Minister gaat met grote steden plan voor “schuldpauzeknop” verder uitwerken
Het experiment met een “schuldpauzeknop” voor mensen met grote schulden loopt al in 3 grote steden. In plaats van dat de schulden nóg groter worden, gaan ze met een druk op de knop even in de pauzestand. Gemeenten, schuldhulpverleners en incassobureaus willen een uitbreiding naar heel Nederland. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid en Participatie heeft een voorstel daartoe ontvangen van schuldhulpkoepel NVVK.
Groot taboe op schulden
Mensen met schulden trekken meestal pas héél laat aan de bel. Er heerst namelijk nog altijd een groot taboe op schulden. Bij de NVKK weten ze dat het soms wel 5 jaar kan duren voordat mensen om hulp vragen. De schulden kunnen dan al zijn opgelopen tot 40.000 euro. Daarom zou zo’n schuldpauzeknop uitkomst bieden, want dan bevriezen ze de schuld. Anders valt zo alweer de volgende incassobrief op de deurmat. Tijdens die adempauze kan de schuldenaar samen met de schuldhulpverlener gaan saneren.
Idee bestaat al langer
Een aantal partijen steunt het idee, dat niet eens zo heel nieuw is. “De vorige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, had al het plan voor een noodknop,” zegt Frank Bartelds, woordvoerder Armoedebeleid en Schuldhulpverlening, dat valt onder dit ministerie.
Experiment
Een aantal gemeenten en organisaties experimenteert al een tijdje met de schuldpauzeknop. Dat zijn Amsterdam, Den Haag en Eindhoven en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Van het CJIB komen de verkeersboetes. Dat is een grote bron van opstapelende schulden. Want velen betalen ze niet. Door aanmaningen gaan de boetes en dus ook de schulden weer verder omhoog. Er komt een moment dat het de schuldenaren te veel stress geeft. Daarom vragen de initiatiefnemers nu om een aflospauze.
App én afspraken
In Eindhoven werken ze al een tijdje met een app op de telefoon. Schuldenaar en hulpverlener drukken daarop samen een rode pauzeknop in. In Amsterdam zijn ze zo ver nog niet. Maar daar zoeken ze het meer in het maken van goede afspraken met de schuldeisers. De bedoeling is nu deze twee methodes te gaan samenvoegen. De genoemde gemeenten en de NVVK vragen minister Schouten nu de schuldpauzeknop landelijk in te voeren. Het plan is enthousiast ontvangen. Voor schuldeisers zal het uiteindelijk ook beter zijn. Want nu maken ze alleen maar nutteloze extra incassokosten.
Breder onder de aandacht
“Minister Schouten gaat samen met Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en de NVVK het plan verder uitwerken, zodat meer mensen met schulden, in heel Nederland, de pauzeknop kunnen gebruiken,” belooft woordvoerder Bartelds. “In de tussentijd gaan we de partijen helpen om de pauzeknop breder onder de aandacht te brengen bij gemeenten.”
Eerder initiatief
Eind 2021 hebben banken en 15 grote gemeenten al de handen ineen geslagen om klanten met betalingsachterstanden sneller hulp te bieden. De bedoeling is om al in het vroegste stadium in te grijpen. Zo voorkomen de samenwerkende instanties dat schulden verder oplopen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
de overheid draagt zelf schuld aan de berg schulden die nederlanders opbouwen en nu een pauze knop kom op zeg wat is dit voor een poppenkast wat een derde wereld land is nederland geworden in het eigen belang van onze gave overheid
Inderdaad kleur.
Het feit alleen al dat je een minister armoedebeleid hebt……..