij droogte in een woestijn verandert.

Geef een reactie